28 Март 2024четвъртък20:35 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

На фокус

За кожата на една реплика

Ахмед Доган направи нещо много лошо. Той каза, че царят е гол

/ брой: 12

автор:Георги Георгиев

visibility 2145

"Утвърждаването на Русия е необратим процес, който искам да наблюдавате." Това е репликата на Ахмед Доган, която отприщи яростта на българските десни, на блюстителите на евроатлантическия курс на страната. От над 10 000 печатни знака, които съдържа въпросното новогодишно слово от 17 декември на почетния председател на ДПС, 70 се оказаха достатъчни, за да докарат на ДПС квалификации като "проруска партия" и "пета колона", а Доган да бъде обявен за "агент на Путин" и това са най-меките квалификации. Какво толкова каза Доган, че си докара такива обвинения, които доскоро някой трудно можеше да си представи, че ще бъдат лепнати с лека ръка на ДПС и лично на него.
Както вече отбелязаха някои коментатори, в неговите думи

нямаше нищо, което вече да не е било изричано

от един или друг наблюдател на процесите в България, Европа и света. За това, че "Русия се завръщала" и едва ли не ще хване "по бели гащи" западния свят, тръбят от две години всички рупори на републиканската партия в САЩ, начело с фамозния Джон Маккейн. И като се мине през всички стожери на евроатлантизма в Източна Европа и Прибалтика, които, преди да си легнат, проверяват дали руският президент Владимир Путин не се е скрил под леглата им. Мотивировката на тази категория хора е различна от тази на Доган, но, така да се каже, публиката беше алармирана отдавна за "завръщането на руската мечка".
Същото важи и за констатациите на почетния председател на ДПС за ситуацията в Европейския съюз. Няма как репликата на Доган ("ЕС в момента няма дълбока мотивация за развитието си... мисля, че няма мотивация и за запазването си) да е стресирала десния сектор на българската политика и общественост, при положение, че от председателя на Европарламента Мартин Шулц и председателя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер чуваме и още по-страшни признания, че съюзът е над бездната, че е на ръба, че има заплаха за съществуването му. Няма и нищо сензационно в твърденията за възхода на Китай и края на еднополюсния, доминиран от САЩ, свят. Това вече са баналности, дадености в световната политика.
Нито една от последните констатации, прозвучали в новогодишната реч на Доган, сама по себе си не би могла да разбъзика българската евроатлантическа общност. Но когато, както разбрахме по-късно през декември, фактическият лидер на ДПС - партия със специфична роля в българския политически живот, публично ругае наместника си Лютви Местан заради откровена антируска проява, то тогава нещата придобиват друга окраска. Тогава излиза, че много влиятелен политически лидер си е позволил публично не просто да каже, че "царят е гол", но изгонвайки от партията си "предателя",

да хвърли ръкавица към идеологията на статуквото

Това е недопустимо. Следва незабавно да се заклейми, стъпче и да бъде изпратено в забвение, защото както е казал философът Шопенхауер: "Цялата истина минава през три етапа. Първо, смятана е за абсурд. Второ, тя е насила спирана. Трето, тя е приемана за очевидност." Родните адепти на евроатлантизма сега са в етап две. Затова "баналностите" на Доган, както ги обясни пред аудиторията на "Дневник" Димитър Бечев, директор на Института за европейски политики, предизвикаха такава остра реакция. Подобно на други идеологии, претендиращи за универсалност, либерализмът също не допуска да има "петна върху слънцето". Вярата трябва да се пази чиста, защото в противен случай съмненията я ерозират и тя угасва.
Разбира се, думата "Русия" бе това, което както би казал един депутат от ДПС,

ги "страхува" най-много

Публичното признание, че нарочената за "архизлодей" държава не само не се спихва под колективния натиск на САЩ и Европа, но се и утвърждава, и разширява своите позиции в света, има ефекта на гръмнала бомба. Но само в политически кръгове, които са свикнали да се носят по течението и сляпо да вярват, че "краят на историята", както го провъзгласи Франсис Фукуяма, действително е настъпил. За такива хора въпросът "А сега какво ще стане с нас?" престава да бъде празен, защото Ахмед Доган направи най-страшното със своята реч - той пося семето на съмнението.
В България много отдавна вече се е сформирала политическа прослойка, която не си представя нито света, нито страната, нито собственото си бъдеще извън либералната демокрация, извън вярата, че някъде там, на Запад, има началници, както казва Бойко Борисов, които справедливо и правилно ще решат всичко без нас и за нас. В този свят няма място за национални интереси, той изцяло е зает от "общочовешки" принципи, евроатлантически ценности и фундаментални вярвания във вечната западноцентричност на света. В този свят, ако народът нещо не разбира и не схваща какво благо му се изсипва на главата, толкова по-зле за народа. Тези политици отдавна са престанали да бъдат изразители на широки обществени нагласи, а са се превърнали в най-лошия в случай в безволеви изпълнители, а в най-добрия - в тълкуватели на генералната линия, която се спуска от Брюксел или Вашингтон. И сега се намира смутител на спокойствието, който им казва, че се занимават с глупости, защото нещата са се променили и ще се менят и досегашните схеми вече не работят.
Това, което се промени, е започването на многопластова криза в западния свят, а не някакво свръхусилване на Русия, въпреки големите успехи на тази страна през последните 15 години. Поредицата от огромни грешки, които извършиха западните държави в Близкия изток по справянето с кризата в самата Европа и света, в Украйна, по отношение на Русия, създадоха критична ситуация не само в Европа, но и в САЩ. Последните са принудени все повече да харчат ресурси за поддържането на статута си на държава № 1 в света, с което вече наподобяват Черната царица от "Алиса в Огледалния свят", принудена

да бяга с всички сили, за да остане на едно място

Европа е в още по-тежка ситуация, защото упадъкът на лидерството е още по-очевиден. Освен от икономическите проблеми ЕС е измъчван и от вътрешни противоречия, има явна криза на развитието, външни проблеми по източната граница, които в немалката си част са продукт от неумната идеологизирана политика на самия съюз. А цунамито на т.нар. бежанци само довършва картината на обезсилена, незнаеща какво да прави и накъде отива организация, която създава впечатлението, че се е превърнала в обект на нечий експеримент.
Прави впечатление, че в седмиците след речта на Доган политици и журналисти май предпочитат да се занимават със съдбата и действията на низвергнатия Лютви Местан (не че и това не е важно), но не и със същностните въпроси, които повдигна фактическият лидер на ДПС. Това не е учудващо за хора, които дори не си задават въпроса "Има ли живот след ЕС", защото за тях това е въпрос табу. Темата за бъдещето на съюза, на който сме членове, би трябвало живо да вълнува обществото, но хората, които са призвани да започнат подобна дискусия - журналисти, интелектуалци, политици - предпочитат да се правят, че не се е случило нищо особено, дребен инцидент, който ще бъде бързо забравен и удавен в потока на другите новини. А тези, които открито разсъждават по проблема, по силата на песимизма, който навява случващото се около нас, са смятани за маргинали, чието мнение може да бъде чуто ей така "за цвят". Подобни настроения са пагубни, защото лишават държавата от възможността да разработи планове за действия или поне да подготви психологически населението при неблагоприятно развитие на ситуацията в Евросъюза, първо, защото това вече не е научна фантастика и второ, защото малките страни като България ще бъдат по-тежко засегнати, ако една или друга функция на ЕС спре да работи. Една разработка за бъдещето на страната без ресурсите на ЕС и защо не, дори без егидата на НАТО, няма да бъде проява на черногледство, а съвсем разумно превантивно действие. Но за това трябват чувство за самосъхранение и държавническа мисъл, които в момента са дефицитна стока за управляващите и обслужващите ги.
 
Идващите години се очертават като тежки

и за света, и за Европа, а следователно и за България. Светът се променя и това никога досега не е ставало тихо и мирно. Турбуленциите категорично няма да ни подминат. В тази ситуация е нужно честно и открито да обсъждаме възможните сценарии на бъдещето и реакциите на държавата и обществото. Както казва Рафаело Сабатини в "Капитан Блъд": "Който е предупреден, е въоръжен". Засега обаче ставаме свидетели на първосигнални реакции на търсенето на "петоколонници","шестоколонници", на врага с партиен билет, с ловен билет и без билет, докато голяма част от гражданите си купуват билети за близки и далечни страни. И вместо отговорни хора във властта, които да предлагат решения, виждаме предимно "блуждаещи политически клишета", както ги определи Доган.
 

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ