26 Април 2024петък11:33 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Кери: Русия и САЩ могат да се разберат

Двете страни са постигнали прогрес по редица сложни въпроси

/ брой: 69

автор:Дума

visibility 42

"Русия и САЩ са в състояние да постигнат прогрес по редица сложни въпроси". Това заяви американският държавен секретар Джон Кери, който за трети път в последната година е на посещение в Москва, съобщи TACC.
"Може да се каже, че при всяка от визитите се намира някакъв подход, за да се придвижим напред. Може би не толкова далеч, колкото би ни се искало, но по много сложни въпроси постигнахме напредък", заяви Кери в рамките на срещата си с руския си колега Сергей Лавров. Държавният секретар на САЩ Джон Кери обяви, че крехкото частично примирие в Сирия е ограничило насилието там. Кери обаче искал да види още по-сериозно редуциране на насилието, както и по-големи потоци от хуманитарна помощ към бедстващите в раздираната от война страна, съобщи Ройтерс.
"Справедливо е да се каже, че преди три седмици имаше много-много малко хора, които вярваха, че е възможно прекратяване на военните действия в Сирия", изтъкнал Джон Кери пред Сергей Лавров в началото на разговорите между двамата в Москва. "Тази работа произведе известен напредък", коментирал още Кери. Държавният секретар също така заявил, че насилието в Сирия според някои оценки е спаднало с 85-90 процента.
Сътрудничеството между Москва и Вашингтон позволи да се постигне успех в уреждането на сирийската криза, да се постигне баланс на интереси, подчертал от своя страна Сергей Лавров.
"Бих искал изцяло да се съглася с това, което ти каза за важността на руско-американското взаимодействие: нашето сътрудничество за Сирия, нашата настойчивост позволи да се постигне успех, защото ние работихме на основата на равноправието и продължаваме да го правим, и работихме за постигане на баланс на интересите не само между Москва и Вашингтон, но и за баланса на интересите на всички участващи страни както вътре в Сирия, така и извън нейните пределиФ, заявил Лавров на срещата с Кери.  
"Аз съм убеден, че ако възприемем този подход по отношение на всякакви други международни проблеми, а също към нашите двустранни отношения, ние имаме много добро бъдеще", коментирал още Лавров.
В плановете на държавния секретар на САЩ в Москва бе и срещата му с руския президент Владимир Путин (срещата се е състояла след редакционното приключване на броя).
От Сирия пък дойде информацията, че сирийската армия с подкрепата на ВКС на Русия е започнала активната фаза на бойните действия в Палмирското направление. Известно е, че в околностите на Палмира в рамките на седмица бяха прехвърлени основни ударни формирования, в резултат на което общата численост на армията в района на Палмира възлиза на над шест хиляди военнослужещи. Сирийските военни с подкрепата на доброволчески бригади са установили пълен контрол върху пътната мрежа в района. Вчера Ройтерс съобщи, че сирийските войски са влезли в историческия център на Палмира. Кореспондентът на LifeNews Артур Кебеков пръв сред журналистите от света успя да направи уникални кадри на превзетата от ИД древна Палмира. Снимките са направени от планината Самийя, която сирийските военни успяха да прочистят от екстремистите преди няколко часа. На видеото може да бъдат видени четири колони - това е алеята на саркофазите на династията на Палмира, но част от колоните липсват. Освен това може да бъде видян централният храм на древния град. Виждат се и два хотела: шестетажната сграда е хотел "Тадмурта", а зад него е седеметажният "Семирамис". Заснето е и военното градче Ал Амирия. Именно оттам навремето терористите на ИД започнаха щурма си срещу Палмира.

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 1

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 0

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 0

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 0

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ