29 Март 2024петък06:59 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Герджиков подаде оставка, Фандъкова спира презонирането

Зам.-кметът си тръгва заради скандала с налозите, софиянци ще чакат нови писма за данък „сгради”

/ брой: 59

автор:Дума

visibility 758

Скандалът с новите данъци на софиянци предизвика истински трус в Столичната община. Зам.-кметът Минко Герджиков подаде вчера оставка, самата кметица Фандъкова обяви, че се отказва от презонирането, а столичани ще чакат нови писма за данък "сгради", който пак ще се преизчислява.
Решението на общината да вкара в по-елитни зони няколко квартала на града предизвика всеобщия гняв на софиянци, а преди няколко дни стана ясно, че хиляди хора са получили сгрешени писма за данък "сгради". Герджиков и Фандъкова тръгнаха да се обясняват пред медиите, но така и не намериха обща позиция. Единият обвиняваше данъчните служби, другият - общинските чиновници.
В крайна сметка вчера сутринта Минко Герджиков обяви официално, че подава оставка. Като мотив той е посочил "поемане на лична отговорност".
Кметът Фандъкова заяви, че ще мисли един ден дали да приеме оставката. Тя обаче намекна, че може да се откаже от презонирането в сегашната му форма, и то именно, защото хиляди софиянци не разбраха какво точно се случва с данъците им.  Моята твърда и категорична позиция е, че презониране трябва да има, пише зам.-кметът в официалното си обръщение. То обаче трябва да бъде направено така, че хората да нямат съмнение, че нещата се правят на тъмно, коментира кметът. И отново призна, че са допуснати грешки при сегашното изчисление на данъците. 
Фандъкова ще предложи още тази седмица Столичният общински съвет да спре изпълнението на решението за презониране. Вече е постановена проверка за начина на изчисление на данъците, която да провери проблемите по места. Въпреки че проверката не е приключила, в някои райони е доказано, че данъците надвишават предварително обявените нива и проценти. Изводът е, добави Фандъкова, че не сме успели да обясним целта на въвеждане на новите зони в София.
ДУМА припомня, че още в края на миналата година кметът обеща, че данъците и таксите на софянци няма да се променят през 2011 г. В същото време заради презонирането стотици хиляди столичани се оказаха с три пъти по-високи данъчни оценки. По изчисления на общината над 100 000 души в столицата ще бъдат засегнати от презонирането.
Фандъкова се опита да обясни, че няма алтернатива на новото райониране. Призна обаче, че чиновниците са допуснали грешки. Затова тя ще внесе доклад за промяна на решението на СОС. Той трябва да бъде гласуван на сесията на съвета този четвъртък. След това до неделя хората от презонираните райони ще получат нови писма за данъците си. Гражданите, на които са взети повече средства за данъци, ще може да си получат парите обратно или надвзетата сума да бъде приспадната от следващите вноски на данъците, обясни градоначалникът.


Минко Герджиков бе зам.-кмет по финанси и стопанска дейност от 11.11.2003 г. Тогава кмет на София все още бе Стефан Софиянски. Герджиков запази поста си и при Бойко Борисов, и при Йорданка Фандъкова до днес. На няколко пъти той бе и изпълняващ длъжността кмет.



 

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ