25 Април 2024четвъртък09:49 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Калайджиите дирят шеф на мешерето си

Роми си спретнаха тодоровденска "сгледа" и хайван пазар край старозагорското село Могила

/ брой: 59

автор:Христо Христов

visibility 1860

До месец време ще се събере мешерето, за да избере председател на мястото на починалия преди няколко години дядо Стоян от новозагорското село Гълъбинци, научи репортер на ДУМА от твърдичанина Илия Колев, който бе сред множеството на традиционния събор сгледа за невести край село Могила, Старозагорско. 41-годишният бакърджия е категоричен, че изборът няма да бъде лесен, защото се търсел както човек с несъмнен авторитет сред своите, така и с образование.



"Да не е глупак, да има читаво семейство,

да умее не само да чете и пише, ами и да отбира от писаните закони, защото е крайно време да спрем с простотията...", коментира Илия, докато наоколо по поляната "дефилираха" млади момичета с напомадени лица и ярко червило по устните.
"Адет е да се дава откуп, или както ние си го знаем "баб-хак", но не вярвайте на приказките, че се харчат луди пари за това, криза е, хората нямат какво да ядат, камо ли да ръсят хилядарки", казва Илия Колев.
"Традицията повелява годеникът или семейството му да дадат нещо за момата, но щом младите са се харесали - нищо не може да ги спре. Има толкова много случаи момичето да избяга с ергенина. После старите се събират и оправят работата. Абсурдно е жена да побегне от мъжа си, че то после няма кой да я погледне. Още по не става мъж да признае, че жена му е дошла при него нечестна. Ще стане за майтап на малки и големи. И ако все пак има нещо такова, всичко се потулва.


Знаят си го само двамата до гроб

допълва мустакатият левент, докато съпругата му Еленка тъничко се подсмихва на крачка от рамото му.
Семейството е дошло на събора заради среща със стари приятели, дъщеря им била още мъничка да се оглежда за ергенин. За всеки случай в багажника на вехтия си опел Илия е сложил нов-новеничък малък казан за варене на ракия, можело да излезе слука и да препечели някой и друг лев. Че напоследък малко били мераклиите за бакър. Средно голям казан, за около 100 л, се харчел до към 400 лв., ако ли пък се случело стопанинът да си няма материал - всичко му струвало около 8 стотачки, пресметна Илия разходите и приходите от занаята си.
Колкото до мешарето - мъжът предпочита да си затрае за подробностите, знаел кое що, щото имал добри приятели сред останалите членове на ромския съд, но нито му било времето, нито пък мястото да си отваря устата пред журналисти.

Ей, ама много лъжете бе

ние ви кажем едно, вие добавите още сто отгоре. На, ако река, че за щерката ще искаме 10 000 лв., сигурно ще напишете 200 хиляди. Пък левче не щете да дадете за снимките, дего ги правите, присмя се жена на средна възраст, докато дърпаше за ръката 13-годишната си дъщеричка от импровизирания щанд за булченски премени, където старозагорката Арзи Смаилова, най-добрата шивачка от ромската махала "Лозенец", беше подредила най-новата си стока.
"Заради кризата, господине, смъкнах цените, най-скъпата рокля е от 150 лв., другите са по стотина, сто и двайсе... И пак няма купувачи, дойдат, гледат, обличат, мачкат, ама да си отворят кесията - йок...", кахъреше се майсторката, докато поредна малолетка се кипреше в червено копринено костюмче.

Кризата се отрази и на традиционния хайван пазар

в съседство, където по поляната чакаха новите си стопани стотици коне и магарета. Пазарлъкът тръгваше от високо, някои от конете се предлагаха за по 5-6 хилядарки, ама след час "чесане на крастата" падаха до далеч по-разумните 1000-1500. В рекламата се включваха и малчуганите, като с готовност показваха зъбите на дългоухите, като не пропускаха да подадат ръка на финала за "хонорар". Като най-много налитаха на екипа от TV Frans 2 Анри и Никола, които бяха готови да "шарят" в евро, само и само да запишат шарен 2-минутен репортаж от екзотичното сборище.
За пръв път сборът премина без истинска сватба, но пък община Стара Загора изпълни обещанието си, като вдигна на поляната чешма и достави 4 химически тоалетни.
 

Ако промените минат, ще има помощи за фермерите

автор:Дума

visibility 659

/ брой: 78

АЯР даде постфактум лиценз за горивото на "Уестингхаус"

автор:Дума

visibility 688

/ брой: 78

Евтиният роуминг остава поне до 2032 г.

автор:Дума

visibility 648

/ брой: 78

ЕП узакони правото на ремонт след края на гаранцията

автор:Дума

visibility 654

/ брой: 78

Великобритания гони бежанците в Руанда

автор:Дума

visibility 616

/ брой: 78

200 мощни земетресения в Тайван за 12 часа

автор:Дума

visibility 819

/ брой: 78

Учителите в Белгия искат по-голям бюджет

автор:Дума

visibility 589

/ брой: 78

Китай насърчава ядрената енергетика

автор:Дума

visibility 547

/ брой: 78

Марионетка на задкулисието

автор:Александър Симов

visibility 745

/ брой: 78

Новите реалности

visibility 638

/ брой: 78

За БСП честно и откровено

visibility 747

/ брой: 78

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ