19 Април 2024петък06:40 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Няма шанс за нови учебници за І и V клас от есента

Кунева иска опозицията да й помогнела да изпълни "хубавия училищен закон", който създава пълен хаос в просветата

/ брой: 36

автор:Велиана Христова

visibility 87

МОН крие авторите на програмите

На 8 февруари, в понеделник сутринта, ДУМА поиска от МОН да ни предостави имената на авторите на новите учебни програми за V клас по история и литература, както и на проектите за нови учебни програми по история и по литература за VІ и VІІІ клас. Те ни бяха обещани, но една работна седмица до късния следобед вчера се оказа недостатъчна за министерството да изпрати имената на авторите, към които има широк обществен интерес. ДУМА продължава да чака отговора на МОН.

Няма шанс да бъдат написани, оценени, издадени, одобрени и разпространени до 15 септември новите учебници за І и V клас, отговарящи на новите учебни програми, които според новия училищен закон трябва да влязат в сила от тази есен. Това стана ясно от изявленията след среща на образователния министър Меглена Кунева с издатели вчера. Издателите искат влизането в сила на новите учебници да се отложи за есента на 2017 г., защото добър учебник в Германия например се пише за година. Написването на учебниците тук трябва да приключи до 8 август т.г., но след това са нужни поне още 5 месеца за останалите процедури - от оценяването до пращането в училищата, смята Владимир Топенчаров от "Булвест". Дори ексминистър Даниел Вълчев заяви вчера в телевизионно участие, че е невъзможно технически и технологично да се изпълнят сроковете за учебниците. Според Никола Кицевски от "Просвета" нежелан вариант е да има нови учебници с лошо качество. Издателите са обсъждали и вариант към старите учебници да има допечатки с новите неща от учебните програми. Или пък да се учи по старите учебници, което законът допуска, ако не са готови новите. Как обаче ще стане това при положение, че сегашните учебници по история в V клас например са за българската древност и античност, а по новата програма се учи праистория и античност в света. Още повече, че Кунева заяви, че няма да допусне смяна на учебниците по средата на годината.    
Самата Кунева по време на парламентарния контрол вчера описа невъзможно скъсените срокове след обявената на 8 януари процедура за учебниците. Това не й попречи обаче да твърди категорично, че всичко ще бъде изпълнено, както е по закона, който тя много харесвала. Кунева дори призова опозицията да й съдейства, вместо да говори "против". Тя няма да допусне отлагане с една година, докато се поправят грешките, за което настояват БСП, учителските синдикати, издатели, защото според министърката "колкото повече отлагане, толкова повече се забатачва всичко". Кунева щяла да отиде в просветната комисия на НС и там да се намери приемливо решение за "тази патриотична задача".
Час и половина вчера новата министърка отговаря на въпроси за промените, които влизат "на парче" и в различно време в учебниците, образователните стандарти, учебните планове и програми, учебното съдържание, зададени от левите депутати Марияна Бояджиева, Стоян Мирчев, Валери Жаблянов и Георги Анастасов. Няма как да се пишат нови учебници за V клас, без да се знае какви понятия ще са учили децата в ІІІ и ІV клас, конкретизира Марияна Бояджиева. Не може да се допуснат опитите за коригиране и подмяна на българската история и литература под чужда диктовка, които има в проектите за нови учебни програми, заяви Георги Анастасов. Опитайте се да бъдете Рада Госпожина, а не Киряк Стефчов, призова той Кунева. При приемането на закона предупредихме какво ще се случи, но чуваемостта за предложенията ни клонеше към нула, напомни Стоян Мирчев. Новите учебни програми са част от една цялостна политика на правителството, те са плод на чиновнически произвол и ако ги утвърдите, трябва да поемете върху себе си отговорността, посочи Валери Жаблянов.
Кунева обяви, че националната история и литература имали превес в новите програми, без да обясни как тогава от тях отпадат 24 български автори и творби, а чуждите се увеличават със 7. Няма да допусна хаос в системата и децата да нямат учебник на 15 септември, обяви Кунева, но не посочи как ще стане това. Новият зам.-министър Диян Стаматов пък обяви пред журналисти, че на 15, 19 и 22 февруари предстоят обсъждания на програмите с родители, директори, учители и експерти съответно във Враца, Сливен и София. Според Стаматов, ако се установят пропуски в съдържанието, те ще бъдат запълнени. Не стана ясно как това ще стане без промяна на съдържанието по години, при положение, че за сегашните деца в V и VІ клас по недоглеждане на МОН от програмите е изпуснато съдържанието по всички предмети за цяла една година.   

Токът за бита още година с фиксирана цена

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Общински проекти за 1,9 млрд. лв. са одобрени от МРРБ

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 74

Домакинствата заплашени от "водна бедност"

автор:Дума

visibility 337

/ брой: 74

ОМВ търси партньор за проучване за нефт и газ в Черно море

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Словакия отхвърля мигрантския пакт

автор:Дума

visibility 392

/ брой: 74

Сърбия осъди решение на ПАСЕ за Косово

автор:Дума

visibility 366

/ брой: 74

Байдън е годен за президент

автор:Дума

visibility 357

/ брой: 74

Накратко

автор:Дума

visibility 323

/ брой: 74

Терористичен атентат

автор:Александър Симов

visibility 409

/ брой: 74

За аматьорщината в киното

visibility 335

/ брой: 74

Г-н Президент, сменете Главчев, не преговаряйте с мафията!

автор:Дума

visibility 340

/ брой: 74

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ