20 Април 2024събота16:42 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Позиция

Ньойският договор никога не е ратифициран!

Няма съмнения, че България е ограбена, въпреки че е подписала надлежно документа

/ брой: 277

visibility 920

Иван НИКОЛОВ


96 години след подписването на Ньойския договор, който осъди българите в Западните покрайнини на робство, сърбизация и емиграция, и 12 години след разпадането и на последното югославско формирование, откриваме подробности, които ни ужасяват с неговата юридическа несъстоятелност и безхаберието на българските правителства да реагират правилно и навременно след окончателното разпадане на Югославия.
Оказа се, че Ньойският договор не е издържан в юридическо отношение. Има нещо изключително важно, което поставя под съмнение основанието за неговото влизане в сила. След последния чл. 296 от Ньойския договор е записано, че той подлежи на ратификация. Ратификацията е условие, за да влезе договорът в сила, и е записана като задължение: "Този договор на френски, на английски и на италиански език ще бъде ратифициран."

Проблемните текстове
 
В следващия абзац четем, че депозирането на ратификацията трябва да стане в Париж възможно най-скоро: "Депозирането на ратификационните документи ще се извърши в Париж колкото е възможно по-скоро." Допуснато е и вербално уведомяване на ратификациите. Точно с този вербален процес е станало възможно унищожаването на България от Антантата.
Задължителните условията за ратификация са три. Свързани помежду си със съюза "И" (на английски "AND"). Използването на "И" показва, че и трите условия трябва да са безусловно изпълнени, за да влезе в сила договорът!
Записано е следното: "Първият вербален процес за депозирането на ратификациите ще бъде изготвен веднага, щом договорът бъде..."
Оттук нататък следват трите условия за безусловна ратификация на Ньойския договор:
"Ратифициран от България от една страна..." Това задължително условие е изпълнено. България е ратифицирала Ньойския договор и е представила ратификацията си в писмен вид.
Логическият съюз "И"

прави следващото условие задължително

"От три от основните съюзнически сили." Основните съюзнически сили са пет - САЩ, Англия, Франция, Италия и Япония. Изисква се само три от тях да ратифицират договора. Както всички знаем, Съединените щати не са ратифицирали нито един от Версайските договори. Това задължително условие е също изпълнено.
Логическия съюз "И" прави и следващото условие задължително: "асоциирани сили от други страни". Асоциирани сили са всички останали, в това число и Сръбско-Хърватско-Словенската държава (СрХСД). Това условие не е изпълнено. СрХСД никога не е просъществувала, защото Сръбско-Хърватско-Словенското кралство (СХСК) влиза в конфликт с Хърватска и Словения по въпроса за името на новата държава.
В допълнение, следващият текст казва, че който не ратифицира Договора, той не влиза в сила само за него: от датата на първия вербален процес договорът ще влезе в сила между високодоговарящите страни, които са го ратифицирали.
Няма никакво съмнение, който не ратифицира Ньойския договор, няма да получи нищо.
Републиканската структура Сръбско-Хърватско-Словенската държава (СрХСД) е образувана на 9 ноември 1918 г. с Женевската декларация. България е задължена по чл. 36 и 37 от Ньойския договор да признае съществуването на републиканската структура и да предаде Западните покрайнини точно на нея. Поради конфликта на учредителките на новата държава никога не са правени избори за Голямата Скупщина (Конституанта според Женевската декларация) и държавно правителство. И съответно Ньойският договор не е ратифициран от тази държава, което е

условие за влизането му в сила

Историята показва, че ратификацията би трябвало да се е случила до 9 август 1920 г., когато Ньойският договор влиза в сила. А до тази дата дори монархията, на която са дадени Западните покрайнини - Сръбско-Хърватско-Словенското кралство, е нямала Конституция и не е правила избори за Скупщина и правителство.
Кой и как е ратифицирал Ньойския договор, без да са правени избори, без Конституция, без да съществува Народно събрание (Скупщина), е все още загадка.
Няма съмнения, че България е ограбена, въпреки че е подписала надлежно Ньойския договор.

Снимки БГНЕС

БГНЕС


Авторът е писател и председател на Българския културно-информационен център в Босилеград

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ