28 Март 2024четвъртък21:24 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

"Аликс партнърс":

Василев и съучастници източили 2,5 млрд. лв. от КТБ

Одиторската компания KPMG е проявила "небрежност", довела до фалита на банката

/ брой: 101

автор:Дума

visibility 11

Основният акционер в КТБ Цветан Василев и негови съучастници са източили от банката 2,5 млрд. лева, съобщава "Аликс партнърс".
Анализ на търговската дейност на Корпоративна търговска банка от 2009 г. насам показва широкото използване на кредитите към клиенти-кредитополучатели като канал за финансови средства, за да бъдат неправилно или неправомерно извлечени от банката. Това пише в преведения на български доклад от 575 страници на фирмата "Аликс партнърс", която разследваше схемите за източване на КТБ и бе качен вчера на сайта на банката.
В новия си брой "Държавен вестник" е публикувал измененията в Закона за банковата несъстоятелност, които позволяват докладът на "Аликс партнърс" да бъде публикуван от синдиците на банката в несъстоятелност.
В него се посочва, че има висок процент на кредити (над половината), които са били предоставени на дружества, свързани с Цветан Василев пряко или чрез фирмата "ТЦ-ИМЕ" и до каналите за финансиране, на обща стойност 2,5 млрд. лева. Тези заеми обикновено имат много ограничен, ако изобщо имат такъв, потенциал за възстановяване, тъй като повечето от кредитополучателите имат неработещи предприятия, има малко или невалидни обезпечения и кредитните схеми често са били използвани, за да се погасят или обслужат други кредити към КТБ, за предоставяне на допълнителен капитал на банката.
Изглежда тези средства са били използвани в повечето случаи в полза на реалния мажоритарен акционер в банката Цветан Василев, пише в доклада. Разследването показва, че банката също се занимава или е ангажирана в редица инвестиционни решения и търговски дейности, които не са били в полза на собствените финансови интереси на банката, но са предназначени за подпомагане на г-н Василев, неговите сътрудници и свързаните лица. Използваните методи от банкерите са били с цел объркване и прикриване на крайната цел на изтеглените от нея средства, които никога няма да бъдат върнати, заключава докладът.
Разследващата компания е констатирала и редица "червени флагове", които е трябвало да покажат на БНБ, че в КТБ има сериозен проблем, но това не е взето под внимание.
Има пропуски и в дейността на одиторската  компания KMPG. Работните документи и архиви от одита на КТБ се пазят в офисите на KPMG България и в прокуратурата на България. Одиторската комисия не може да даде документите и не си е свършила напълно работата. Позицията на прокуратурата пък остава неясна, се казва още в доклада на разследващата компания. Според експертите синдиците е можело да заведат искове срещу одиторите на КТБ, като е видна небрежността на одиторската компания. Така информацията, с която разполагаме в момента, е ограничена, а има нужда от още доказателства, казват от "Аликс паттнърс".
Експертите от разследващата компания изтъкват, че кредитният портфейл на КТБ "почти сигурно" е бил главен фокус на одита на KPMG. Той е представлявал около 60% до 70% от общите активи на КТБ за 4-годишния период от 2010 до 2013 г., като активите на банката нарастват от 2,7 млрд. лв. в началото на периода на 6,7 млрд. лв. към края на 2013 г. Всички одиторски доклади през 5-годишния период от 2009 до 2013 г. са били неквалифицирани, т.е. от KPMG са твърдели, че сметките на банката предоставят вярна и справедлива представа за финансовото състояние, казват от "Аликс партнърс". Разследващата компания заключава, че одиторите KPMG България са проявили небрежност в законовите си одити на КТБ и че в резултат на това банката е претърпяла загуби.


Само до 15% от кредитите може да се върнат

Докладът посочва още, че 243 корпоративни клиенти на банката са имали близо 500 неизплатени заема. От раздадените над 5,7 млрд. лева кредити на връщане подлежат 750-800 милиона лв., което прави до 15% от раздадените кредити от КТБ. Това можело да стане за 12-месечен период с комбинация от договорени споразумения и определени изпълнителни действия. От разследващата компания уточняват, че прогнозата им е спекулативна на този етап. Тя е скептична към възможността за възстановяване на заемите, защото повечето кредитополучатели имат неработещи фирми, малко или невалидни обезпечения, а кредитните схеми често са използвани, за да се погасят или обслужат други кредити към КТБ.
Данни общо за 450 банкови сметки е обработила разследващата компания, или 4,9 млн. реда индивидуални банкови данни. Обработени са 450 сметки на над 230 клиенти с 5,7 млрд. лв. кредити. Установено е, че са подадени искания за прихващания за 900 млн. лв.
 

Препоръките на "Аликс партнърс" не са изпълнени, убеден е Кадиев

Част от препоръките в доклада на "Аликс партнърс" със сигурност не са изпълнени. В това е убеден независимият депутат Георги Кадиев, който е един от народните представители, които прочетоха целия доклад още преди публичното му оповестяване.
Докладът на "Аликс партнърс" бе изваден на светло, но без препоръките за събиране на вземанията на КТБ, отправени от международната компания към синдиците. По думите на Кадиев пред БНР, една от тези препоръки е била да бъде потърсена отговорност на KPMG, които са изготвяли фалшиви одити на банката. Това обаче не е направено.
Според Кадиев БНБ също си е затворила умишлено очите за "съвсем явно източване на банката". "Отпускане на кредити, които са оборотни и които би трябвало на всеки етап от дадена инвестиция компанията да доказва, за да получи следващия транш от кредита, вместо това компанията е теглила още първия ден целия кредит и после е изчезвала. Както виждаме, и там никой, никаква отговорност. Иван Искров просто си тръгна", заяви Кадиев. Според него в доклада Комисията за финансов надзор остава извън фокуса, макар че КТБ е била и инвестиционен посредник, давала е облигации, т.е. има няколко пера, по които е била под надзора на КФН. Георги Кадиев бе категоричен, че потребителите не са защитени от некачествен надзор и в момента.

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ