26 Април 2024петък05:20 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

46 млн. са съвременни роби

Положението в България се е влошило драстично - от 73-то се е качила на 32-ро място в Световния индекс на робството

/ брой: 121

автор:Дума

visibility 43

Близо 46 млн. души по света живеят в робство, като най-голям е броят им в Индия, но най-масово е явлението в Северна Корея. Това показва третият доклад "Световен индекс на робството", цитиран от Ройтерс. Индексът се изготвя от базираната в Австралия правозащитна организация "Уолк фрий фаундейшън".
Броят на хората, родени в робство, превърнати в сексроби, поставени в робска зависимост заради дългове или подложени на принудителен труд, се е увеличил на 45,8 млн., след като през 2014 г. те са били около 35,8 млн.
Основателят на "Уолк фрий" Андрю Форест отбелязва, че увеличението от почти 30% се дължи на подобреното събиране на данни. Той обаче изразява опасения, че положението се влошава поради глобалната миграция, която прави хората по-уязвими на всякакви форми на робство.
Форми на съвременно робство се наблюдават във всичките 167 държави в индекса, но Индия е страната с най-голям брой роби – около 18,4 млн. при население от 1,3 млрд. души. Северна Корея обаче оглавява класацията по концентрация на феномена – всеки 20-и севернокореец, което прави 4,4% от 25-милионното й население, живее в робство.
България се нарежда на 32-ро място в света и на пето в Европа по процент от населението, живеещо в условията на съвременно робство. Класирането ни е сигнал за влошаване на ситуацията, тъй като при предишния доклад от 2014 г. сме били на 73-то място в света. Близо 30 хил. души у нас днес живеят в такива условия.
Индексът за 2016 г. се основава на анкети с около 42 хил. души, извършени от агенцията за маркетингова и социологически проучвания "Галъп" на 53 езика в 25 държави. За добиването на данните са използвани различни допълващи се методики.
Според Международната организация на труда (МОТ) 21 млн. души в света са жертва на принудителен труд, но това число не взема предвид всички форми на робство.
"Бихме искали индексът да бъде призив за действие. Досега не съм видял реакцията от страна на правителствата или бизнеса, необходима за ограничаване на робството", отбелязва Форест, като подчертава, че полага усилия да гарантира, че в неговата минна компания няма каквито и да било форми на робство.
Глобалният индекс на робството има за цел да измери разпространеността на робството в 167-те най-населени държава, нивото на застрашеност на хората от поробване и правителствените усилия за справяне с това.
Според индекса за 2016 г. в Азия, която осигурява нискоквалифицирана работна ръка за производството на облекла, за хранителната промишленост и технологиите, живеят две трети от хората в робство.
Около 58% от хората в робство са съсредоточени в пет държави: Индия, Китай, Пакистан, Бангладеш и Узбекистан. Страните с най-висок процент поробени хора от населението обаче са Северна Корея, Узбекистан, Камбоджа, Индия и Катар.
Най-малко действия за премахване на робството предприемат правителствата на Северна Корея, Иран, Еритрея, Екваториална Гвинея и Хонконг. В другия край на спектъра се нареждат Холандия, САЩ, Великобритания, Швеция и Австралия, чиито лидери полагат най-много усилия за борба с робството.
Макар Европа да показва най-ниска регионална разпространеност на робството, тя е източник и дестинация за принудителен труд и сексуална експлоатация. Какво ще е отражението на масовия приток на мигранти и бежанци, бягащи от войни и бедност, предстои да узнаем, отбелязва индексът.

Тревога буди и броят на децата в света, поставени в робска зависимост. Експлоатацията на детски труд е едно от предизвикателствата пред съвременния свят

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 306

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 333

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 384

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 393

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 324

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 339

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ