29 Март 2024петък11:25 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Комисията за Конституцията зацикли заради командировки

От ГЕРБ поискаха отлагане на гласуването, БСП напусна заседанието

/ брой: 274

автор:Дума

visibility 9

Работата на временната парламентарна комисия за промени в Конституция зацикли заради много командировани депутати. Председателят й Димитър Лазаров реши вчера да се обсъдят измененията, а гласуването да се проведе друг ден, тъй като имало опасност нито един текст да не мине. Той се аргументира за решението си с липсата на 4 депутати - Кирил Цочев от АБВ, Явор Хайтов и Красимира Ковачка от БСЦ и Четин Казак от ДПС. Комисията е от 15 членове, а решенията се взимат с 8 гласа.
"Работата е доста конфузна. Кое гарантира, че другата седмица други групи и други народни представители няма да отсъстват. Излагаме се пред публиката и гостите", възмути се председателят на БСП Михаил Миков. "Не знам кой какви сметки си прави, обаче това е неуважение към комисията. Депутатите от БСП присъстват. Изведнъж се оказва, че това е научно-практическа дискусия, а същинското заседание щяло да бъде другия път. Явно, когато сметките ви не излизат, измисляте нови правила", коментира той. Депутатите от БСП напуснаха заседанието, а Миков уточни, че това не означава, че БСП бойкотира съдебната реформа.
Сериозното отношение изисква присъствието на членовете на комисията, подкрепи Миков Явор Нотев от "Атака". Той също настоя процедурата да не се разделя на две части - днес дебат, другата седмица - гласуване. И депутатите от "Атака" напуснаха заседанието.
Комисията продължи с четене на доклада, от който се видя, че почти всички предложения на Реформаторския блок, които засягат прокуратурата, са оценени като излизащи извън обхвата на приетия на първо четене проект и поради това се предлага да не бъдат обсъждани.
Като джихадистки определи предлаганите промени на Конституцията бившият служебен премиер и конституционалист професор Георги Близнашки. Той вижда в измененията умишлено търсене на сандали в съдебната власт като скандала Янева-Ченалова, за да се покаже едва ли не, че всички в съдебната власт са престъпници. Близнашки все пак се надява на здрав разум от страна на депутатите. Надявам се, че ще се отхвърлят тези екстремистки, бих ги нарекъл джихадистки, предложения, които слушаме в конституционната комисия, изтъкна професорът.
Дебатите преминаха вяло с участието на министъра на правосъдието Христо Иванов, както и представители на основните органи на правосъдната система.  Гласуването бе отложено за идния четвъртък.

 

Надниците у нас - най-ниски в ЕС

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

Парното може да поевтинее символично от 1 юли

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

32 лв. за килограм агнешко, цената още ще расте

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

"Български пощи" ще изплаща пенсии още поне 5 години

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

Над 780 милиона души гладуват

автор:Дума

visibility 1

/ брой: 60

100 тона пластмаса във водите на Дунав

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

Правозащитници възмутени от САЩ

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

Гърция най-бедна в ЕС след България

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

Под прага на унижението

автор:Ина Михайлова

visibility 1

/ брой: 60

Бумеранг с еврото

visibility 0

/ брой: 60

Щети за милиарди

автор:Нора Стоичкова

visibility 0

/ брой: 60

Надвисна риск от конституционна криза

visibility 1

/ брой: 60

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ