29 Март 2024петък17:51 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Георги Лозанов:

Прозрачността на медиите ще гарантира плурализма

/ брой: 59

автор:Веселка Венкова

visibility 551

В петък председателят на Съвета за електронни медии доц. Георги Лозанов застана в БТА пред около петнайсетина репортери, фотографи и оператор на БНТ, за да коментира резолюцията на ЕП от 10 март за свободата на медиите в ЕС. Той се опита да обясни защо България е сред страните, в които медийният плурализъм и свобода на словото предизвикват сериозната загриженост на евродепутатите.
 

- Сам сте днес, г-н Лозанов, смятате ли, че електронните медии са по-застрашени от липсата на свобода на словото и плурализъм?
- Сам съм по чиста случайност, не се доразбрахме с "Пресклуб". Очаквах това да е дебат, на който ме канят, а то се оказа форма на пресконференция. Тук съм не защото електронните медии са по-застрашени. Напротив, смятам, че ситуацията при тях винаги е била по-добра, макар да става дума за голям бизнес, а телевизиите особено са такъв. И има подобен аспект в претенцията на ЕП, макар че самата Резолюция от 10 март е до голяма степен политически акт и е приета на базата на политическо противоречие, вижда се от гласуването й. За попадането на България в този списък пък е имала значение изнесената от български евродепутати вътрешна информация.
- Няма да отречете, че има "нужда" от притеснения, нещата вървят към ограничаване на свободата на словото. И "Репортери без граници" ни преместиха с 13 места назад. Вече сме на 71-во.
- Променят се нещата. Изискват се нови мерки за защита на свободата на словото. Ще има нова директива очевидно и смятам, че й е време. Не толкова, и не само за България, колкото въобще за Европа. Много се промениха условията от първия демократичен бум, така да се каже, представите ни за свобода на словото. Тя сега е много повече свързана с регламентиране на конкуренция и бизнес, на пазари. Дойдох тук, за да кажа какво става с подготвяния закон за аудиовизуалните медийни услуги, защото ние вече работим в посоката, по която ЕП възложи на Европейската комисия да подготви директива.
- Извън ролята ви като председател на СЕМ какво е личното ви мнение по темата?
- Има няколко основни проблема през прехода, които така и не уредихме никога - въпроса за праговете на концентрация, за автентичен стабилен модел на обществените медии и мисията им, която досега не стана ясна. Прозрачност на собствеността, гарантираща плурализма. Има много сериозни теми, които трябва да решим, за да гарантираме свободата на словото. Ние все още си я представяме като моментен скандал, а тук става дума за цялостни процеси.
- Защо не ги решаваме, щом са в ръцете на медийната гилдия и експертите й?
- Напротив, изискват и политическа воля, а тази управленска гарнитура демонстрира готовност за това. Доколко ще се приеме подготвяният закон, не знам?
- А как противодействат медиите на партийния "картел"?
- Аз не мисля, че битката на медиите основно трябва да минава през битка с политическите сили - това е един аспект само. Основно трябва да минава през собствената й регулация и способност да усвоява своите принципи и права.

 

Надниците у нас - най-ниски в ЕС

автор:Дума

visibility 209

/ брой: 60

Парното може да поевтинее символично от 1 юли

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 60

32 лв. за килограм агнешко, цената още ще расте

автор:Дума

visibility 187

/ брой: 60

"Български пощи" ще изплаща пенсии още поне 5 години

автор:Дума

visibility 201

/ брой: 60

Над 780 милиона души гладуват

автор:Дума

visibility 176

/ брой: 60

100 тона пластмаса във водите на Дунав

автор:Дума

visibility 182

/ брой: 60

Правозащитници възмутени от САЩ

автор:Дума

visibility 181

/ брой: 60

Гърция най-бедна в ЕС след България

автор:Дума

visibility 203

/ брой: 60

Под прага на унижението

автор:Ина Михайлова

visibility 202

/ брой: 60

Бумеранг с еврото

visibility 195

/ брой: 60

Щети за милиарди

автор:Нора Стоичкова

visibility 205

/ брой: 60

Надвисна риск от конституционна криза

visibility 165

/ брой: 60

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ