26 Април 2024петък10:20 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Плевнелиев решава до дни за вето на промените в Изборния кодекс Българите по света протестираха с великденски яйца срещу новоприетите текстове

/ брой: 99

автор:Дума

visibility 30

Президентът Росен Плевнелиев ще реши до дни дали да наложи вето на промените в Изборния кодекс. Вчера той обяви, че е създал специален екип от юристи в президентството, които проследяват внимателно всеки текст от Изборния кодекс. Екипът разглежда не само формулировките и тяхното значение, но и синхрона им с Конституцията и духа на демократичната държава. Това се прави с цел улесняване на гражданите да гласуват по-спокойно и свободно навсякъде, заяви Росен Плевнелиев. Той посочи, че до два-три дни този екип ще му докладва и след обсъждане ще излезе с крайно становище.
"Знаете много добре, поел съм ангажимент към българския народ - вето, но с ясни аргументи. Ако има вето, то ще е по конкретни текстове с ясни аргументи", каза Плевнелиев.
Относно провеждането в един ден на национални избори и референдум Плевнелиев посочи, че в мандата му за първи път са се провели не един, а два референдума. "Очевидно ще има и трети национален референдум и това е добре. Винаги съм заявявал тезата, че провеждането на референдум заедно с национални избори е добре за нашата демокрация", подчерта той.
Президентът поддържал непрекъсната връзка с българските граждани в чужбина и обеща техният глас да бъде чут.
Междувременно българите от цял свят протестираха с великденски яйца, като настояха за вето на новоприетите текстове в Изборния кодекс. Според тях те превръщат гласуването в "мисия невъзможна" и са приети по скандален начин.  
Българи в Мелбърн, Лондон, Оксфорд, Бостън, Ню Йорк, Сан Франциско, Виена и др. превърнаха празника в протест срещу уронването на гражданските им права, като записаха клипове и снимаха своите протестни яйца в социалните медии. Българи, живеещи в България, също ги подкрепиха с писани яйца.
Пред посолството ни в Лондон се състоя и протестна акция с надслов "ПазимСиМеста".  Изборният кодекс ще направи изключително трудно откриването на изборни секции по местоживеене в чужбина, така че опашките пред посолствата ще бъдат драстични, а хиляди българи физически няма да успеят да се доредят до урната, заявяват българите.


Протестиращите пред посолството в Лондон опънаха палатки и си раздаваха номерчета отсега за идващите президентски избори

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 610

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 633

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 665

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 610

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 627

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 685

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 653

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 551

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 750

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 670

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 695

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ