25 Април 2024четвъртък12:06 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

За едното хоро...

/ брой: 101

автор:Вилиана Семерджиева

visibility 64

Задължителното изучаване на народни танци в училище е поредната тема, която стана повод за бурни спорове. Думата "задължително" отдавна ни кара да настръхваме преди още да сме разбрали и обмислили същността на нещата. Обожаваме да се противопоставяме, да отричаме, да се опълчваме срещу... Сигурно си мислим, че това ни прави активни, оригинални, демонстрираме как от нас зависи всичко. Така и с народните танци. Нима не са задължителни останалите предмети, които се изучават в училище, наред с тях - музиката и физическото възпитание? И какво лошо има в задължаването на тотално обездвижените и увредени от малки наши деца да танцуват в рамките на учебния процес? Ако ги оставим да избират сами, те и физкултура няма да посещават. Обичат да играят футбол, но - на смартфоните. Само че това няма да ги направи здрави и енергични.
Какви са тези архаични измишльотини, възмущават се някои - хоро, ръченица?... Е да, друго си е да ходиш на аеробика, на фитнес - модерни по цял свят занимания. Всъщност за какво е поредната тупурдия - за по две хора на година, които децата ще трябва да научат във всеки клас? За една идея, която тепърва предстои да бъде изяснена, нормативно и педагогически подплатена. Освен чисто физическата полза, която няма как да бъде отречена, децата ще развият двигателна култура, ще се запознаят с красотата и стойността на родните традиции и фолклор, ще се научат да се гледат в очите и да се държат за ръце, ще изживеят усещането за единение с другите. И най-сетне - когато се наложи да се хванат на хорото на сватба, на площада на Нова година или по друг празничен повод, няма да се срамуват, че японци и американци, дошли от онзи край на света, го играят по-добре от тях.
При подобни реакции няма защо да се чудим, че чужденци издават и разпространяват музикални албуми и филми, представящи уникалния български фолклор.

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 102

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 109

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 143

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 114

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 90

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 113

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 110

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 88

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 99

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 92

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 113

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ