17 Април 2024сряда01:44 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Договориха мир в Сирия, поне на хартия

Опит да се спре огънят до седмица обеща американският държавен секретар

/ брой: 36

автор:Дума

visibility 25

След почти шестчасови преговори Международната група за подкрепа на Сирия се споразумя на срещата на високо равнище в Мюнхен за временно спиране на военните действия в сирийския конфликт и ускоряване и разширяване на хуманитарните доставки, предадоха световните агенции.
Държавният секретар на СЩ Джон Кери, руският външен министър Сергей Лавров и специалният пратеник на ООН за Сирия Стефан де Мистура преговаряха с представители на европейски и близкоизточни страни. На срещата присъстваха външните министри на Иран и Саудитска Арабия – държави, за които се смята, че имат ключово значение за осъществяване на трайно прекратяване на огъня и политически преход в Сирия.
Участниците в срещата се договориха по три основни въпроса: постепенно прекратяване на военните действия в Сирия с твърда крайна дата; осигуряване на хуманитарен достъп до градове, обсадени от двете враждуващи страни; и ангажимент за възобновяване на сирийските мирни преговори в Женева.
Държавният секретар на Съединените щати Джон Кери обяви, че ще се направи опит да се спре огънят до седмица. По думите му това е амбициозна цел, но всички са съгласни да действат възможно най-бързо за постигането й.
Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че спирането на военните действия няма да се отнася за групировки като "Ислямска държава" и "Ан Нусра".
Русия ще продължи да нанася въздушни удари срещу терористичните групировки. По думите на Лавров сирийските мирни преговори би трябвало да бъдат възобновени колкото се може по-скоро, без условия, и да включват всички опозиционни групи.
Постигнато е съгласие и сирийските мирни преговори да бъдат възобновени в Женева колкото е възможно по-скоро. Делегация на сирийската опозиция ще участва в преговорите, ако съгласуваният план започне да се осъществява на практика, заяви представител на Висшия комитет за преговори, цитиран от Ройтерс.
Участниците в срещата се договориха по три основни въпроса: постепенно прекратяване на военните действия в Сирия с твърда крайна дата; осигуряване на хуманитарен достъп до градове, обсадени от двете враждуващи страни; и ангажимент за възобновяване на сирийските мирни преговори в Женева.
Първите доставки на хуманитарна помощ в Сирия ще се осъществят до края на седмицата, каза германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер. Той съобщи още, че САЩ и Русия ще засилят координацията на военните си действия в Сирия.
"Вашингтон пост" коментира обаче, че изобщо няма гаранции, че подписалите споразумението ще съумеят да убедят наместниците си и съюзниците си на терена, включително сирийския президент Башар Асад и стотиците опозиционни групи, биещи се срещу него, да зачитат договореностите.
"Ню Йорк таймс" коментира, че ако бъде изпълнено споразумението, постигнато от Международната група за подкрепа на Сирия, то ще бъде първото устойчиво и официално обявено спиране на боевете в тази страна от започването на гражданската война през 2011 г. Вестникът допълва, че има много основания за съмнения дали наистина ще се стигне до реални действия в хуманитарната област или значимо спиране на огъня, както и дали ще бъде постигната целта за прекратяване на конфликта, но новината за споразумението е първият път, в който се появява надежда, че насилието може да спре.
"Започвайки операцията срещу терористите в Сирия, Русия спомогна да започне процеса на мирно регулиране в тази страна", заяви междувременно бившият председател на Военния комитет на НАТО о.з. генерал Харалд Куят. "С военната си намеса Русия даде възможност да започне мирен процес", твърди немският генерал в интервю немски вестник. Според нето регулирането на сирийската криза се намира в застой, защото никой не е имал "стратегия за мирно регулиране", нито САЩ, нито страните от ЕС бяха готови за мащабни действия.

Билетът за влак поскъпва с 20% от 7 май

автор:Дума

visibility 300

/ брой: 72

Тецовете в Източномаришкия басейн минават на газ

автор:Дума

visibility 341

/ брой: 72

Инфлацията леко се забавя, но храните поскъпват

автор:Дума

visibility 283

/ брой: 72

Заплаха за поливния сезон в Пловдивско

автор:Дума

visibility 297

/ брой: 72

Разногласия в Тел Авив за отговора срещу Иран

автор:Дума

visibility 348

/ брой: 72

В Гърция забраниха паленето на огън

автор:Дума

visibility 303

/ брой: 72

Кипър спира да дава убежище на сирийци

автор:Дума

visibility 302

/ брой: 72

Накратко

автор:Дума

visibility 294

/ брой: 72

Широко затворени очи

автор:Мая Йовановска

visibility 323

/ брой: 72

"Наивният" Иран

автор:Юри Михалков

visibility 323

/ брой: 72

Ще изпратим ли на изборите отново бандити във властта?

visibility 295

/ брой: 72

За нов икономически модел в ЕС, базиран на знанието

автор:Дума

visibility 275

/ брой: 72

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ