19 Април 2024петък01:36 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Рязък диалог в Москва

Руски медии свързват полемиката между Медведев и Путин с предстоящите президентски избори в Русия

/ брой: 67

автор:Дума

visibility 499

Президентът Дмитрий Медведев и премиерът Владимир Путин размениха в понеделник остри изявления във връзка с Либия, отбелязва московският печат. Министър-председателят нарече резолюцията на ООН непълноценна и осъди поведението на Запада. В отговор президентът прикани към предпазливост в думите и подчерта, че макар да не е идеална, резолюцията отразява позицията на руското ръководство, обобщава "Комерсант". Кремъл припомни, че определянето на външнополитическия курс е президентски прерогатив. Експерти посочват, че това е най-резкият диалог между участниците в управляващия тандем, откакто бе създаден през 2008 г. Резолюцията на Съвета за сигурност за Либия напомня средновековните призиви за кръстоносни походи, заяви в понеделник Путин, и с това фактически повтори думите на Кадафи, че срещу Либия бил обявен "кръстоносен поход", отбелязва "Комерсант".
Медведев реагира незабавно - определи израза "кръстоносен поход" като недопустим, пише вестникът и цитира президента: "Не смятам тази резолюция за неправилна; тази резолюция отразява като цяло и нашето разбиране за ставащото в Либия, но не по всички моменти".
В същото време Медведев разкритикува "абсолютно безобразното поведение на либийското ръководство и престъпленията, извършени срещу собствения му народ". "Ако днес се опитаме да кажем, че не сме разбирали какво правим, няма да е вярно: направихме го съзнателно и такива бяха инструкциите ми към външното министерство". В тази връзка кремълски събеседник на "Комерсант" изтъкнал, че Путин е изразил личното си мнение, а за външната политика отговаря президентът.
Медведев и Путин не за пръв път застъпват различни мнения за външната и вътрешната политика. За пръв път обаче разногласията по толкова сериозен въпрос се открояват за часове, констатира всекидневникът.
Двамата лидери са взели единодушно решението Русия да се въздържи при гласуването за Либия в ООН. "После обаче е започнала игра главно на вътрешнополитическото поле", заявява руски експерт пред изданието. "Сегашният президент на Русия трябва да тръгне към втори мандат като модернизатор, привърженик на алианса със Запада. Затова е необходимо Путин, независимо дали той го желае, да бъде представен като привърженик на всичко архаично и на конфронтацията със Запада", обяснява експертът.
Изявленията на Путин не са случайни, позицията на Русия по либийския въпрос трябва да бъде коригирана, настоява служител от руското правителство пред в."Ведомости". Той споделил, вероятно руският премиер ще се изкаже допълнително по въпроса. Утре (днес, ден преди годишнината от бомбардировките на НАТО над Югославия, Путин, който е на посещение в Сърбия - бел.ред.) ще дискутира със сръбския президент и обстановката в Либия, обяснил чиновникът, като посочил, че за Русия би било изгодно активно да съдейства на въстаниците в Либия. Тъкмо те най-вероятно ще формират новото правителство и ще са благодарни на онези, които им помогнали, смята авторът на коментар във в."Ведомости". Ако пък Москва е стигнала до извода, че Кадафи ще се задържи на власт, би било логично да блокира резолюцията на ООН и да подкрепи Триполи, но подобна позиция изглежда морално неприемлива и на практика слабо обоснована, но поне щеше да е разбираема.
 

Токът за бита още година с фиксирана цена

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Общински проекти за 1,9 млрд. лв. са одобрени от МРРБ

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 74

Домакинствата заплашени от "водна бедност"

автор:Дума

visibility 337

/ брой: 74

ОМВ търси партньор за проучване за нефт и газ в Черно море

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Словакия отхвърля мигрантския пакт

автор:Дума

visibility 392

/ брой: 74

Сърбия осъди решение на ПАСЕ за Косово

автор:Дума

visibility 366

/ брой: 74

Байдън е годен за президент

автор:Дума

visibility 357

/ брой: 74

Накратко

автор:Дума

visibility 323

/ брой: 74

Терористичен атентат

автор:Александър Симов

visibility 409

/ брой: 74

За аматьорщината в киното

visibility 335

/ брой: 74

Г-н Президент, сменете Главчев, не преговаряйте с мафията!

автор:Дума

visibility 340

/ брой: 74

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ