19 Април 2024петък12:51 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Казанлък чества Чудомир "на мускули"

Тържествата се откриват на 23 март, когато ще станат известни носителите на наградите на в. "Стършел"

/ брой: 63

автор:Христо Христов

visibility 1704

Без пари от общинската хазна ще се проведат  традиционните празници, посветени на 121-ата годишнина от раждането на големия писател, хуморист, художник и народовед Димитър Чорбаджийски-Чудомир. Въпреки решение на местните старейшини да бъдат заделени 20 000 лв., от администрацията отказват превода под претекст, че едноименната фондация е нелегитимна. Това налага да се разчита основно на спонсори, признават организаторите, които са свили до минимум харчовете.
Честването на родения в близкото село Турия творец ще започне на 23 март с премиерата на сборника с негови разкази "Нашенци" в превод на сръбски. Четвъртото томче отново е дело на талантливия преводач проф. д-р Бранко Ристич, като финансово рамо са ударили библиотека "Искра" и сп. "Кула". Премиерата се съпътства с изложба от малко познати на широката общественост рисунки на Чудомир, съхранявани от литературно-художествения музей, носещ името му, и казанлъшката художествена галерия. Пак по традиция тогава ще станат известни носителите на наградите за хумористични произведения на в. "Стършел" и новите стипендианти на фондация "Чудомир".
От първия до последния ден на празниците ще вървят съвместно с трупата на "Любомир Кабакчиев" спектаклите от десетия театрален фест "Комедийният хит на сезона", в чиято програма са включени постановките "Детектор на лъжата" от Василий Сигарев (Драматичен театър - Пловдив), "Завещанието на целомъдрения женкар" от Анатолий Крим (театър "Българска армия", със специалното участие на Васил Михайлов), моноспектакълът "Български разкази" на Мариус Куркински и "Тримата мускетари" от Марк Рехелс по Александър Дюма (театър "София"). 
Не са забравени традиционно силните в Казанлък фотографи - ще бъде експонирана изложба "Човекът до мен", в която ще бъдат представени най-добрите работи от четвъртия национален пленер, посветен на Артин Азинян.
Предвидени са шест премиери на книги - четвъртото томче "Трифонизми" на навършилия 75 години хуморист Трифон Ефремов; "Тайното знание на Черноморската Атлантида" от Христо Смоленов и Христо Михайлов; "Не ме ли помниш" - спомени, разкази, есета и литературна критика на председателя на СБП Николай Петев; "Как се наливаха основите (към ранната история на корупцията в България)" от доц. д-р Пенчо Пенчев, "Новите посоки на българската литература" от Теодора Димова и "Провинциален херой" - хумористичен роман от майстора на карикатурата Дечко Николов.
Макар и скромно, с концертно изпълнение на млади дарования ще бъде зачетена и 111-ата годишнина от поставянето на първата българска опера "Сиромахкиня" от Емануил Манолов.
За по-голямата пъстрота ще допринесат и спектакълът на Румен Сомов "Трябва да съм луда" в изпълнение на самодейци от читалище "Възродена Искра 2000", изложбата български художествен текстил от фондовете на ямболската галерия "Жорж Папазов" и неделното матине "Знаменити юбиляри" - концерт на Нина Куюмджиян (цигулка) и Анаида Агопян (пиано).
 

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 153

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 188

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 155

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 153

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 135

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 156

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 173

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 153

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ