25 Април 2024четвъртък12:15 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Човекът ще бъде по-силен от смъртта

Можем ли вече да "лекуваме" старостта както всяко друго заболяване

/ брой: 118

автор:Надежда Ушева

visibility 1771

Откакто свят светува, темата за безсмъртието вълнува човечеството. Съществува ли вечен живот? Как може да го постигнем? Съвременната наука и медицина не спират да търсят начини за удължаване на човешкия живот. Възможно ли е наистина безсмъртието или е само химера?!
Група английски учени работят усилено по създаване на еликсира на младостта. Уникалното откритие е на д-р Мадален Тарсунас, която споделя:
- Това откритие ще ни позволи да направим така, че нито кожата, нито органите и въобще цялото ни тяло да не остарява. Ние можем ефективно да спрем биологичния часовник на човека, правейки клетките му безсмъртни.
Парадоксално е, но да състави чудодейния крем помага злият враг на човечеството - ракът. Именно чрез раковите клетки, които всъщност не остаряват, се върви към откритието. Например в лабораторията на един от университетите такива клетки са преживели 100 години и почти не са се променили. Поредица от опити показва, че "жизнеността" на раковите клетки се дължи на наличието на молекулата RD51D, която ги предпазва от износване. Формулата се базира на взаимодействието на тази молекула с обикновените човешки клетки. Тя трябва да преустанови стареенето.
Руски учен е на път да открие начин да запази отличната физическа форма на човешкото тяло даже в пенсионна възраст. Акад. Владимир Скулачов твърди, че е открил антиоксидант, който постепенно намалява влошаването на здравето. Както разказва ученият, 99% от кислорода в човешкия организъм се превръща в безобидна вода, но останалият 1% се преобразува в опасен супероксид, който води до появата на много токсични вещества. Затова се търси антиоксидант, който да преустанови процеса и следователно - самото стареене на организма.
Най-голямата трудност в изследванията, отнели повече от 40 години, се оказва откриването и блокирането на възможните странични ефекти. Учени от цял свят са на мнение, че Скулачов е на прага на значителни открития и е възможно пускането на "Еликсира на младостта" в производство.
- Ако излекувам човека от старостта, ще го излекувам и от рака, и от инфаркта, които най-често са следствие от стареенето и от умората на организма - заявява ученият.
Методът на Скулачов се изразява в следното: токсичните форми на кислорода проникват в клетките на организма и ги карат да включат механизма на самоунищожението, за да се избегне заразяването на здравите клетки. Академикът твърди, че с напредването на възрастта такива самоубийства извършват все повече и повече клетки, започва верижна реакция и човек умира. Изводът: трябва да се измисли апарат, който да спре масовото измиране на клетките. Екипът разработва специален серум, който инжектира на лабораторни мишки. В най-близко време академикът обещава да шокира света със сензационна новина.
Британски дерматолози пък смятат, че за да се достигне дълго жадуваната цел - предотвратяване на стареенето, е нужно да се спазва особено важно условие - кожата да е достатъчно хидратирана.
"Ключът" към безсмъртието е т.нар. универсална клетка, според японски учени. Тя е създадена в университета на Киото. Характерното за тази клетка е това, че може да замени... всяка друга в организма. Засега опитите се провеждат с мишки. Ембрионите се събират като конструктор, тъй като присадените клетки се държат точно както и "родните", активно участвайки във формирането на плода. С помощта на изкуствени клетки учените са успели да "отгледат" нови органи при мишките, с които се заменят болните.
А учени от института "Георг Август" във Великобритания са успели да получат регенерация на клетките. Тези на белите кръвни телца могат да се превръщат във всяка друга клетка. Впрочем, по този начин английските учени са успели да създадат клетки на костен мозък. Перспективите за подобни изследвания са грандиозни. Ако науката и в бъдеще продължи да се развива в тази посока, всички видове болести, травми и увреждания ще могат да се лекуват като с "вълшебна пръчка".
Смъртта не е краят. В това ни уверява нова научна теория, наречена биоцентризъм. Според нея съществува теза за "многото светове" и всичко, което се случва, става в определена вселена. Усещането, че си жив, всъщност е 20-ватов фонтан от енергия, действащ в мозъка. Тази енергия не изчезва и никога не се губи с леталния край.  
Специалисти от Университета в Каролина са убедени, че след физическата си смърт хората попадат в паралелни светове, където продължават да живеят. Според ръководителя на научната група Робърт Ланц човешкият живот е част от безкраен цикъл. След смъртта духът се пренася в друго измерение. Това, по думите му, прилича на случващото се с растенията, които цъфтят, увяхват, но след това отново порастват и се покриват с цветове. Тези паралелни светове не могат да се определят като ад и рай, поне така, както ги описва религията. И веднага след смъртта човек отново може да се прероди в нашия свят или пък в някой друг, твърдят учени. 
Няколко дни след един от най-светлите ни  празници - 24 май, когато се прекланяме пред светите братя Кирил и Методий, отново възкръсват надеждите за победа над смъртта. Защото духът на България и на българското живеят вечно в безсмъртните дела на нейните велики синове - просветители, будители, водители, научни и културни дейци.      


 

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 157

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 165

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 200

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 167

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 149

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 166

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 164

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 131

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 149

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 147

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 157

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ