25 Април 2024четвъртък09:15 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

БСП чества тържествено 125 г. от създаването си

Трябва да сме силни и единни, за да постигаме нови победи, категоричен бе във Велико Търново Михаил Миков

/ брой: 101

автор:Дума

visibility 20

С тържествени чествания във Велико Търново членове и симпатизанти на лявата идея почетоха 125 години от първата социалистическа сбирка. Годишнината бе отбелязана в някогашното лозе на Никола Габровски. Бяха поднесен венци и цветя, а под звуците на "Една българска роза" в небето полетяха 125 бели, зелени и червени балони. По същото време във Видин отбелязаха 95 г. от рождението на Боян Чонос - студент по право от Софийския университет, който е обесен, защото бил социалист и антифашист. "Такива в България са хиляди и такива хора са пренесли искрата, тръгнала оттук, и огъня от Бузлуджа в цялата страна. Трябва да сме силни и единни, за да постигаме нови победи", заяви председателят на НС на БСП Михаил Миков. Той припомни, че първата социалистическа сбирка се е случила по времето на Стефан Стамболов, когато капиталът е създавал убийствени неравенства, експлоатацията на работниците в България е "изсмуквала потта и живота им". По думите му днес няма нищо ново в отношението между капитал и работници, то дори е усилено и обострено от ултралибералния експеримент в България.
"Може би не си даваме сметка какво е струвало на Благоев, Габровски и техните следовници да постигнат 8-часов работен ден, 6-дневна работна седмица, право на отпуск, нормални условия на труд в капиталистическа България. Преди 25 г. това беше на масата и всички го приемаха за даденост. Днес ние от БСП с нашите другари социалдемократи, комунисти, зелени сме длъжни да поведем отново хората към запазване на онова, което смятаха, че е получено даром, за връщане на отнетите права през последните 25 г., за доказване, че България може отново да е център на лявата и социалистическа идея в Европа и в света, както са го правили Благоев, Габровски и хилядите, милионите следовници на лявата идея за тези 125 г.", заключи Миков. Той подчерта, че от лозето на Габровски се поставя началото, за да може по-късно да бъде създадена партията, която според основателите й трябва да бъде единна, национална, можеща да изразява интересите на цялата страна, и всички организации трябва да се подчиняват на нейния устав и да изпълняват програмата й.

Председателят на БСП във Велико Търново Валентин Ламбев смята, че сме съвременници на същата действителност, както по времето на Никола Габровски и Димитър Благоев - социална несправедливост, липса на усещане за възмездие, липса на перспектива за всички българи, богата малка прослойка и мизерстваща огромна част от българския народ. Призванието и мисията на нашата партия са да се бори за равнопоставеност, за достъп до образование на всички наши деца, за по-добър живот за всички ни, уточни той. Ламбев добави, че в навечерието на конгреса на БСП отговорността е огромна, защото България има нужда от силна социалистическа партия, за да може в страната ни да има бъдеще за нас и нашите деца.
Поздравления имаше от президента на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев, а за конгреса на БСП се очаква да пристигне Генералният секретар на Социалистическия интернационал Луис Аяла. На събитието присъстваха зам.-председателят на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Корнелия Нинова, народните представители Мариана Бояджиева и Валери Жаблянов, Стефан Стефанов - член на ИБ на НС на БСП, кметове на общини от Великотърновска област, излъчени и подкрепени от БСП, общински съветници от левицата.


125 балона в бяло, зелено и червено полетяха в небето

Ако промените минат, ще има помощи за фермерите

автор:Дума

visibility 659

/ брой: 78

АЯР даде постфактум лиценз за горивото на "Уестингхаус"

автор:Дума

visibility 688

/ брой: 78

Евтиният роуминг остава поне до 2032 г.

автор:Дума

visibility 648

/ брой: 78

ЕП узакони правото на ремонт след края на гаранцията

автор:Дума

visibility 654

/ брой: 78

Великобритания гони бежанците в Руанда

автор:Дума

visibility 616

/ брой: 78

200 мощни земетресения в Тайван за 12 часа

автор:Дума

visibility 819

/ брой: 78

Учителите в Белгия искат по-голям бюджет

автор:Дума

visibility 589

/ брой: 78

Китай насърчава ядрената енергетика

автор:Дума

visibility 547

/ брой: 78

Марионетка на задкулисието

автор:Александър Симов

visibility 745

/ брой: 78

Новите реалности

visibility 638

/ брой: 78

За БСП честно и откровено

visibility 747

/ брой: 78

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ