29 Март 2024петък09:31 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Мариус прегръща Достоевски извън времето и пространството

/ брой: 277

visibility 108

Десислава Томова

"Някой посети душата ми" по "Братя Карамазови" на Достоевски с Мариус Куркински в главната роля, представен премиерно в НДК, е филм с дълбок смисъл и значение. Поставя изключително сериозни въпроси за славата на нашия Господ, за оскъдицата на добрите ни дела в земния живот и надеждата за спасение. Премиерата идва в най-подходящото време за това - дните на Рождественския пост. Публиката разпознава големия актьор и го обича най-вече с моноспектаклите, с които пълни залите - "Сънят на смешния човек" по Достоевски и "Юбилей" по Чехов. По нежен и строг начин Куркински преоткрива текста на Достоевски.
Независимата филмова продукция е режисирана, заснета и продуцирана от Стефан Ненков. Без познаване на романа е трудно да се вникне във филма. През май 1878 г. тригодишният син на Достоевски Альоша умира от епилепсия, състояние, наследено от баща му. Скръбта на родителя е пронизала цялата творба. Достоевски дава името Альоша на героя си, който създава като носител на качества, към които той самият се стреми. Във филма драматизмът е прекрасно изигран. Усещането, което оставя у зрителите е призив да отворим сетивата си за проникновенията на духа, благодарност към Земята и Бог. Лайтмотивът, който се прокрадва, е, че не сме тук, за да страдаме вечно, а за да намерим пътя към радостта и свързаността... Достоевски е на прага между живота и смъртта. На моменти зрителят ридае, на моменти чувства спокойствие, сякаш е в църква.
Както винаги, Мариус се раздава докрай. Актьорът първо чете историята - персонажите, чете с един глас, който търси, търси истината. Това е неговата молитва да разбере какво пише авторът. Това е той, в първо лице с актьорски нюанси, които се появяват при изчитането, на един дъх, в един дубъл. След това търси образите в изиграването, когато е заснемано изпълнението на различните персонажи. Снимачният екип е улавял характеристики, визия, движение, енергийно излъчване на лицето и тялото пред камерата. Жанрът на филма се оформя по време на самото му заснемане.
Незабравима си остава постановката "Братя Карамазови" под режисурата на Стоян Радев в Народния театър през 2005 г. Не по-малка по значение е и програма "Достоевски" на Театрална работилница "Сфумато", която започна през 2002 г., а през 2003-а първата част на проекта "Альоша" е представена на фестивала в Нанси.
Филмът е разтърсващ, емоционално въздействащ, потапя ни в друг свят, в друго измерение. Фонът, на който са пресъздадени събитията, начинът, по който Мариус преминава през текста на "Братя Карамазови", смелостта да изиграе всички роли. Режисьорът използва впечатляващи детайли - облаци, преливащи в облюпен таван (напомня на Тарковски), мравки, море, манастир, винено-кърваво небе, образи, символи, просветка и още, и още.
Всичко това няма как да ни остави равнодушни. Подложени сме на множество изпитания. Но молитвите биват чути. Мариус посети душите ни...
---------
Филмът ще бъде представен на 10 декември от 19 и 20.30 ч. в кино "Лъки" в Пловдив, на 11 декември от 19 и 20.30 ч. в ДТ "Адриана Будевска" в Бургас и на 13 декември от 19 ч. в зала 1 на ФКЦ във Варна.

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 476

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 490

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 450

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 531

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 452

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 450

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 405

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 576

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 515

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 523

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ