20 Април 2024събота12:20 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Западът изолира Либия

Съветът за сигурност единодушно одобри санкции срещу режима на Кадафи

/ брой: 49

автор:Дума

visibility 1090

Задълбочава се усложнената обстановка в Либия. Международният натиск над либийския лидер Муамар Кадафи се засилва с часове. Съветът за сигурност на ООН одобри единодушно резолюция за санкции срещу режима на Кадафи. Мерките включват оръжейно ембарго и сезиране на Международния наказателен съд за престъпленията срещу потушаване на протестите в Либия.
15-членният Съвет гласува единодушно за приемането на проекторезолюцията, внесена на 25 февруари от САЩ, Великобритания, Франция и Германия на открито заседание в присъствието на генералния секретар на ООН Бан Ки-мун. Документът предвижда още замразяване на активите на Кадафи и децата му, забрана за пътуване на цялото семейство, както и на 10 негови приближени. Резолюцията ще бъде известна като Резолюция 1970 на Съвета за сигурност.
При приемането й постоянният представител на САЩ в ООН Сюзън Райс заяви, че международната общност няма да толерира репресии от всякакъв вид срещу либийските граждани от страна на правителството или силите за сигурност.
Либийският заместник постоянен представител в ООН Ибрахим Дабаши, един от първите либийски дипломати, които се отрекоха от режима на Кадафи, от своя страна подчерта, че приемането на резолюцията за санкции срещу режима в Триполи дава морална подкрепа на либийския народ, който оказва съпротива срещу Кадафи.
По-рано президентът на САЩ Барак Обама заяви в разговор с германския канцлер Ангела Меркел в събота, че либийският лидер трябва да подаде оставка. Подобно мнение пролича и от думите дори на един от сочените за "европейски приятели" на Кадафи, а именно премиера на Италия Силвио Берлускони, който в събота обяви, че генералът вече не контролира Либия.
Стана ясно и че руският външен министър Сергей Лавров е разговарял по телефона с либийския си колега. Лавров е подчертал, че е недопустимо либийските власти да използват въоръжена сила против гражданско население. Цялата световна общност решително осъжда такива действия, е посочил руският министър на външните работи.
Френските медии съобщиха, че Париж е затворил посолството си в Джамахирията. С военен самолет Франция успя да евакуира 122 души от Либия, от които 28 френски граждани и 94 чужденци. Редица европейски държави предприеха аналогични мерки, за да спасят гражданите си от безредиците в африканската страна. Британското правителство отне дипломатическия имунитет на либийския лидер Муамар Кадафи, съобщи британският външен министър Уилям Хейг, цитиран от Ройтерс. Той призова Кадафи да се оттегли от властта. "Разбира се, че е време Кадафи да си върви", заяви Хейг в интервю за Би Би Си. "Това е най-доброто за Либия", каза още британският външен министър.
Междувременно бившият либийски министър на правосъдието Мустафа Джалил формира временно правителство в източния град Бенгази, който е под контрола на противниците на режима на Муамар Кадафи, предаде Ройтерс. Министърът напусна поста си на 21 февруари в знак на протест срещу прекомерната употреба на сила срещу антиправителствените демонстранти.
Обстановката в Либия е на път да прерасне в хуманитарна криза. Би Би Си съобщава, че по данни на ООН повече от 1000 души са загинали от началото на конфликтите в страната. От Световната програма за изхранване предупредиха, че системата за доставки на хранителни продукти в Либия е изправена пред колапс. Африканската страна разчита в голяма степен на вноса на различни стоки от чужди страни и изолацията, към която върви в момента Джамахарията, поставя в риск снабдяването с тях. Близо 100 000 бежанци - главно египтяни и тунизийци, са преминали от Либия в съседните страни, където Върховният комисариат на ООН за бежанците се опитва да им помогне. Избягалите са главно работници имигранти - египтяни и тунисци. Организацията на Червения полумесец вече съобщи за 10 000 бежанци само за последното денонощие.
В същото време по информация на Евронюз значителна част от Източна Либия вече е извън контрола на Кадафи. Появи се информация, че режимът на лидера снабдява с оръжие своите привърженици сред цивилното население. Подкрепящите Кадафи формират отряди, които установяват постове по пътищата и патрулират в кварталите на либийската столица Триполи.
 

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ