25 Април 2024четвъртък10:27 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Репортаж

Непознатият Руски лицей в София

Училището на Шара Карсакпаева впечатлява със своите амбиции, възможности и уют

/ брой: 55

автор:Александър Симов

visibility 644

Словосъчетанието "Руски лицей" отприщва много представи в съзнанието на един човек - добро образование, интелектуална атмосфера, възвишена среда и съвсем друго равнище на общуване. Заради това фактът, че в София има Руски лицей, а все още малко хора знаят за него и за образователните му възможности, буди недоумение. 
Руският лицей - София, се намира в квартал "Лозенец", малко след хотел "Хемус", на ул. "Св. Наум" 36. Всъщност това е образователен комплекс, който се състои от три учебни заведения - детска градина, езиково училище и училище за танцово изкуство. Всички те имат лиценз от българското Министерство на образованието, младежта и науката. С всяка измината година интересът и към трите заведения става все по-голям.

Образование за пример

В детската градина освен задължителните занимания на български език се прилага ранно чуждоезиково обучение по руски и английски. Езиковото училище е с разширено изучаване на  руски и английски език от първи до седми клас и профилирано обучение по тези два езика от осми до дванадесети клас. В танцовото училище има две специалности - класически танци с обучение от пети до дванадесети клас и модерни танци - от осми до дванадесети клас.
"Идеята ни е да създадем уникален комплекс, който да предоставя на своите възпитаници висококачествен учебен процес в единна образователно-културна среда. Основната цел е пълноценното развитие на потенциала на всяко дете, на всеки ученик." С тези думи директорката Шара Карсакпаева представя Руския лицей, който ръководи. Той е широко отворен за всички, които проявяват интерес не само към руския език и култура, но искат да получат учебна подготовка и възпитание по най-добрите европейски  образователни стандарти.

Децата от детската градина винаги са готови да покажат с какво се занимават


Разходката из лицея ни поднася много приятни изненади. Детската градина, пъстра и уютна, прилича на любима детска фантазия. Стаите за игра, спалното помещение и столовата са обзаведени така, че децата да могат да се чувстват в свой свят. Художници специално са изрисували стените с любими герои от приказките. Площадката е като малък детски град - къщички, пързалки, катерушки, пясъчник. Освен български език децата започват да говорят руски и английски още от малки, защото играят и се занимават при целодневен режим. Преподава се в игрови ситуации, чрез песнички, стихотворения и сценки. Така не се допуска излишно натоварване и зараждане на негативно отношение към учебния процес. Допълнителните занимания акцентират върху хореография, музика, изобразително изкуство и спортни игри. "Считаме, че главното във възпитането е преди всичко изграждане и укрепване на позитивно поведение. Децата са нашето най-голямо съкровище и ние сме длъжни да им осигурим щастливо детство", дълбоко убедена е Шара Карсакпаева.

Езиковото училище заема три етажа

Класните стаи са просторни и слънчеви. Столовата блести от чистота. Обзаведена и украсена е така, че в нея се провеждат творчески мероприятия, дискотеки и чествания на различни празници. Кабинетът по информационни технологии, модерно обзаведен с помощта на кметството на Москва, дава възможност за самостоятелно работно място на всеки ученик.
"Благодарни сме на Фонд "Русский мир" който ни помогна да открием специализиран кабинет за изучаване на руски език и запознаване с шедьоврите на руското изкуство. Той е открит не само за ученици и учители, но и за родители и за всички, които проявяват интерес към руската духовност и култура", разказва Карсакпаева и не крие гордостта си от тази придобивка.
"Но най-много се гордея с нашите учители. Те са големи специалисти и могат да откриват скритите таланти на децата, защото индивидуалният подход към всяко от тях е задължителен", допълва директорката.
Обучението и възпитанието на учениците от първи до осми клас е целодневно. Това дава възможност да се отделя особено внимание и на извънкласните и извънучебните занятия - разработени са специални програми, които ще разширят познанията на учениците в областта на изкуството, екологията, европеистиката и социалните умения. Целта е випускниците на езиковото училище към лицея (освен владеенето най-малко на три езика - български, руски и английски, и добрата компютърна грамотност) да притежават богата обща култура и добро възпитание. 
Влизаме в училището за танцово изкуство. То носи името на световноизвестната балерина Галина Сергеевна Уланова. Коридорът е украсен  с фотографии от историята на балета. Носи се класическа музика. В балетната зала няколко красиви девойки ни поздравяват с изящен поклон. "Възхитена съм от тези деца.

Обучението по класически и модерни танци

не е леко занятие. Освен природни данни необходимо е голямо трудолюбие и силна любов към изкуството. При нас проблем с присъствието на учебни занятия не съществува. Често учениците се занимат в свободните часове, дори и през ваканцията", с увлечение разказва Шара Карсакпаева за радостите и тревогите, трудностите и успехите.
Танцовото училище не е възникнало на пусто място. Началото е през 1999 г., когато тя създава непрофесионалната Руска балетна школа - София. След пет успешни години естествено съзрява идеята за откриване на първото частно танцово училище. То вече има своя богата творческа биография - десетки спектакли, многобройни благотворителни мероприятия, участие в международни конкурси.
Днес танцовото училище е не само част от културната действителност на България, но има и сериозно международно признание. Не закъсняват и наградите. Шара Карсакпаева ни показва само част от тях, но те говорят красноречиво. Ще споменем само, че през 2009 г. печелят първо място в номинацията "Модерни танци", а през 2010 г. в номинацията "Класически танци" на реномирания Международени конкурс за танци "Петербургска метелица" в Санкт Петербург. 
Ето защо на въпроса кое е решаващото условие за успеха на такова трудно начинание - създаване на комплекс от учебни заведения, обединени в Руски лицей, без колебание Шара Карсакпаева отговаря: "Упоритост! Упоритост, граничеща с фанатизъм. И трудолюбие. Това се отнася и за учениците, и за преподавателите, а в голяма степен и за родителите. Майка ми казваше: "Неотблагодарен труд няма!" Запомнила съм тези нейни думи за цял живот."
За самоотвержената си работа Шара Карсакпаева е получила много благодарности и грамоти, но особено цени почетната грамота на министъра на културата на Русия, ордена "Российская нация", сребърения медал на Съвета на федерацията на Русия. А на 15 май 2010 г. с указ на президента на Руската федерация Дмитрий Медведев за големия принос в укрепването на двустранните културни връзки, за съхранение и популяризация на руската култура зад граница Шара Карсакпаева е наградена с медал "Пушкин".
"Зная, че хората свързват Руския лицей преди всичко с балета, но обучението в детската градина  и езиковото училище също е на много високо ниво. Стремим се нашите възпитаници да получат не само отлично образование, но и добро възпитание. Това са двата фактора за формирането им като творчески и адаптивни личности с реални възможности за бъдеща реализация. Не се съмнявам - нашите випускници ще се гордеят, че са завършили Руския лицей в София", казва Шара Карсакпаева.
Тази увереност не е напразна и това не са пусти слова, а жизнена философия - нещо толкова рядко в наши дни.

 

Ако промените минат, ще има помощи за фермерите

автор:Дума

visibility 659

/ брой: 78

АЯР даде постфактум лиценз за горивото на "Уестингхаус"

автор:Дума

visibility 688

/ брой: 78

Евтиният роуминг остава поне до 2032 г.

автор:Дума

visibility 648

/ брой: 78

ЕП узакони правото на ремонт след края на гаранцията

автор:Дума

visibility 654

/ брой: 78

Великобритания гони бежанците в Руанда

автор:Дума

visibility 616

/ брой: 78

200 мощни земетресения в Тайван за 12 часа

автор:Дума

visibility 819

/ брой: 78

Учителите в Белгия искат по-голям бюджет

автор:Дума

visibility 589

/ брой: 78

Китай насърчава ядрената енергетика

автор:Дума

visibility 547

/ брой: 78

Марионетка на задкулисието

автор:Александър Симов

visibility 745

/ брой: 78

Новите реалности

visibility 638

/ брой: 78

За БСП честно и откровено

visibility 747

/ брой: 78

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ