16 Април 2024вторник14:53 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Отвсякъде по нещо

46 кг - боже, колко съм дебела!

Мнозина искат да отслабнат, но сякаш малцина се сещат, че първостепенна по важност е хармонията между хранене и физическо натоварване

/ брой: 64

автор:Дума

visibility 187


Момиче, което поканих да изядем по една палачинка с конфитюр от боровинки, ме погледна възмутено: "Имаш ли акъл - аз съм станала 46 килограма и се чудя как да отслабна, ти искаш да ям палачинки!?"
Манията за отслабване прескача малцина. Всички други си разменят диети: за разделно хранене, на Аткинс, средиземноморска, японска, със сокове и минерална вода, с пилешко месо и моркови, с китайски слабителен чай...
И никой не се сеща, че са необходими не само плодове и зеленчуци в менюто, че е добро не само умереното хранене, многото сокове, айряни, минерална вода, но първостепенно по важност е съчетаването на режим на хранене с режим на физическо натоварване. То може да бъде ходене, леки упражнения, екскурзии без прекомерна умора, физическа работа на чист въздух, дори домакинска работа вкъщи - прането, чистенето с прахосмукачка, миенето на прозорци също са полезни, защото при тяхното извършване се изразходва значителна енергия.
Разочаровани остават тези, които смятат, че с едно кафе сутрин и с един сандвич следобед ще свалят ненужното тегло. В повечето случаи намаленото хранене не води до отслабване.
Записалите се в различни курсове при уж прочути лечители скоро след края им бързо си развалят настроението. Докато трае 20-30-дневната програма, те свалят килограми. После нямат воля да продължат оскъдното хранене и интензивната гимнастика. Така много скоро връщат свалените килограми, че дори прибавят към тях.
Изходът е един: воля, дисциплина, хармония между хранене и движение.


"Мона Лиза", или как мистерията продължава



Вече 500 години продължава мистерията "Мона Лиза". Стотици изследователи пробваха талант и умения в разкриване на тайната, но и до днес няма единно становище кой е позирал за картината на гениалния Леонардо да Винчи.
В последно време към многото предположения се прибави още едно: италианският изкуствовед Силвано Винчети смята, че за картината "Мона Лиза" е позирал чирак на художника. Той се казва Джан Джакомо Капроти и е работил за Леонардо да Винчи от 1490 г. - в продължение на около 20 години.
Джан е известен с името Салай и е бил рисуван от Леонардо на няколко негови платна, вкл. и на "Св. Йоан Кръстител". Той бил слаб мъж с нежни, женствени черти, и с дълги къдрици. При съпоставяне овала на лицето му с този на "Мона Лиза" веднага се забелязва сходство най-вече в очите и устата.
Разбира се, известни са и предположенията, че за "Мона Лиза" е позирала Лиза Герардини, съпруга на флорентинския търговец Франческо дел Джокондо.
Друго тълкувание: муза на Леонардо е била Беатриче д,Есте, съпруга на херцога на Милано Лудовико Сфорца.
Изследователят Винчети твърди, че Леонардо е започнал картината около края на 90-те години на ХV век и е уверен, че тя е пълна със символи.


За големите майстори няма умора



За безсмъртието на твореца е писано не един и два пъти, но животът постоянно прибавя все нови и нови примери в безкрайно дългата редица: Ален Делон (роден 1935 г.) играе в театъра заедно с една от дъщерите си, на всеки концерт Мик Джагър (67) тича два часа като младо момче по сцената, Мая Плисецка (86) танцува по случай нейната 80-годишнина, Тина Търнър (72) побърква всички с нечовешката си енергия и глас, 102-годишният португалски режисьор Мануел де Оливейра снима като луд филм след филм, нашата Стоянка Мутафова продължава да играе дори на 89, пътува из страната, за да изнася спектакли и казва, че щом стане на 90, ще мисли дали вече не идва време да се отказва...
Ето че и легендарният руски клоун Олег Попов, народен артист на СССР, отново е на манежа - въпреки 80-те си години. Нещо повече - той пътува с Големия държавен руски цирк на гастроли и в чужбина. Наричан Слънчевия клоун, на неговото изкуство се радват и в Русия, и при гастролите на цирка неотдавна в Холандия и в Германия. Той е на манежа повече от 60 години - веднъж разсмива публиката, друг път я натъжава, но винаги е велик майстор в своето изкуство и славата му се носи по света.
Макар и прехвърлил 80-те, Олег Попов продължава да излиза редовно на арената и когато зрителите - дядовци, бащи и деца - видят знаменитото му кепе на черни и бели квадрати, те усещат предстоящото тържество на духа и са щастливи, че могат да участват в него.
 

Загадката на пречистването



Една доста странна, но едновременно с това и твърде впечатляваща нова теория дава обяснение за падането на листата на дърветата. Английският учен проф. Брайън Форд смята, че листата на дърветата сменят цвета си през есента и падат, защото така биват изхвърляни отпадъчните вещества. Малко преди да окапят листата, в тях се забелязва чувствително увеличаване на вредните вещества - танини, оксалати, тежки метали. Наесен те се натрупват в тях, за да бъдат отстранени.
Така професорът смята, че листата не окапват поради смяната на сезона, нито поради недостига на вода, нито поради започващите студове. Ученият твърди, че листата стават червени и кафяви, а след това започват да капят, тъй като започва пречистването на растенията. Това става веднъж в годината.


Кога мечките са владеели Земята



В наше време рекордът за най-тежка мечка достига 1000 кг. Той принадлежи на бял мечок, който респектира всичко живо наоколо.
Представете си сега мечка с височина 3,3 м. Тя е тежала между 1600 и 1750 кг и е била най-страшният хищник поне на част от земната суша. Живяла е преди 2-2,6 милиона години.
Палеонтолози са намерили в Аржентина скелет на огромното животно и по костите на краката са изчислили както височината на мечката, така и нейното тегло. Предполага се, че намереният скелет е на стар мъжкар. Той е имал бурен живот, влизал е десетки пъти в бой било със съперници, било с животни, които са били негова плячка, и носи много белези и наранявания от това.
Изследователите смятат, че мечките са станали толкова големи, защото когато те са дошли в Южна Америка, там не е имало могъщи хищници, които да им противодействат.


... И лайка за компрес на очите


Твърде често се случва след няколко часа работа на компютър да се появят болки в главата, очите да изсъхнат и да започне парене. Причината обикновено е неправилно определен диоптър на очилата, неправилно преценено разстояние между очите и компютъра, както и прекомерно дълго заседяване пред екрана без почивка.
Станалото не е болка за умиралка, но то е знак, че следва да обърнем внимание на зрението си, докато не е дошла по-голяма беля. Затова:
х Добре е всеки да изпива повече течности през деня, понеже при четене очите бързо изсъхват и трябва да се овлажняват;
х Една лесна гимнастика ще бъде от полза: очната ябълка следва да се раздвижи нагоре, надолу, настрани и то не по-малко от 30 пъти;
х Колкото се може по-често трябва да се мига;
х Приемането на витамини е направо задължително като за препоръчване е не да се купуват хапчета от аптеката, а да се направи пресен сок от портокал, лимон. Тези плодове са богати на аскорбинова киселина, а тя подпомага очите, премахва дразненето, нормализира зрението;
х Компрес с отвара от лайка сваля напрежението и успокоява очите. 
 

Билетът за влак поскъпва с 20% от 7 май

автор:Дума

visibility 187

/ брой: 72

Тецовете в Източномаришкия басейн минават на газ

автор:Дума

visibility 189

/ брой: 72

Инфлацията леко се забавя, но храните поскъпват

автор:Дума

visibility 180

/ брой: 72

Заплаха за поливния сезон в Пловдивско

автор:Дума

visibility 188

/ брой: 72

Разногласия в Тел Авив за отговора срещу Иран

автор:Дума

visibility 189

/ брой: 72

В Гърция забраниха паленето на огън

автор:Дума

visibility 162

/ брой: 72

Кипър спира да дава убежище на сирийци

автор:Дума

visibility 180

/ брой: 72

Накратко

автор:Дума

visibility 158

/ брой: 72

Широко затворени очи

автор:Мая Йовановска

visibility 174

/ брой: 72

"Наивният" Иран

автор:Юри Михалков

visibility 159

/ брой: 72

Ще изпратим ли на изборите отново бандити във властта?

visibility 174

/ брой: 72

За нов икономически модел в ЕС, базиран на знанието

автор:Дума

visibility 181

/ брой: 72

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ