24 Април 2024сряда11:51 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Грузинка и индийка в битка в Доха

Двете се борят за мач за световната титла с Хоу Ифан, Стефанова без шанс

/ брой: 40

автор:Дума

visibility 905

Заключителният етап на женската Гран при надпревара на ФИДЕ стартира във вторник в Доха, Катар. Турнирът ще излъчи новата претендентка за званието световна шампионка. Шестото и последно състезание от серията има за цел да определи шахматистката, която ще предизвика световната шампионка Хоу Ифан в мач за титлата. Към днешна дата китайката води в генералното класиране на Гран при с актив от 410 т., но няма да играе в Доха. Тя е участвала във всичките 4 турнира, на които има право всяка състезателка според регламента на надпреварата.
В катарската столица две шахматистки ще спорят за правото да се изправят в мач срещу световната шампионка - грузинката Нана Дзагнидзе и индийката Хъмпи Конеру. Преди старта на турнира в Доха по-добри са шансовете на Дзагнидзе, която има 390 т. и дори второто място ще й е достатъчно за победа в генералното класиране. Основната й конкурентка Конеру е доста назад с 323 т. За да се бори за световната титла, тя трябва задължително да спечели надпреварата в Доха, като се надява грузинката да остане извън тройката. Според регламента, ако положението в лидерската група не се промени, Хоу Ифан ще играе мач с втората в генералното класиране. В шестия етап на надпреварата ще участват 12 шахматистки, сред които е и нашата Антоанета Стефанова. Най-доброто й класиране от досегашните й участия в Гран при е второто място в V турнир, който се проведе през август 2010 г. в Монголия. Преди това тя завърши четвърта в Йермук, Армения, не игра в Налчик, Русия, и Няндзин, Китай, а в първия турнир в Истанбул през 2009 г. остана 11-а. Въпреки че няма шанс да се включи в претендентската битка, тя ще се бори за премията от 6500 евро, която се дава на победителката във всеки етап.

  Съперничките й в Доха са:

Хъмпи Конеру (Инд, ЕЛО 2607), Пиа Крамлинг (Шв, 2516), Нана Дзагнидзе (Груз, 2550), Мари Себа (Фр, 2489), Майя Чибурданидзе (Груз, 2502), Зу Чен (Кат, 2495), Ху Юхуа (Кит, 2484), Елина Даниелян (Арм, 2454), Баткуяг Мунгунтуул (Монг, 2410), Марта Фиеро (Екв, 2353) и Лилит Мрктчиян (Арм, 2475).

Отиваме на избори като доказана алтернатива

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 78

Всеки десети родител отказва задължителна ваксина

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 78

Партия "Средна европейска класа" напуска ПП-ДБ

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 78

Ако промените минат, ще има помощи за фермерите

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 78

Евтиният роуминг остава поне до 2032 г.

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 78

ЕП узакони правото на ремонт след края на гаранцията

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 78

Великобритания гони бежанците в Руанда

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 78

200 мощни земетресения в Тайван за 12 часа

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 78

Учителите в Белгия искат по-голям бюджет

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 78

Китай насърчава ядрената енергетика

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 78

Марионетка на задкулисието

автор:Александър Симов

visibility 1

/ брой: 78

Новите реалности

visibility 1

/ брой: 78

За БСП честно и откровено

visibility 2

/ брой: 78

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ