25 Април 2024четвъртък11:01 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Ивайло Калфин:

Третият енергиен пакет ще свърже пазарите в ЕС

Либерализирането на мрежата не означава, че ще се появят нови доставчици, смята евродепутатът

/ брой: 58

автор:Милена Николова

visibility 2079

От първите дни на март тази година влезе в сила Третият енергиен пакет, което означава, че държавите, членуващи в Европейския съюз, следваше да хармонизират националното си законодателство и да предприемат реални стъпки по посока либерализирането на енергийните си пазари. Това стана, след като преди повече от година беше решено да се освободят европейските пазари на електричество и газ. Според новото европейско законодателство правата на енергийните потребители би трябвало по този начин да бъдат засилени.
Основната цел, която беше разписана, е да се разделят производители и доставчици от операторите на преносни системи. Въпрос, който беше доста остро приет от основния доставчик за ЕС на газ Русия. Освен това, според приетите текстове, държавите членки ще могат да избират между три различни предложения за отделяне на производството и доставката на електричество и природен газ от експлоатацията на мрежата за пренос:
- пълно отделяне на собствеността върху преносната инфраструктура
- създаване на независим оператор на система
- създаване на независим преносен оператор. 
Пълното разделяне на собствеността означава, че интегрираните енергийни компании ще трябва да продадат своите мрежи за пренос на газ и електричество, създавайки по този начин отделни оператори на преносните системи, които да поемат всички експлоатационни операции по мрежата. В същото време компаниите за производство и доставка няма да имат право да притежават мажоритарен дял от оператор на преносна система. Енергийните предприятия няма да имат право да упражняват контрол над производството или доставката на електричество и газ и едновременно с това да упражняват пряко или непряко контрол върху преносната инфраструктура.
Третият енергиен пакет пряко засегна интереса на Русия, която винаги е искала да запази собствеността над изградената от нейната компания "Газпром" мрежа за страни от ЕС. Що се отнася до България, към момента тя изостава в сроковете, защото според запознати с енергийното законодателство, не е въвела в националното си законодателство двете директиви за електроенергия и газ, нито е създала независим регулаторен орган, което е в противоречие на европейското законодателство.

България и Третият енергиен пакет

Третият енергиен пакет предполага повече либерализация и свързване на европейските енергийни пазари в един, това е залегнало в стратегията за развитието на европейската енергетика, е категоричното становище и на българския евродепутат от Групата на социалистите и демократите Ивайло Калфин. По думите му целта е през 2020 година в Европа да има един енергиен пазар, който да е свързан с еднакви правила за доставка на електричество и за газ. Така че с този пакет се очертават и техническите връзки, за да има възможност да се търгува, смята Калфин. Според него е важен проблемът, отнасящ се до посредниците, тъй като според Третия енергиен пакет ще се отделят тези, които притежават мрежата. Същата тази мрежа ще може да се предоставя при равни условия на всички желаещи да купуват от доставчика.

"Южен поток" и новият договор

Що се отнася до "Южен поток", това не означава нов договор между България и Русия, предвид Третия енергиен пакет, категоричен е евродепутатът. Той обясни, че българската страна не е сключила все още окончателния договор с Русия. Но припомни, че още от самото начало на подписване на контракта за газопровода "Южен поток" е ясно, че ще трябва да се съобразим с европейското законодателство. В предварителното споразумение с "Газпром" има много ясен текст, в който се казва, че България, при всички действия в бъдеще, ще има задължението да спазва това европейско законодателство. Според евродепутата условията на Третия енергиен пакет не са нови и е имало твърде дълъг срок преди неговото влизане в сила за страните членки от ЕС.
Калфин подчерта, че "Южен поток" е проект, за който европейските институции знаят от много време и отношението е положително. По думите му на него не бива да се гледа като на конкурентен за другия проект "Набуко", чието трасе също минава през България. Това са различни източници на газ за двата проекта, но е ясно, че "Южен поток" не е приоритетен за ЕС, което означава, че няма да получи финансиране от Европейския съюз, обясни евродепутатът. По думите му европейското финансиране се съсредоточава върху "Набуко", който е част от южния газов коридор, свързващ Турция с Гърция и Италия. Според Калфин затова трябва да се акцентира на българските приоритети, а те са реализацията и на двата проекта - както "Южен поток", така и "Набуко", и те не бива да бъдат възприемани като противоречащи едни на друг. Имаме интерес и двата проекта да се свържат и да минат през нас, смята той.

Ще има компромис с Русия

По отношение на Третия енергиен пакет и напрежението между Русия и ЕС по този въпрос, то е свързано с това, че руската страна не се съгласява с изискването да се използва от други мрежата й за пренос на газ. Според Калфин и по тази тема ще бъде постигнато споразумение между европейската и руската страна, защото доставчиците и възможностите за доставки не са много. Според него либерализация на преносната мрежа няма да означава, че веднага ще се появят много доставчици. Мисля, че европейската позиция, която е доста обоснована, има своя мотив, категоричен беше евродепутатът.

Енергетика и нашите енергийни проблеми

Евродепутатът припомни, че към момента по линия на ЕС България получава това, което беше решено да й бъде дадено като обезщетение за двата спрени реактора (3-ти и 4-ти) на АЕЦ "Козлодуй". Става дума за 300 млн. евро, които ние ще получаваме до 2013 година, обясни Калфин. Според него обаче тази компенсация не е достатъчна и с оглед на периода след 2013 година въпросът за компенсации престои да бъде поставен отново. Що се отнася до АЕЦ "Козлодуй", ние като евродепутати твърдим, че са необходими допълнителни средства, защото, дадените за предсрочното извеждане от експлоатация на реакторите, са недостатъчни, смята евродепутатът. Според него трябва да се има предвид също така, че бюджетната ситуация в Европа е изключително тежка и големи страни настояват за замразяване и дори намаляване на европейския бюджет. Всичко това ще доведе до много големи трудности по отношение опита да поискаме възможен допълнителен разход. Но това, че е трудно, не означава, че не трябва да опитаме, каза Ивайло Калфин.
За България в момента е важно, че първо получихме част от финансирането, а по европейския план за икономическо възстановяване малко закъсняваме в изграждането на връзките с Румъния, Гърция и Турция. Със Сърбия също малко закъсняваме. В икономически план това означава да свържем нашата мрежа с мрежата на другите страни.
На второ място трябва да се ускори строителството на двата газопровода, които минават през нашата страна. Според него е належащо в крайна сметка да се вземе някакво решение по казуса и за АЕЦ "Белене". По думите му забавянето на проекта с две години ще оскъпи изключително цената. Чуват се някакви цени за проекта, споменава ги премиерът, които нямат нищо общо с нито една договореност и са прекалено високи, обясни евродепутатът. Той изрази надеждата си, че все пак решението на правителството ще бъде взето максимално бързо и ще е положително.
Калфин беше категоричен, че не може да се разчита на ЕС да ни компенсира за това, че АЕЦ "Белене" не работи при един бъдещ енергиен недостиг. Според него от години са дадени всички възможни разрешения за строителството на новата атомна електроцентрала. Това, че страната ни не може да я изгради, не ни дава право да искаме каквито и да са компенсации.

Реплики Путин - Барозу


Именно Третият енергиен пакет стана причина преди време руският премиер Владимир Путин да размени реплики с председателя на ЕК Жозе Мануел Барозу заради влизане в сила на задължението "Газпром" да предоставя преносната си мрежа на други посредници. Бързата визита на руския премиер в Бюрксел беше и по повод предстоящото влизане в сила на т.нар. Трети енергиен пакет на ЕС от началото на март. Според руската страна, ако от март 2011 г. законодателният пакет влезе в сила, газопроводите, изградени от "Газпром", ще бъдат атакувани от други компании, които ще искат да транзитират гориво по тях, което могат за купят единствено от руския доставчик. Затова Путин постави въпроса за логиката на този енергиен пакет и образно обясни, че задължителното предоставяне на изградената мрежа на други е като "конфискация на собствеността на "Газпром". Той предупреди, че вследствие на тази либерализация цените ще скочат и даде пример с поне 10%, тъй като руската страна ще трябва да предоставя количества на новите посредници. Как можем да допуснем третия посредник? Дупка ли да направим в тръбата, попита Путин. Първо - цената ще скочи. Посредникът нали иска рентабилност - още поне 10%. Те веднага - фрас и ще повишат тарифата за транспорт. Елементарна работа", обясни руският премиер, цитиран от "Ведомости". Той си замина от Брюксел, като настояваше за друго решение. "Ние мислим не само за интересите на деловите кръгове, но и за гражданите", каза Барозу в отговор на зададените въпроси. Той подчерта пред Путин, че: "Третият енергиен пакет не е дискриминационен за Русия - ние просто молим руските компании да приемат онези правила, които се спазват от всички компании, работещи на територията на Европа". Председателят на комисията допълни още: "Ние искаме Русия да бъде основен партньор по газа! Ние между другото ви даваме много добра цена".
 

Ако промените минат, ще има помощи за фермерите

автор:Дума

visibility 687

/ брой: 78

АЯР даде постфактум лиценз за горивото на "Уестингхаус"

автор:Дума

visibility 718

/ брой: 78

Евтиният роуминг остава поне до 2032 г.

автор:Дума

visibility 671

/ брой: 78

ЕП узакони правото на ремонт след края на гаранцията

автор:Дума

visibility 685

/ брой: 78

Великобритания гони бежанците в Руанда

автор:Дума

visibility 655

/ брой: 78

200 мощни земетресения в Тайван за 12 часа

автор:Дума

visibility 849

/ брой: 78

Учителите в Белгия искат по-голям бюджет

автор:Дума

visibility 619

/ брой: 78

Китай насърчава ядрената енергетика

автор:Дума

visibility 570

/ брой: 78

Марионетка на задкулисието

автор:Александър Симов

visibility 781

/ брой: 78

Новите реалности

visibility 670

/ брой: 78

За БСП честно и откровено

visibility 784

/ брой: 78

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ