19 Април 2024петък21:51 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

На фокус

Руши се 120-годишен храм

/ брой: 277

автор:Петра Ташева

visibility 1027

И това лято имах възможност да се любувам на приказната красота на Еленския балкан! Отново преподавах устна и писмена българска реч в село Мийковци, в лятното училище "Вилиленд" на Вили Чушкова. Селото е на 13 км от Елена. Съставено е от няколко махалички. Някога, когато турците обсадили Велико Търново, част от болярите и някои от книжниците на Патриарх Евтимий решават да бягат към Велики Преслав през таен проход под река Янтра. Но вестоносците им донесли лошата   новина, че цялата околност вече е превзета от завоевателите. Тогава бегълците се заселват в Еленските местности. Тук намерил убежище родът на Мийко и тъй било основано селото Мийковци. По къщите, които носят белезите на градската архитектура от миналия век, се разбира, че тук са живели образовани и интелигентни хора. В селото  е кипял трудов живот. Някога, но не и сега, в неговото "демократично" опустошаване и обезлюдяване. Във всичките махали на Мийковци жителите са не повече от 58! Зимуват само толкова стопани, колкото са пръстите на едната ръка. Ако зимното време позволява карането на ски, идват тук, под връх Чумерна, скиори. До Мийковци няма и обществен транспорт. Училище тук е имало от 1869 г., а солидната каменна сграда, построена в 1870 г., сега е пуста. Затворено е и читалище "Чумерна", открито в далечната 1929 г. А каменната църква "Св. Архангел Михаил" се извисява нависоко, но на вратите й има голям катинар. Два пъти е ограбвана. Покривът й тече. Няма свещеник. Руши се български храм на 120 години, построен в 1895 г. от майстор Никола Генчов. За строежа му са събрани средства с дарения от цялото село Мийковци. В архива се пази "Поименен списък на доброволните пожертвования на лицата от Мийковската община за направянето на църква". Те са 193-ма. Голяма част от стенописите, зографисани от Христо Петров от София и от Атанас Велев от Велико Търново, завършени в 1935 г., вече са повредени от водата и влагата. През 2014 г. са събрани пари - дарения за ремонт. Най-много средства са дадени от родителите на децата, обучавани в Лятното училище на Вили Чушкова, като само тя лично е дарила 200 лв. Сложени са два нови прозореца. И толкова! Дарителската кампания продължава, но явно само с дарения няма да може да се възроди този стар християнски храм. Необходима е намесата на Българския синод, на Великотърновската епархия! Нужни са и грижите на държавата. Защото в селото по Коледа, Великден, Цветница идват доста хора и няма къде да се черкуват. Дано да се намерят съвестни държавни чиновници, които да проявят внимание и грижи за църквата в село Мийковци!
 

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ