28 Март 2024четвъртък23:17 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

По повод

Управляващите да проявят мъжество

/ брой: 46

visibility 1103

Ана РАЙКОВА

Редовно чета ДУМА и се радвам на съдържателните, честни и достойни публикации. Една от тях, от 7 февруари т.г., е статията на авторката Магдалена Ташева. Чудесна е! Не я познавам, но чрез вестника й се покланям и й благодаря!

 

Написаното от авторката е много полезно и разкрива една голяма слабост на сегашното време - неуважение към миналото, настоящето, да не говорим за бъдещето на България. Към написаното от нея се изкушавам да добавя още някои подробности.
Познавах Момчил Чалъков, с когото се виждахме и разговаряхме често, тъй като институтите ни бяха в една сграда. Той години наред ходеше и работеше "на терен", т.е. в Източните Родопи издирваше все още запазени легенди, поверия, народни песни, тракийски думи и пр. Интересуваше го ономастиката, упорито насочван от големия наш езиковед проф. Йордан Заимов. Момчил Чалъков беше не само специалист по сравнително езикознание, знаеше и ползваше много езици, но блестяща беше неговата подготовка по древна история и древни религии.


Факсимиле от статията на Ташева
                
В многото ни разговори, често и в кабинета на проф. Заимов, още през 70-те години Момчил ни убеждаваше в несъстоятелността на тезата за тюркския произход на прабългарите. Когато и двамата уговарях да се заемат с изследване на "Веда Словена", професорът посочваше колко е затрупан с работа, а Момчил с усмивка ме убеждаваше, че още не е готов с предварителната подготовка - беше премного взискателен към себе си. След едно завръщане от теренна работа (беше някъде към средата на 70-те години на миналия век), целият сияещ, сподели радостта си от две свои сполуки. В едно село близо до Кърджали или Смолян (не помня точно), от един възрастен българомохамеданин узнал българското име на Кърджали - Жерново, което означавало селище с много воденици.
Второто обаче негово заключение беше още по- смайващо. Вече се убедил, че "Веда Словена" не е фалшификация. Намерил остатъци от "Ведата", от една страна, а от друга, песните са записани на няколко диалекта, което изключва вероятността да са съчинени от Иван Гологанов. Създадени са върху автентична основа, а може би някои от тях Ив. Гологанов да е дотъкмявал.           
Много се зарадвах, когато през последните години българският учен Петър Добрев, автор на редица книги за прабългарите, в своите изследвания потвърди схващанията на Чалъков, без да знае, че езиковедът е достигнал до споменатите схващания. П. Добрев отиде още по-далеч, като използва сравнителния метод и посочи варианти на народни песни от различни краища на страната ни, с намиращи се във "Веда Словена".
Убедена съм, че сложеното от официална Турция названието "Булгаристан" за България извиква несъгласие. От специалистка узнах, че такава била турската традиция. Добре, тогава защо нашата и общославянска традиция за името на Цариград не може да го използваме? Защо това дразни Турция? Щом такава е традицията на южната ни съседка, защо Германия и Франция са съответно Almania и Fransai, а не например "Германистан" и "Франсистан"? Неравноправното положение, в което се намира нашата страна, трябва да се ликвидира. Българските управляващи са длъжни да проявят мъжество, като се противопоставят на посочената неравноправност.
С уважение към госпожа Магдалена Ташева, към журналистите на ДУМА, защитаващи националния ни суверенитет и към читателите.



 

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ