23 Април 2024вторник10:03 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Кой разпаса командата на ГЕРБ

Няма и помен от казармената дисциплина сред депутатите от мнозинството, инакомислещите вече не си мълчат

/ брой: 51

автор:Ралица Николова

visibility 2171

Желязна дисциплина и казармен режим - това бяха двете основни правила в стройните редици на парламентарната група на ГЕРБ в началото на мандата. Депутатите на Бойко и Цецо се движеха като един, гласуваха като един, говореха като един, почиваха като един. Народните избраници с по-дълъг стаж иронично подмятаха как новите им колеги стоят в залата даже по време на почивка и не смеят до тоалетна да изтичат.
Носеха си по бутилка минерална вода в залата, защото не знаеха кога ще им се даде команда, че могат да излязат в кулоарите. Всички до един присъстваха и по време на парламентарния контрол, бурно аплодираха своите министри и скачаха с нескрит ентусиазъм да задават въпроси, след което засипваха с водопад от благодарности пак своите министри.
Днес обаче ПГ на ГЕРБ прилича по-скоро на разпасана команда.

Част от депутатите се еманципираха

и започнаха да изразяват собствено мнение. Други паднаха жертва на войната за влияние между лагерите на Цветанов и Борисов. Все повече са и тези, които осъзнават, че мнозинството прави основно поразии за държавата. Този вид инакомислещи първо се пускаха в дълги отпуски и болнични, за да не им се налага да присъстват при обсъждането и гласуването на скандални закони. В комисиите също липсата на гербери вече е очевидна. Повечето участват в дискусиите, но когато дойде време за гласуване, бързо си тръгват с извинението за "работна среща" или "семеен ангажимент".
Законотворци от опозицията споделят, че недоволството в редиците на ГЕРБ вече не е само негласно. Не един и двама са народните избраници, които си позволяват в кулоарите да изразяват "особено мнение", да пускат вицове по адрес на Цачева, Фидосова или Борисов. "Какво да правим, това са абсурдни предложения?" - чест въпрос, който гербери задават шепнешком на свои колеги, докато в пленарна зала върви поредният дебат.

Първият голям пробив

в командата на ГЕРБ бе при гласуване, свързано с имиджа на Цветан Цветанов. Синята коалиция предложи анкетна комисия да разследва случая с лекарите от Горна Оряховица. Изненадващо 18 от ГЕРБ се въздържаха. Шокът бе явен и затова се наложи прегласуване. Още по-голяма бе изненадата, когато и при повторното натискане 16 от ГЕРБ избраха бутона "въздържал се". Медиите скочиха като бик на червено. Наложи се "провинилите се" да обясняват, че гласуването е символичен жест към сините, които се въздържаха при вота на доверие към правителството, поискан седмица преди това от Борисов. Младата надежда Моника Панайотова поддържаше версията за размахан пръст към сините, но известната снаха Йоанна Кирова се изтърва. Тя обясни простичко и искрено, че иска всичко по случая с лекарите да излезе наяве и да няма повече спекулации по адрес на вътрешния министър.
По-паметливи обаче припомнят, че това не е първият случай на "непослушни" гербери в НС. Десетина с особено мнение се появиха при гласуването на промени в Закона за горите. Да напомним, че това е един от текстовете, обявени за явно лобистки в няколко доклада на неправителствени организации.
Разминавания имаше и по отношение на някои от най-важните текстове от Изборния кодекс. Прагът на преференциите при парламентарен вот бе

повод за мерене на мускули

между Искра Фидосова и Красимир Велчев. Първата твърдеше, че най-удачният вариант е 20%, както първоначално бе записано в текста. Тодор Димитров и Краси Велчев обаче шумно се обявиха против и успяха в крайна сметка да надделеят за праг от 9%.
Запознати с лагерите в ПГ на ГЕРБ споменават няколко имена, повтарящи се сред инакомислещите. Румен Стоилов и Александър Ненков са сред "непослушните" депутати и при гласуването на Изборния кодекс, и при комисията за Горна Оряховица, и при Закона за горите. И двамата се смятат за по-близки до премиера Борисов, отколкото до Цветан Цветанов. Към "агитката" на премиера се числят още Цветан Сичанов, бивш началник на полицията, който не крие другарството си с Бойко, снахата на Киро Киров - Йоанна, Емил Димитров и Любен Татарски. За последните двама може да се каже, че в последните месеци започнаха да разгръщат собствено влияние в парламента и да опитват да привличат свободните електрони около себе си.
Още от първите дни на този парламент се разбра, че в ПГ на ГЕРБ се делят на "фенове на Бойко" и "фенове на Цецо". Това че вътрешният министър бе реалният партиен строител, който познава организациите по места и реди листите, го направи изключително влиятелен сред избраните за депутати. Борисов обаче продължи да поддържа много топли отношения с част от народните избраници, хора с влияние, които са му верни и няма да допуснат цялата власт да е в ръцете на Цветанов.

Красимир Велчев минава за консенсусна фигура

въпреки че винаги е демонстрирал преданост към Борисов. Точно в името на консенсуса преди няколко седмици бе пресечено триединството на върха на парламентарната група. Велчев стана единствен председател с двама заместници. Дотогава той, Искра Фидосова и Тодор Димитров си поделяха председателството. 
На Велчев твърде бързо му се наложи да демонстрира единовластието. Два поредни дни заседанието на парламента започна с 30-минутно закъснение, защото в зала нямаше достатъчно депутати за кворум. Оказа се, че поспаливците не са само от опозицията. Новият председател на групата заплаши с "родителска среща" и се закани да върне дисциплината в герберските редици. Спомена дори, че ще назначи отговорници за реда, които да следят кой закъснява за работа и с какво оправдание не гласува или гласува "неправилно".
Сам не мога да следя 117 депутати, оплака се Красимир Велчев. Затова избра петима отговорници, всеки от които ще е

надзорник на 25 свои колеги

Отговорниците ще трябва да правят списъци и отчети. Ще се следи стриктно кой отсъства от зала, кой не е редовен в комисии, кой взима думата и т.н. Пак по разпореждане на Велчев бележките ще се вписват в новите компютърни придобивки на герберите. В iPad-ите има календар и разграфени таблици, в които отговорниците да вписват информацията и да я докладват на Велчев.
Твърдата ръка, с която новият председател се зае да стяга редиците, подказва, че Бойко Борисов съвсем не е доволен от разцеплението на своите депутати. Никой не може да отрече, че именно желязната дисциплина на герберите трупаше точки в актива на премиера в началото на мандата. Вдигна се и рейтингът на парламента, а Цецка Цачева гордо си пишеше заслугите, че е накарала народните избраници най-накрая да работят.
След поредицата лобистки закони и докладите за неефективно законодателстово доверието в парламента се срина. Охладняването на отношенията между премиера и вътрешния министър започна да взима жертви първо сред депутатските редици. Досегашните съпредседатели на групата Фидосова и  Димитров минават за близки до Цветанов. Това, че правомощията им бяха орязани, е категоричен сигнал, че Борисов се опитва да си върне влиянието в НС. Назначаването на Цветанов за шеф на предизборния щаб пък накара мнозина да смятат, че Бойко вече го е прежалил.
За Красимир Велчев се смята, че ще бъде

"ушите и очите" на Борисов в НС

Двамата от години са приятели и съседи в Банкя. Фидосова и Димитров са все още "хора на Цецо", но понижаването им е поредно доказателство, че влиянието на премиера ще е все по-силно сред депутатите от мнозинството.
Друга версия разказват из кулоарите депутати от РЗС. Според тях Цветанов лично предложил Фидосова и Димитров да минат в сянка, за да спаси собствената си глава. Това разместване на пластовете трябвало временно поне да укроти Борисов, който бил на ръба да отстрани официално Цецо.
Само на повърхността конфликтът между премиер и вътрешен министър е заради изтеклите СРС-та. Запознати със ситуацията в местните организации на ГЕРБ разказват фрапиращи случаи на отцепници, скандални изказвания и нажежени страсти около реденото на листите за предстоящия вот. Все по-често се чуват разкази за това, че Цветанов и Борисов имат различни фаворити за кметове и това поражда мръсни войни по места.
Дълго време огромна част от партийния актив бе предана на вътрешния министър. Герберите негласно го боготворяха повече от самия Борисов и бяха убедени, че той ще ги защитава докрай. Когато обаче самият Цветанов бе компрометиран заради имоти и СРС-та, много от герберите започнаха да се ослушват накъде ще задуха вятърът. Запознати твърдят, че министърът стремително губи фенове както по места, така и по банките в парламента. Депутати все по-явно се гневят, че Цветанов използва службите за лични цели. Много от тях са още в шок, че разговорите на Борисов изтекоха в публичното пространство и подозират именно вътрешния министър. Ако пък не е знаел, че премиерът се подслушва, как да му се има доверие, шушукат герберите. И очакват скорошен взрив заради нажежените страсти между Борисов и Цветанов.
Засега ясно са се очертали двата лагера с най-верните депутати на двамата първи. Цветанов може да разчита на Искра Фидосова, Иван Петров, Павел Димитров, Румен Иванов, Тодор Димитров, Светлин Танчев и повечето от бившите полицейски началници. Най-преданите на Бойко хора са сред най-влиятелните и разпознаваеми гербери в НС - Цачева, Велчев, Менда Стоянова, Лъчезар Иванов, Моника Панайотова и Доброслав Димитров.
Раздорите ще се задълбочават с наближаването на изборите, убедени са анализатори. В същото време именно разцеплението в ГЕРБ може да доведе и до предсрочни парламентарни избори. Според някои социолози не президентският, а местният вот може да е камъчето, което да обърне каруцата. Все по-трудно ще е на партията да бъде монолитна и да е предана на един-единствен лидер, смятат наблюдатели. Ако Борисов се кандидатира за президент обаче, това може да укрепи редиците и да активизира по-добър резултат за ГЕРБ и на местния вот. Отказът му от подобна битка пък може да свали още повече доверието на местните структури в лидера, предричат наблюдатели.

Токът за бита остава регулиран поне още година

автор:Дума

visibility 327

/ брой: 76

Поръчката за бързите влакове до морето "дерайлира"

автор:Дума

visibility 353

/ брой: 76

ДАИ е с нов автопарк за над 6,3 млн. лв.

автор:Дума

visibility 306

/ брой: 76

Фискалният резерв се оказа 10,9 милиарда лева

автор:Дума

visibility 345

/ брой: 76

Канарските острови на бунт срещу туристите

автор:Дума

visibility 408

/ брой: 76

2400 евро за раждане на дете в Гърция

автор:Дума

visibility 398

/ брой: 76

Задържан за бомбена заплаха в Дания

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 76

Накратко

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 76

Пълзяща цензура

автор:Нора Стоичкова

visibility 359

/ брой: 76

Ех, бедни Главчев...

visibility 419

/ брой: 76

Тръмп не е изход

visibility 313

/ брой: 76

Договорът с "Боташ" е един от най-корупционните

автор:Дума

visibility 363

/ брой: 76

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ