19 Април 2024петък05:50 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Специалисти по културно наследство се обявиха против промените в закона

Парламентът отваря врата за корупционен произвол, категорични са експертите

/ брой: 32

автор:Дума

visibility 20

Народното събрание отваря врата за корупционен произвол с пагубни последствия за паметниците на културата. Това заявяват от Гражданската инициатива за опазване на културно-историческото наследство (ГИОКИН) в коментар на внесените от ГЕРБ и приети на първо четене поправки в закона. Промените разрешават бърза писта за обновяването на паметниците на културата без санкцията на Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН), а със становища на местната власт в София, Пловдив и Варна.
Случващото се с паметниците на културата са културна шизофрения, коментира арх. Ивайло Петков от "Група ГРАД". Той нарече скандални реставрациите и реконструкциите на десетки паметници на културата в България. Той е категоричен, че законът легализира бързото усвояване на европейски средства и е лобистки. "Местните администрации не разбират значимостта на местните паметници и се опитват да ги превърнат в бързодоходоносни атракции с бутафорен характер. Даването на отговорност на местните администрации няма да подобри резултатите, по-скоро е нужна ревизия на Института за паметниците на културата и е важно да бъде подобрена оперативността му", твърди арх.Петков.
"Проектозаконът е внесен без предварително обсъждане със заинтересованите организации, без анализ и оценка на риска. Демонстрира се пълно пренебрегване на общественото мнение. Това е поредното упражняване в законотворчество на принципа "проба-грешка", подчертава арх. Дафина Барфончовска от форум "Културно наследство", която има дългогодишен опит в НИНКН. Тя определи промените като лобистко предложение, което цели бързо усвояване на евросредства. Специалистът припомни, че отрицателните експертни становища на редица организации са били изпратени до парламентарната комисия по култура още миналото лято и са останали без последствия. "НИНКН се съсипва, вместо да се пристъпи към оздравяването му. Предоставят се функции на общините, които нямат капацитет и имат конфликт на интереси при процедурите с паметници на културата, обясни тя. Според арх. Барфончовска най-голямата заблуда е, че ще бъде облекчена процедурата. Тя определи това твърдение като откровена лъжа. Редът се запазва, последната дума е пак на министерството, отново се носят папки и проекти за подпис и печат от министъра и всичко това не съкращава процедурата, посочи арх. Барфончовска. Тя подчерта, че самите общини са изразили отрицателно становище по нововъведената процедура и техните опасения от последващо усложнение в работата им са официално изразени.
 

Токът за бита още година с фиксирана цена

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Общински проекти за 1,9 млрд. лв. са одобрени от МРРБ

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 74

Домакинствата заплашени от "водна бедност"

автор:Дума

visibility 337

/ брой: 74

ОМВ търси партньор за проучване за нефт и газ в Черно море

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Словакия отхвърля мигрантския пакт

автор:Дума

visibility 392

/ брой: 74

Сърбия осъди решение на ПАСЕ за Косово

автор:Дума

visibility 366

/ брой: 74

Байдън е годен за президент

автор:Дума

visibility 357

/ брой: 74

Накратко

автор:Дума

visibility 323

/ брой: 74

Терористичен атентат

автор:Александър Симов

visibility 409

/ брой: 74

За аматьорщината в киното

visibility 335

/ брой: 74

Г-н Президент, сменете Главчев, не преговаряйте с мафията!

автор:Дума

visibility 340

/ брой: 74

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ