29 Март 2024петък17:16 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Мафията е по-опасна от диктаторите

За последните десет години 141 журналисти са убити от организирани престъпни групи, сочи доклад на "Репортери без граници"

/ брой: 48

автор:Дума

visibility 33

Сто четиридест и един журналисти и служители в медии са били убити от организирани престъпни групи в периода от 2000 до 2010 година, съобщава доклад на "Репортери без граници" (rsf.org).
Според разпространения документ най-голямата заплаха за свободата сега представляват организираните престъпни групи и картели, които заместват "оставащите диктаторски режими в света като най-големия източник на физическа заплаха за журналистите". "Репортери без граници" отбелязват още, че организираната престъпност е израз на икономическата и геополитическата действителност, която медиите обикновено не отразяват.
В доклада Мексико е посочена като страната, в която най-често журналисти стават мишена на организирани престъпни групи. От 2000 г. там са убити 69 журналисти, а от 2003-а са изчезнали безследно 11 техни колеги. Втората най-опасна държава е Филипините, където след свалянето на от власт на Фердинанд Маркос през 1986 г. са регистрирани 142 убийства на журналисти и работещи в медиите.
Атаките срещу журналисти се оказват изключително ефикасно средство за ограничаване на ефективността на журналистическите публикации за организираната престъпност, установяват от "Репортери без граници".
"Поради задължението си да търсят новини и постоянно да противостоят на опасността повечето журналисти не успяват да осигурят нещо повече от бърза и повърхностна информация, която често е третокласна", пише в изследването.
По такъв начин медиите често стават инструмент за разпространяването на информация, предоставена от някоя организация, която очерня съперничеща групировка. Или нещата се свеждат до цитирането на официални данни даже когато е налице предполагаемо тайно споразумение между властите и организираната престъпност, заключава докладът на "Репортери без граници".
Като един от много примери за новите пречки пред разследващата журналистика и медийната зависимост от организацията цитират телеграма на американското посолство в София от 2005 година. В документа, публикуван от "Уикилийкс", се споменава бизнесменът Майкъл Чорни, който притежавал голям дял от вестник "Стандарт". Осъденият за пране на пари Чорни, издирван от Интерпол, е запазил холдингите си в България, използвайки подставени лица, посочват от "Репортери без граници".

Надниците у нас - най-ниски в ЕС

автор:Дума

visibility 209

/ брой: 60

Парното може да поевтинее символично от 1 юли

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 60

32 лв. за килограм агнешко, цената още ще расте

автор:Дума

visibility 187

/ брой: 60

"Български пощи" ще изплаща пенсии още поне 5 години

автор:Дума

visibility 201

/ брой: 60

Над 780 милиона души гладуват

автор:Дума

visibility 176

/ брой: 60

100 тона пластмаса във водите на Дунав

автор:Дума

visibility 182

/ брой: 60

Правозащитници възмутени от САЩ

автор:Дума

visibility 181

/ брой: 60

Гърция най-бедна в ЕС след България

автор:Дума

visibility 203

/ брой: 60

Под прага на унижението

автор:Ина Михайлова

visibility 202

/ брой: 60

Бумеранг с еврото

visibility 195

/ брой: 60

Щети за милиарди

автор:Нора Стоичкова

visibility 205

/ брой: 60

Надвисна риск от конституционна криза

visibility 165

/ брой: 60

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ