20 Април 2024събота00:03 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Едно към едно

Не очерняйте светлата история на социалистическа България!

Из стенограмата от парламентарния контрол вчера в НС

/ брой: 88

автор:Дума

visibility 3071

МАРИАНА БОЯДЖИЕВА (БСП ЛБ): На 30 март тази година на сайта на МОН се появи новината, че зам.-министър Деян Стаматов е участвал в открит час по история за тоталитаризма в България. В съобщението пише, че е по покана на учениците от 22-ро СОУ "Георги Сава Раковски", 12 "б" клас, зам.-министърът е присъствал на открит час по история и цивилизация на тема: "Запознай младите с комунизма", в който ученици са изнесли презентация за престъпленията в лагерите "Белене" и "Куциян". Учениците са изгледали и филма "България - забранена истина". Цитирани са и думите на зам.-министър Стаматов, че учениците трябва да знаят за нещата, които са се случвали от различни гледни точки, представени от учители, историци, медии, за да може никога да не позволят подобни неща да се случат отново. Това е възглед, който ние споделяме.
Уважаема госпожо министър, моля да отговорите: предвижда ли политическият кабинет на Министерството свое участие в други изяви на инициативата "Запознай младите с комунизма", които да бъдат с тема: "Индустриалното и социално развитие на България през периода 1944-1989 г.", както и "Развитие на атомната енергетика в България", без да правим намек за развитието й след 2007 г.? Поставям Ви този въпрос, защото новата история на България има и друго лице - на успешно развитие на промишлеността, на селското стопанство, на здравеопазването и образованието, на социалната сигурност, довели до това, че според индекса на обществено развитие на ООН на държавите през 1990 г. България беше на 26 място в света.
МЕГЛЕНА КУНЕВА: Уважаема госпожо Бояджиева, оценявам това, с което започнахте Вашия въпрос - че споделяте възгледа, че учениците трябва да са запознати с това, което се е случвало по време на тоталитарните режими, за да не позволяват подобни неща да се случат отново. Мисля, че това е важна тема за всички - било от национално-социалистически, фашистки или комунистически режими, важно е да знаем до какво води тоталитаризмът. Именно такава е логиката на тяхното изучаване в средното образование в България.
Колкото до конкретната инициатива "Запознай младите с комунизма", тя е изцяло в духа на новите интерактивни методи за преподаване и отразява философията включително и на новия Закон за предучилищно и училищно образование за повече свобода както на учителите, така и на учениците. Личното ми мнение е, че подготвянето на презентации и говореното пред хора са изключително важни компетентности за ХХІ век. Както знаете, придобиването на тези умения е разписано изрично в учебните програми, които сега подготвя екипът на МОН.
Колкото до конкретния въпрос: дали се предвижда участие на политическия кабинет на МОН в последващи изяви на инициативата "Запознай младите с комунизма" по каквито и да е теми, краткият отговор е: засега не! Това не е инициатива на МОН. Към този момент нямаме получена покана за друг такъв урок - нито на посочените от Вас теми, нито на други. От ръководството на 22-ро училище сме уведомени, че до края на тази учебна година не се предвиждат нови уроци.
Колкото до самите теми: "Индустриалното и социално развитие на България през периода 1944 - 1989 г." и "Развитие на атомната енергетика", искам да Ви уверя, че периодът 1944-1989 г. е покрит в учебното съдържание по "История и цивилизация" както в VІІ, така и в Х клас и засяга посочените от Вас теми, включително.
ТАСКО ЕРМЕНКОВ (БСП ЛБ): Уважаема госпожо вицепремиер, на Вас, както на никой друг, би трябвало да Ви е известно, че след 1954 г. в България няма нито терор, нито масови репресии. И пак на Вас, както на никой друг, би трябвало да Ви е известно, че в България комунизъм никога не е имало, за да може да има инициатива "Запознай младите с комунизма" като обществено-икономически строй.
Освен всичко друго, искам да Ви кажа, че МОН зам.-министърът, когато присъстват на такива мероприятия, означава, че ги легализират, изразяват позиция на министерството и неговата политика. Но за мен инициативата "Запознай младите с комунизма" неслучайно е написана така, защото, ако беше правилно написано: "Запознай младите със социализма", тогава може би щеше да излезе истината, че промишлената продукция на България от 1939 до 1989 г. е нараснала 104 пъти; селското стопанство - 263%; реалните доходи на населението - с 600%; обществените фондове за потребление са 787%; брутният вътрешен продукт - 26%; националният доход - 16%. Безработица практически няма; неграмотни практически няма; безплатно, общодостъпно здравеопазване. Основните производствени фондове през 1990 г. се оценяват на 134 млрд. долара, 98% от тях са създадени в периода след 1945 г. И ако това бъде казано на хората, тогава вече на всички им става ясно защо има носталгия. Има носталгия, защото днес 43% от населението на държавата живее в тежки материални условия; 48 са в риск от социално изключване; 30% от заетите българи са бедни.
Ако искате тази носталгия да бъде преодоляна, няма да става с такива инициативи. Тя ще стане, само ако днес показателите, които България постига, са по-високи от тези, които Ви прочетох, и които са били в социалистическа България. За съжаление, има мно-о-ого дълго да мечтаем, докато стигнем до тези показатели, а тези инициативи няма да доведат до нищо друго освен до това - антикомунизмът да бъде наново идеология в България.
МАРТИН ДИМИТРОВ (РБ): Недопустимо е в ХХІ век да се прави такава пропаганда, която защитава комунистическия режим, от хора, които твърдят, че са част от ЕС и техен член е председател на европейските социалисти. Уважаеми дами и господа, комунизмът рухна, защото рухна икономически. Рухна като производство, рухна като индустрия, затова го няма. Затова изчезна в повечето страни по света, и в почти цяла Европа изчезна по същата причина.
А колкото до това, че нямало комунизъм в България. Имаше, за съжаление, комунизъм в България, уважаеми колеги. Свидетелство за това са лагерите, жертвите, хилядите убити хора, хилядите репресирани хора. И сега да казвате, че това не се е случвало в България, е нечестно и несправедливо. Комунизъм имаше в България, той даде много жертви. Част от интелигенцията беше погубена, беше репресирана съвсем целенасочено през този период. Църквата и християните бяха преследвани целенасочено по време на комунистическия режим в България. Неслучайно със закон в демократичната нова история на България комунизмът беше обявен за престъпен.
Колеги от БСП, Вас най-малко Ви разбирам, защото гледам всички от Вас - имате хубави западни автомобили, гледам, че на много от Вас децата Ви учат в Западна Европа. А когато застанете от трибуната на НС, Ви обхваща една непонятна носталгия към комунистическия режим, което е едно сериозно вътрешно противоречие, уважаеми дами и господа.
Не, не благоденстваше тогава България. Тогава България не благоденстваше в условията на затворени граници, натрупване на външни дългове. Тогава поддържахте една фалшива реалност. Бяхте забранили на хората да напускат страната. Забранихте на редица хора да получат висше образование по Ваш избор. Нямаше частна собственост на практика или тя беше силно ограничена. Тогава, извинявайте, съсипахте държавата дотолкова, че трябват десетки години, за да бъде възстановена след това.
АТАНАС МЕРДЖАНОВ (БСП, от място): Прекъснете го, вижте какви глупости говори!
МАРТИН ДИМИТРОВ (РБ): И най-важното, неслучайно светът отрича комунизма и се обръща към пазарната икономика. Затова Ви отговарям, не за друго, но да манипулирате младите хора и да казвате на хората, които нямат памет, но които се интересуват от думите, които се говорят от Народното събрание... Недопустимо е, уважаеми колеги, да се говорят такива неща, които водят нацията до заблуждение и до грешни изводи. Нашият съзнателен избор, уважаеми колеги, е Европейският съюз. А там комунистически държави няма. И това не е случайно, защото тази идеология води до бедност, до бедност и провал. Пътят на България трябва да ни бъде общ и този път е към Европейския съюз и НАТО.
Сега използвате проблемите на Европейския съюз, които съществуват. Вместо да ги решаваме заедно, защото ние сме Европейският съюз, вместо да търсим решенията заедно, Вие използвате ситуацията да говорите срещу ЕС и срещу НАТО, често. И да говорите колко било хубаво по времето на социализма и комунизма, което е несправедливо и е грешно.
Така че, уважаеми дами и господа, ако не знаете, всички сте член на ЕС и НАТО. Гордейте се с това! С това се гордейте, а не се гордейте с Вашето бившо минало и с комунистическото наследство.
ВАЛЕРИ ЖАБЛЯНОВ (БСП ЛБ): Днес започнахме един дебат, който само привидно е за миналото. Това е дебат за бъдещето, за социалното устройство на Европа и на България, за онова социално устройство, което трябва да интегрира принципите на устройство на социалистическа България, на Народна република България, в един модерен и съвременен свят, когато мнозинството от българските граждани получаваха висококвалифицирана медицинска помощ, получаваха висококвалифицирано образование, с което някои днес, с образованието от социалистическа България, достигнаха върховете на Европейската администрация, заеха най-високи постове в Европейската комисия и в други важни европейски институции.
Това само показва, че образованието в Народна република България е било не само идеологизирано и деидеологизирано. То е било на най-високо равнище - образованието в областта на правото, философията и точните науки. Българските инженери изградиха десетки обекти извън територията на Европа - в Африка, в Азия. Българската икономика беше интегрирана не само в Съвета за икономическа взаимопомощ, а в търговската политика, която провеждахме с всички държави от целия свят.
Постиженията на българското стопанство до 1989 г. не могат да бъдат достигнати и днес! Това се дължи на системата на планирането, на системата на планирането на ресурсите и интеграцията в рамките на СИВ. Днес Вие се опитвате с едно елементарно клише, без дори да го разбирате, да поставите до стената историческото развитие на България - най-плодородното, най-плодоносното, най-богатото историческо развитие на България. Вие не можете да подмените съзнанието на хората, които живяха по времето на социалистическия строй, но не за друго - това не е носталгия, това е обективна преценка. Това е сравнение между живота, който хората имаха, и това, което днес им предлага либералнодемократичната безпомощна икономическа идеология. Това е сравнението! И в това сравнение то няма как да бъде подменено чрез уроците в училище!
Днес политическата нестабилност в България, нестабилността на институциите се дължи на липсата на елементарна защита, на елементарна грижа от страна на държавата за всеки неин гражданин. И комунизмът няма нищо общо с тази история! Тази история се дължи на грабежа след комунизма, организиран от десницата, разпределен от десницата - унищожени огромни фондове в селското стопанство и индустрията с помощта на десницата. Мракобесническата философия на приватизацията доведе до тотално разрушаване на цели отрасли в икономиката. Това не може да бъде приписано на комунизма.
И още нещо, комунизмът е една от най-светлите идеологии в историята на човечеството! Комунизмът е идеология, която проповядва равенство между хората. Комунизмът е идеология, която дава възможност на всеки човек да бъде равен сред останалите. И аз не виждам защо някой трябва да изнася открити уроци по комунизъм. Комунизмът е нещо съвършено различно от системата на централното планиране и политическите режими, изградени в Източна Европа след Втората световна война. Нашето историческо развитие след Втората световна война беше възходящо и това е общата оценка на цялото ни общество.
Искам да съобщя още нещо. След като бяха закрити лагерите в България, за които вече стана въпрос, и в ден-днешен продължава да функционира лагерът в базата Гуантанамо на територията на друга държава, извън Съединените щати - неясно под каква юрисдикция. Препоръчвам на всички бъдещи преподаватели в свободните часове в училище да изучават тоталитарния опит на Съединените щати, безпринципното прилагане на международното право, репатрирането на затворници от единия край на света със самолети до другия и задържането им без съд и присъда.
Предлагам повече да не се занимавате със светлата история на социалистическа България по този нескопосан начин!
Предлагам да намерите най-точната оценка, защото БСП защитава тази история и ще я защитава; защото тя е обективна, нея я има, а Вие нямате никакъв шанс да я изтриете, колкото и открити уроци да преподадете, където и да искате. Хората имат памет, знаят кога как са живели и могат да направят сравнение!
Що се отнася до свободата. Уважаеми колеги от десницата, свободата е постижение на европейската цивилизация. Тя не е даденост за един или друг режим. Индивидуалната свобода е отстоявана във всички режими с цената на живота на десетки, стотици, хиляди борци и граждани. Свободата на българските граждани беше отстоявана от Гео Милев, от Йосиф Хербст, беше отстоявана от Никола Йонков Вапцаров, свободата на българските граждани беше отстоявана от десетките и стотици партизани в партизанските отряди, сражавайки се срещу нацистката окупация на България и с нейния съюзнически режим на Симеон Сакскобургготски. Това е фактическата история на българската държава!
Ние от Българската социалистическа партия ще бъдем в този парламент годни напред, за да не Ви позволим да наложите това профанско клише за битката с комунизма!

(Със съкращения)

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ