29 Март 2024петък14:09 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Завръщане в Кремъл?

Владимир Путин ще остане върховният лидер, смятат анализатори

/ брой: 50

visibility 898

Ги Фолкънбридж
Ройтерс


Все едно кой ще се състезава за президентския пост в Русия на изборите през 2012 г., Владимир Путин ще продължи да е този, който взима решенията. Руският премиер има по-малко от година, за да реши дали ще използва изборите през идния март, за да се върне в Кремъл, или ще остави президента Дмитрий Медведев да се кандидатира за втори мандат.
Каквото и да реши Путин, висши служители и дипломати казват, че той ще си остане върховният лидер, обвързващ години напред съдбата на Русия със съдбата на един човек.
"Владимир Владимирович е националният водач на Русия, националният водач с главна буква, и така и ще бъде", коментира висш руски служител, пожелал да запази анонимност. Путин се оттегли от президентския пост през май 2008 г., след като изстреля в Кремъл Медведев, най-доверения си съюзник, тъй като по конституция нямаше право на три последователни президентски мандата.
Путин обаче може отново да се включи в надпреварата за президент. Той продължава да е най-популярният политик в Русия. Изтекли в "Уикилийкс" телеграми показват, че американски дипломати смятат, че в руската политика Путин е "Алфадог", а Медведев играе ролята на "Робин за батмана Путин". Петдесет и осем годишният Путин и 45-годишният Медведев казаха, че ще решат кой от тях да се кандидатира, когато изборите наближат. По думите им изборът им ще зависи от положението и настроенията в страната. Служителите са съвсем ясни: решението ще е на Путин.
"В момента нещата са 50 на 50: може би Путин ще се върне, но възможно е също така да каже на Медведев: "Реших да ти позволя да се кандидатираш", посочва друг високопоставен руски представител. "Все още никой не знае, вероятно и те дори още не знаят", отбелязва той. "Каквото и да стане през 2012 г., едно мога да ви кажа със сигурност: нищо няма да се промени, стига да няма големи неочаквани събития".
Освен ако Русия не се сблъска с политически вълнения или с нова вълна на икономическа криза, Путин ще оповести решението вероятно чак след парламентарните избори през декември 2011 година.
Путин неведнъж е споменавал, че може да се върне в Кремъл. Миналата година дори даде за пример Франклин Д. Рузвелт, който бе начело на Съединените щати от 1933 г. до смъртта си през април 1945 г., преди да бъде въведено ограничението от два мандата.
Като се бори с горските пожари, показва се гол до кръста в сибирската пустош или хока петролните барони за високите цени на петрола, Путин изгради представата за себе си като за силния лидер в Русия. "Путин несъмнено е този, който взима решенията, и той не показва никакви признаци, че иска това да се промени", отбелязва висш западен дипломат.
Но в момент, когато вълнения разклатиха правителствата в Северна Африка и Близкия изток, някои хора от елита оспорват всеобщото мнение, че Путин ще се завърне и предупреждават, че руската политическа система е опасно зависима от един-единствен човек.
Михаил Горбачов, единственият бивш кремълски лидер, който още е жив, каза наскоро, че Путин едва ли ще се бори за президентския пост през 2012 г., но предупреди, че той демонстрира безсрамна самонадеяност, смятайки, че може да решава вместо народа кой да управлява Русия. Привърженици на Путин твърдят обаче, че той е въвел ред в Русия след хаоса от управлението на Борис Елцин през 90-те.
Подпомогнат от някои медии, от предимствата на властта и от липсата на сериозни опоненти, Путин почти със сигурност ще спечели през 2012 г. още един, вече по-дълъг, шестгодишен мандат, ако пожелае. Би могъл след това да се кандидатира отново, за още един мандат - от 2018 до 2024 г., четвърт век след като дойде на власт в края на 1999 г. На 7 октомври 2024 г. той ще е на 72 години.
"Ако предположим, че да стане отново президент, не е негов приоритет и че той ще се завърне само ако му се налага, или ако не може да намери по-добър вариант, възниква следният въпрос: дали Медведев е най-добрият вариант?", каза друг западен дипломат.
Медведев не се ползва с авторитета, койти има Путин като върховен арбитър между клановете на елита: неотдавна двама губернатори объркаха името му на едно заседание и го нарекоха Владимир Анатолиевич и Дмитрий Николаевич.
Дмитрий Анатолиевич Медведев е възприеман като силен глас в борда, който според дипломати управлява Русия, но този борд се председателства от Путин, който е и ръководител на управляваща партия. Медведев си няма политическа партия.
Медведев не успя да постигне особен напредък в областите, които обяви за свои приоритети - борбата с корупцията или освобождаването на руската икономика от нейната зависимост от петрола и газа, макар че направи опит да открои по-ясно позициите си, като се скара през последните седмици по държавната телевизия на подмазвачите.
Но слабостта на Медведев, неговата лоялност и сравнително младата му възраст може да го направят привлекателен, ако Путин наблюдава въстанията в Арабския свят.
"Засега е най-веротно за 2012 г. да се запази инерционният сценарий: Медведев - президент, а Путин - премиер", каза Павел Салин, експерт в руския Център за съвременна политика. "Дали Путин ще е премиер или президент, Путин ще продължава да контролира положението", смята Салин. "Формално шефът може да е Медвевев, но лидерът, който контролира ситуацията, е Путин и привържениците на Путин знаят това".

Надниците у нас - най-ниски в ЕС

автор:Дума

visibility 209

/ брой: 60

Парното може да поевтинее символично от 1 юли

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 60

32 лв. за килограм агнешко, цената още ще расте

автор:Дума

visibility 187

/ брой: 60

"Български пощи" ще изплаща пенсии още поне 5 години

автор:Дума

visibility 201

/ брой: 60

Над 780 милиона души гладуват

автор:Дума

visibility 176

/ брой: 60

100 тона пластмаса във водите на Дунав

автор:Дума

visibility 182

/ брой: 60

Правозащитници възмутени от САЩ

автор:Дума

visibility 181

/ брой: 60

Гърция най-бедна в ЕС след България

автор:Дума

visibility 203

/ брой: 60

Под прага на унижението

автор:Ина Михайлова

visibility 202

/ брой: 60

Бумеранг с еврото

visibility 195

/ брой: 60

Щети за милиарди

автор:Нора Стоичкова

visibility 205

/ брой: 60

Надвисна риск от конституционна криза

visibility 165

/ брой: 60

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ