28 Март 2024четвъртък19:48 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Голям поетичен рецитал в Деня на победата

/ брой: 101

автор:Велин Георгиев

visibility 1527

В клуб-кафенето на БСП на "Позитано" 20 от 18 ч. на 9 май поети рецитират свои стихове от капрата на Файтона. Опитвам се да си представя ликуващата Европа, а защо не и света, на Девети май 1945-а. Преди седемдесет и една години... Макар в съзнанието ми той всяка година да е истински празник. Когато осъзнах неговото голямо значение, помня, че перото ми написа една заран:
Девети май,
четиридесет и пета...
Димят, димят
площади и тепета...
Няма български поет, чието перо да не е казало нещо за този Ден... Затова си позволявам да поканя на капрата на Файтона по азбучен ред поетите Александър Михайлов, Андрей Андреев, Атанас Звездинов, Атанас Капралов, Боян Ангелов, Боян Бойчев, Георги Драмбозов, Георги Константинов, Димитър Христов, Драгомир Шопов, Елена Алекова, Иван Есенски, Лиляна Стефанова, Маргарита Петкова, Матей Шопкин, Михаил Белчев, Найден Вълчев, Петър Анастасов, Петър Динчев и всеки, който е съпричастен към този Ден на победата, да заповяда.
А аз авансово ще кажа на читателите краткото си стихотворение

Хляб

Могили или хълмове - не зная.
Но в тази житна степ те нямат брой.
Зелените кубета във безкрая
приличат ми на танкове пред бой.
Върху едно от тях стоим с героя
Иван Иванич - руски исполин.
Какво е, казва, битката за Троя
пред подвига да стигнеш до Берлин.
Едната ми ръка войната грабна.
Но и с едната пак орах и сях.
И с лявата ръка посочи хляба.
И в този хляб победата видях.

Заповядайте.

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ