19 Април 2024петък06:40 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Путин:

САЩ да не робуват на имперски амбиции

В традиционния диалог "Пряка линия" с руските граждани Владимир Путин отговори на 80 въпроса

/ брой: 87

автор:Дума

visibility 14

За 14 пореден път на 14 април президентът на Русия Владимир Путин проведе диалог със своите сънародници в една от ключовите публични прояви на държавния глава - добре  познатата "Пряка линия". За срещата, предавана на живо от федералните телевизионни канали на Русия, бяха събрани близо 2 млн. въпроса. В "Пряката линия" взеха участие обикновени граждани на Русия,  министри, журналисти, културни дейци, експерти, военни, хора от спецслужбите.
Досега традиционно срещите с руската общественост продължаваха около 4 часа. Този път диалогът на руския президент с граждани на Русия продължи 3 ч. и 40 мин., като Путин отговори на 80 въпроса.
Един от първите въпроси към президента на Русия бе за реалната икономическа обстановка в страната. "Основният проблем се състои в това как да се гарантира притокът на инвестиции, да се осигури търсене и да се увеличат доходите на населението", заяви Владимир Путин. "Главното е не да се напечатат пари, главното е да се промени структурата на икономиката", каза той, като посочи, че ситуацията в руската икономика засега не се е подобрила, но се наблюдава положителна тенденция. Той поясни, че дефицитът в бюджета е минимален, дори по-нисък от планираното – 2,4%, а за първи път през февруари е регистриран ръст в промишленото производство. "Износът на високотехнологични продукти също се увеличава в сравнение с износа на природни ресурси", заяви още Путин. Според него международните резерви на Русия са се върнали на нивата от началото на 2014 г., като същевременно сподели, че през следващата година се очаква ръст на БВП от 1,4%.
По отношение на санкциите, наложени на Русия от Запада, Путин заяви, че не вярва те да бъдат отменени в скоро време. "Не смятам, че нашите партньори скоро ще отменят ограниченията срещу страната ни. И даже, въпреки че Минските споразумения за Югоизточна Украйна се изпълняват зле не по наша вина, а по вина, убеден съм, че вече всички го разбират, на украинските власти. Но за западните страни е невъзможно да признаят, че са попаднали в безизходица. Затова ще държат рестрикциите, а това означава, че и ние ще продължим съответните ограничения за достъп на техни стоки от продоволствената група на нашия пазар“, подчерта Путин.
В тази връзка руският президент коментира и състоянието на руско-американските отношения. Той дори предложи САЩ да не действат по отношение на Русия от позицията на силата и имперските амбиции. "Ако те изхождат от идеята за своята изключителност, това ще означава, че те ще претендират винаги за специално положение, за специални права. Това е гносеологична, както казват някои специалисти, грешка. Проблемите трябва да се погледнат в тяхната основа и да се действа не от позицията на силата и диктата, не от позицията на имперските амбиции, а с уважение към всички партньори. Без всичко това е невъзможно да се изградят съвременни демократични международни отношения", убеден е той.    
Отговаряйки на въпрос кой от американските кандидати за президент е по-лош за Русия, Путин отбеляза, че "работата дори не е в конкретните хора". По думите му, най-важното е ръководството на САЩ да не изхожда от тези фалшиви предпоставки. Той припомни също, че "сме имали в нашата история на двустранните отношения моменти, когато сме си сътрудничили много тясно помежду си и сме постигали добри резултати на национално и международно равнище. Русия си сътрудничи добре със САЩ по редица въпроси, включително и в областта на борбата с тероризма, както и в Сирия", подчерта той.
По повод обтегнатите отношения с Турция Владимир Путин посочи, че Русия ще продължи да реагира на враждебните действия, насочени срещу нея. "Ние имаме проблеми с някои турски политици, чието поведение считаме за неадекватно и реагираме на това по съответния начин. Но ние работим спокойно, без всякакви резки движения", каза руският президент. Той подчерта, че "ръководството на Турция не толкова се бори с радикалите в страната, колкото сътрудничи с тях". "Задължително трябва да се реагира, защото в противен случай ще ни се качат на главата и ще ни използват. Това се е случвало вече в историята, в новата история също. Да допуснем това да се върне е невъзможно и няма да го направим", добави той. Путин направи връзка и с тероризма, борбата с който трябва да продължи.
На въпрос за съществуването на терористична заплаха за руските граждани Путин посочи: "Опасност винаги съществува, ако не се обърне необходимото внимание на борбата с тероризма. Ние виждаме, че от тази опасност, от тази зараза, страдат много страни по света: и Близкият изток, и Азия, и САЩ, и европейските страни. За Русия не говоря, ние знаем какво е това, претърпявали сме големи загуби в борбата с тероризма. И заплахата от това продължава", заяви Путин. Според него мирът в Сирия ще настъпи не в резултат на военни действия, а чрез мирни преговори. "Те трябва да се договорят, да седнат всички на масата за преговори, да се приеме конституция, въз основа на която да се проведат избори и по този начин да се излезе от кризата", заяви той.
Във връзка с Украйна Путин подчерта, че "на Русия й е нужна стабилна и просперираща Украйна". Той припомни, че отдавна предлага на Запада по-активно да работи с Киев за изпълняването на Минските споразумения, а не да "говори едно и също", упреквайки Москва.
Междувременно 12-годишно момиче попита руския лидер кого ще спасява пръв, ако се давят Петро Порошенко и Реджеп Ердоган. "Варя, ти ме поставяш в трудно положение, дори не знам какво да кажа. Ако някой е решил да се дави, невъзможно е да бъде спасен", отговори с усмивка президентът.

Токът за бита още година с фиксирана цена

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Общински проекти за 1,9 млрд. лв. са одобрени от МРРБ

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 74

Домакинствата заплашени от "водна бедност"

автор:Дума

visibility 337

/ брой: 74

ОМВ търси партньор за проучване за нефт и газ в Черно море

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Словакия отхвърля мигрантския пакт

автор:Дума

visibility 392

/ брой: 74

Сърбия осъди решение на ПАСЕ за Косово

автор:Дума

visibility 366

/ брой: 74

Байдън е годен за президент

автор:Дума

visibility 357

/ брой: 74

Накратко

автор:Дума

visibility 323

/ брой: 74

Терористичен атентат

автор:Александър Симов

visibility 409

/ брой: 74

За аматьорщината в киното

visibility 335

/ брой: 74

Г-н Президент, сменете Главчев, не преговаряйте с мафията!

автор:Дума

visibility 340

/ брой: 74

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ