29 Март 2024петък07:11 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Медведев припомня руския опит на Европа

Ако се стигне до разпадане на Европейския съюз, екстремистите ще бъдат щастливи да се скитат от страна в страна, прогнозира руският премиер

/ брой: 36

автор:Дума

visibility 10

Въпросите за противодействие на екстремизма, междудържавните отношения в условията на съвременните кризи и заплахи, в това число на фона на ситуацията в Сирия, противоречията на Русия и Запада - всички тези актуални въпроси ще се обсъждат на започналата вчера в Мюнхен конференция по сигурност. Докато основните параметри на договореностите се очакваше да станат известни още в първите часове на петъка, германският в. "Ханделсблат" публикува интервю с руския премиер Дмитрий Медведев, който ръководи делегацията на РФ.
Светът изглежда потънал в различни геополитически кризи: Украйна, Сирия, Северна Корея с нейните нови атомни опити. Очевидно е, че за много кризи няма решения. Какви рискове виждате в този нов хаос, който се потопи света?, пита "Ханделсблат".
"Светът е крехко нещо и освен техногенните катастрофи, от които никой не е  застрахован, ние наистина не се намираме в най-добрия етап от гарантиране на международната сигурност", казва Медведев. Той посочва, че за част от заплахите, които са се превърнали от регионални в планетарни, Русия е предупреждавала още преди 10-15 години. Спомням си, когато говорихме за борбата с тероризма в нашата страна, в Кавказ, когато казвахме, че тези, които стрелят по нашите военни, нашата полиция, са представители на чуждестранни религиозни екстремистки организации, не ни слушаха".
В тази връзка Медведев си спомня времето, когато посещава Израел като адвокат и преподавател в юридически факултет през 1993 г. Тогава му прави много силно впечатление, че всички ходят с оръжие и предупреждават "може да избухне всеки момент". "Сега, за съжаление, това се отнася и за цяла Европа. Това е може би най-големият проблем", казва Медведев. Според него глобалният тероризъм е главната заплаха в съвременния свят, с която човечеството не успява да се справи. "Днес е невъзможно да се чувстваш спокойно в нито една страна на света. Това означава, че тероризмът реално се е глобализирал и се е превърнал, ако искате, от престъпна дейност, която преследва определени цели, в това число и от екстремистки порядък, в нещо различно", посочва премиерът. "Второ. На нас в Европа ни стигат собствените проблеми. Те са от икономически характер, въпреки че по някакъв начин дори се научихме да се борим заедно за определен период от време с тях. Спомням си много добре какво се случи през 2008 и 2009 г., как събирахме Г-20 за първи път, как отиващият си американски президент Джордж Буш-младши ми каза, че за всичко е виновен Уолстрийт. А новият президент, точно тогава стана Барак Обама, говореше  ето вижте, на масата сме на Г-20, можем да се разберем. За съжаление оттогава насам нещата се промениха. Остават ни все още много икономически проблеми в Европа, аз не ги разделям сега на проблеми на Европейския съюз и на проблеми на Руската федерация, както и на глобални икономически проблеми, но сега ние почти не си говорим, подчертава руският премиер.
В интервюто Медведев засегна и въпроса за липсата на плътния контакт между управляващите в Русия и в Германия, Франция, Великобритания. "Сега всичко това е разрушено", констатира той със съжаление. "С нас съзнателно приключиха контактите както по линия на ЕС, така и в някакъв момент и по линия на сътрудничеството на Русия и НАТО. Затова моят извод в навечерието на конференцията в Мюнхен е, че светът ни стана по-опасен и по-лош. Доверието не се създава за няколко седмици. По същество ние изгубихме 25 години от създаването на новата Русия върху нови принципи, от 1991 година ние изграждаме отношенията си с нашите европейски партньори. Но защо заради Украйна трябваше да се разрушават тотално всички контакти", пита Медведев, като допълва: "Това бе груба политическа грешка, която не е допускана дори в съветските времена. Ние държим на своите позиции, например за Украйна и за съдбата на Крим, европейските страни - на своите. Но ние просто не разговаряме. Кой е наказан"?
Според него най-сложен, може би, е въпросът как да се излезе от тази криза. Той посочва за пример, макар и с уговорки, че Съветският съюз не се е променил след въведените срещу страната санкции през 20-те, 30-те, 40-те, 50-те, 70-те години на XX век. "Сега европейските държави, според мен, трябва просто да се съберат и да вземат трудни решения. Евросъюзът не е монолитен, ние всичко разбираме прекрасно. Има страни, които през цялото време подозират в нещо Русия. Но Германия - надявам се, не ни подозира в нищо".
Медведев посочва също, че санкциите, наложени на Русия, и взетите от нея контрамерки, в известна степен и пречат, и помагат на страната. Той дава за пример възможността, която се е открила пред руското селско стопанство за развитие и реализирането й дори до степен Русия да съумее "да се храни сама". "Нашите европейски партньори трябва да разбират: празното място се запълва, винаги ще се намери някой, който да го направи".
На въпроса за зависимостта на Русия от петрола Медведев отговаря, че през последните десетилетия от 70-75% в бюджета на Русия, сега 45% от него зависи от доставките на нефт и газ. Според него миналата година Русия е получила от експорт на оръжие около 15 млрд. долара. От продажба на селскостопанска продукция като цяло - 20 милиарда. Относно необходимостта от мерки за икономии в Русия заради срутващите се цени на петрола, Медведев разказва, че е обсъждал почти през целия ден (на интервюто) "антикризисен план" с правителството и е разговарял с президента.
Същевременно Медведев споделя, че не изключва разпадането на Европейския съюз, ако проблемът с бежанците в ЕС и международните отношения като цяло не бъде решен, като отбелязва, че Русия има опит в тази област и е готова да проведе консултации със страните от Запада. "Нашата надежда е, че вие (ЕС) все още сте в състояние да намерите правилния подход към националната религиозна политика", каза той, като допълва, че ситуацията във всяка страна е различна.
"Вие сте 28 и затова трябва да се договорите заедно, защото ако просто ще разрушавате Шенгенското пространство, то това на първо място, най-вероятно, просто ще доведе, в действителност, до разпадане на Европейския съюз, и на второ място, с това няма да се постигне нищо, защото екстремистите ще бъдат щастливи да се скитат от страна в страна", подчерта той, като допълни, че "това ще бъде най-драматичното събитие за Европейския съюз". Според него това ще се отрази отрицателно и върху Руската федерация, защото част от валутните резерви страната държи в евро. Освен това много хора в Русия имат приятели или роднини в Европа. "Затова, опазил Бог от такъв сценарий, но просто ситуацията сега е толкова тревожна, че ако се започне последователно всичко да се реже, толкова повече и без предварително взаимно съгласие, това може да доведе до много сериозни последици за Европа", предупреди премиерът.
"Сега трябва да се опитва да се изграждат мостове, да се успокоява ситуацията,(няма друго, ако говорим за диалог в рамките на ЕС, да се правят опити все пак да се договаря с представителите на общностите", каза премиерът. "Разбирам колко е трудно, разбирам, че много от тях не искат да преговарят, а някои от тях, което по принцип е ужасно, получили образование, родени в европейските страни, а след това правят терористични актове там", каза той. "Това е даденост и няма лесна рецепта", каза Медведев. Той припомни, че в Русия през 1990-2000 г. също се е наблюдавал наплив на представители на други направления на исляма, чужди на традиционния, които често са в конфликт един с друг, и властите "трябваше да възстановят реда там". "Аз, за съжаление, не изключвам, че подобна ситуация може да се случи някъде в Европа, не дай Боже, и тогава ще трябва да се изправите пред това, с което ние се сблъскахме през 90-те. Разбира се, ние не бихме искали това".
Медведев подчерта, че Русия е готова да сподели своя опит в тази област. "Ние, искам да кажа веднага, сме готови да участваме в такива консултации. Сега вече настъпва осъзнаване на това, че без Русия такива въпроси не могат да бъдат решени и заради нейното географско положение, и поради историческия опит". Той предупреди, че ако арабските сили влязат в сирийската война, те биха могли да предизвикат "нова световна война".
"Американците и нашите арабски партньори трябва да помислят сериозно за това: искат ли перманентна война? Наистина ли мислят, че ще спечелят такава война толкова бързо", заяви още той и призова всички да прекратят огъня и да седнат на масата за преговори. "Да разговарят, вместо да предизвикват нова световна война", подчерта руският премиер.

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ