20 Април 2024събота00:46 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Лидери спасяват световния климат

Най-големите икономики се ангажираха със 700 млн. долара в борба срещу климатичните промени

/ брой: 277

автор:Дума

visibility 109

"Бъдещето на света зависи от решенията, които трябва да вземем", заяви френският президент Франсоа Оланд на откриването на Световната конференция на ООН по изменение на климата. Най-голямата организирана досега конференция за климата бе открита официално в Париж в присъствието на 150 държавни и правителствени ръководители, с надеждата да се постигне историческо споразумение за ограничаване на глобалното затопляне.
"Светът е изправен пред две страшни заплахи - тероризма и климатичните промени", заяви при откриването на форума перуанският министър на околната среда Мануел Пулгар-Видал, председател на предишната конференция на ООН за климата, който предава щафетата на френския външен министър Лоран Фабиюс. Споразумението за климата трябва да бъде устойчиво и приспособимо към бъдещите промени, заяви в речта си генералният секретар на ООН Бан Ки-мун. България е представена на форума от президента Росен Плевнелиев.
Целта на конференцията, организирана от ООН, е постигането на историческо глобално споразумение за борба с глобалното затопляне чрез ограничаване на емисиите на парникови газове. Глобалният форум ще работи от 30 ноември до 11 декември.
Правителствата на най-големите световни икономики и Световната банка обявиха финансиране от над 700 милиона долара за справяне с климатичните промени през първия ден от конференцията в Париж, предаде ДПА. Единадесет държави обещаха 250 млн. долара с цел страните да могат да се пригодят към новите предизвикателство, породени от промените в климата. Отделно Световната банка обяви с още четири европейски държави проект на стойност 500 милиона долара, който трябва да създаде стимули за намаляване на газовете, предизвикващи парников ефект. Очаква се обаче "препъни-камъкът" в разговорите да бъде финансирането на годишен фонд на стойност 100 милиарда долара за по-бедните страни, които да използват средствата за намаляване на въглеродно зависимите технологии и да се приспособят към промените на климата, които вече са започнали, отбелязва ДПА.
В Париж президентът на САЩ Барак Обама призова световните лидери да бъдат на висота в решенията. САЩ носят отговорност за затоплянето на климата на планета, призна Обама. "Нашата задача е да спасим бъдещето на планетата", обобщи президентът.
Русия преизпълни своите ангажименти по Протокола от Киото от 1991 до 2912 г., заяви пред форума руският президент Владимир Путин. По думите му, Русия не само не е допуснала увеличаване на парниковите емисии, но и чувствително ги е намалила - благодарение на усилията на страната в атмосферата не са попаднали 40 млрд. тона еквивалент на въглеродния двуокис, подчерта Путин. "Усилията на Русия позволиха да се забави глобалното затопляне на Земята почти с една година", отбеляза руският лидер, като подчерта, че към 2030 г. се планира намаляване на парниковите емисии до 70% от базовото равнище от 1990 година.
Китайският президент Си Цзинпин от своя страна призова за "цялостно, балансирано и обединяващо споразумение" за изменението на климата. Според него развитите страни трябва да плащат за борбата със затоплянето.
 

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ