25 Април 2024четвъртък11:36 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Борисов недоволства от протестите срещу винетките

Искате да сте готини, но събирайте данъци, посъветва той гербаджийските кметове

/ брой: 277

автор:Дума

visibility 35

Бойко Борисов възнегодува от гражданските протести срещу рязкото повишаване на цените на винетките. Вдъхновен от скорошното си посещение в "комунистически Китай" премиерът обясни, че дори там таксите били по-високи и "всичко се плащало". "А тук за 8 лв. на месец се правят протести. Ние сме направили 300 км нови магистрали. С поршета отиват на протест! Само докато вкара бензин в цилиндрите, е изхарчил 12 лв., а се протестира за 8 лева. А в София километрични задръствания с един човек в кола", ядоса се Борисов.
На конференция, организирана от дясната фондация "Ханс Зайдел" с мотото "Перспективите пред местната власт и новия програмен период", пред присъствието на гербаджийски кметове, премиерът припомни и последната идея на финансовия министър Владислав Горанов за 2% местен данък върху доходите на хората, която бе отхвърлена. Борисов си направи експеримент и накара всички кметове, чийто общини имат дългове да станат прави, и почти всички в залата се изправиха. Той се похвали в свой стил, че през тази година били събрани над 2,3 млрд лева повече, благодарение на добрата работа на приходните агенции, службите и прокуратурата.
"Имате дългове, но не искате да си ги събирате. Първите заявки на кметове са за около 160 млн. лв., защото искате да сте готини и добри, но и ние искаме да изглеждаме така", пришпори ги Борисов. Той не спря да настоява кметовете да си събират вземанията и да печелят от данъците, защото в републиканския бюджет нямало пари, а за парите от еврофондовете ЕС следял стриктно да се изразходват. "Престанете да се правите на добри. Местните данъци и такси са инструментът, през който да си оправите бюджетите", заяви той. За орязаните средства за общини той се оправда, че над половин милиард лева допълнително били дадени "за МВР, отбрана, тютюнопроизводители, животновъди, за ремонт на старите магистрали, защото мостовете щяха да паднат". "Всеки иска да е добър. Богатите общини да си регулират бюджетите. Абсурдно е билетчето за метрото да е 50 евро цента и всяка година държавата да го дотира с 20 млн. лева", продължи да философтва Борисов. 
Премиерът предупреди кметовете да очакват тежки финансови корекции на европейските проекти, защото според него 8 млрд. евро, които ЕС гласува да бъдат отпуснати на Африка и Турция заради кризата с бежанците, трябвало да бъдат взети отнякъде. "Очаквайте да падат проекти. За една запетайка да ни хванат, ще има тежки корекции. Внимавайте с обществените поръчки, не се изкушавайте, всичко се наблюдава, да не дойдете после при мен и да кажете: "Ама аз сбърках", обясни им той и с гордост се похвали, че добре ги е наплашил.
Ден по рано, по време на срещата на върха в Брюксел Бойко Борисов подкрепи идеята да се направи изключение за Турция за либерализация на визите. То обаче трябва да важи само за държавните служители и бизнеса. Освен това премиерът обяви, че България няма да подпише обща позиция с други 9 източноевропейски страни, които се противопоставят на проекта "Северен поток" 2.
 

Искат по-високи заплати за учителите

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 79

Да не забравяме истината за арменския геноцид

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 79

От 26 април плащат великденските добавки

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 79

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 0

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 1

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 1

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ