18 Април 2024четвъртък06:55 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Секси мислене

/ брой: 230

автор:Андрей Пантев

visibility 2625

Защо българинът се опростачва все повече? Ами, защото са въведени такива "добродетели" като оня готиния с пистолета, маймуноподобното поведение пред камера или триумф на успеха чрез гяволък. Няма защо да крием, че порокът на нашата западнизация внесе именно такива продукти. Всичките тези Биг и Вип брадъри не са българско изобретение, но у нас те са жалко подобие на това, което се прави в т.нар. западен демократичен свят. Гледам прекрасни способни артисти, които се правят на маймуни, за да привлекат внимание. След 1990 г. някои от артистите ни не можаха да приемат това опростачване и се впиянчиха, някои от тях умряха. А тези, които започнаха да пеят песни като "Този Гошо скочи лошо", станаха богаташи.
У нас виждаме консумация, която беше предварително вградена като отрицание на скуката по време на комунизма и като отрицание на онази сивота, при която всички статии във вестниците бяха като написани от един човек. Но въпреки това големите шедьоври на българското изкуство, на киното, на българската музика и естрада са създадени именно тогава. Като казваме, че е унищожен цветът на българската интелигенция, имаме предвид всичките имена като Емилиян Станев, Димитър Талев, дори Николай Хайтов. Да не би да сме цъфнали сега от цялата тази демократизация, свобода, движение? Няма ги големите имена. И случаят с десетте български филма е най-голямото свидетелство за това.    
В годините на "прехода" дойдоха тъмнина и опростачване, които според мен са много по-опасни. Защото преди наред с това, че учехме за партизаните, ние учехме и за Шекспир, и за всичките светли умове на Запада и на Изтока, а сега учим и гледаме само за каубои. Това е една щампа, при която този, който не се подчинява - както при католицизма в Средновековието, който не следва тези канони, който не вика, не прави гримаси, не говори на диалект, той е старомоден, неприспособен и не може да привлече вниманието на публиката. Преди гледахме новогодишни програми със стойностна естрада, с шеги - много по-стойностни от сегашните. Тогавашните естрадни изпълнители не са пели за партията и въпреки строгия поглед на партийната цензура, имаме високи образци на изкуството и тези хора ставаха знаменитости. Аз питам: ако са били забранявани "Бийтълсите" - сега някои се опитват да внушават, че едва ли не който е слушал "Бийтълс", е отивал в Белене - щяха ли да станат основателно и с право звезди самите "Щурци"? Те са еманация на "Бийтълсите" и на тяхната мода - динамична и модерна тогава.
Това, че телевизията възпитава вкуса на публиката, е едната страна. А обратната? Ако една фолкпевица не е с доста недискретно деколте, тя ще бъде ли харесана от самата публика? Процесът е взаимен. Продуцент й казва: ще ти издам диска или ще ти дам телевизионно време, ако изглеждаш секси. Ако не изглеждаш секси, а пееш "Хей, Балкан ти роден наш", никой няма да те слуша и никой няма да ти даде пари, за да те експонират пред хората. В западния свят има и такива вулгарни предавания, но много повече са друг тип. Примерно, в "Ню Йорк таймс" човек вижда рубрика за рецензии на знаменити книги. Няма да видиш гола жена. А сред нашите вестници гола жена няма само в ДУМА. Затова този процес е част от нашия брутален изблик на комерсиалната психология, която смята, че образованието е чифт кренвирши. Така че не можем да кажем кой е виновен за гълтането на такава информация. От типа например на "Стани богат". Кой е Христо Стоичков - скулптор, музикант или философ? Футболист. Ето ти 10 000 лв. награда. Това възпитава нагласи и вече децата го възприемат по този начин. Мисля, че това е непоправимо и вече неспираемо.
Има по телевизиите и филми за нормални хора, но тях ги показват след 24 ч. В телевизиите на Европа, да не говорим за руските, не е точно така. Но доколкото помня, това е практика в САЩ - стойностните неща да се пускат след полунощ. А в прайм тайм, в най-гледаното време, се лее конфитюрена плява. Повечето продуценти, без да искат дори, правят това, защото се харчи. Така е и с поднасянето на всякакви чудотворни панацеи вместо медицина. Това говори за безпомощност на цялото ни общество, което много лесно може да стане плячка на вътрешни и външни корозии. У нас простаци говорят за простащина, корумпирани говорят за корупция, продажни говорят за продажност. Покажете ми един напуснал партията си по принципни съображения - винаги е поради незадоволени личностни амбиции. Това също е част от опростачването.
Преди пускахме "Свободна Европа", за да разберем истината за света. Сега пускам руската телевизия, за да чуя, ако не истината, то алтернативата. Този информационна пропаст, която се създава, е много опасна, защото както преди от чуждите радиостанции вярвахме, че "там" всичко е прекрасно, така и сега търсим истината на друго място и често я приемаме безкритично.

България трябва да се откаже от плоския данък

автор:Дума

visibility 320

/ брой: 73

Правителството взе 200 млн. лв. вътрешен заем

автор:Дума

visibility 280

/ брой: 73

Близо 500 000 души обявиха доходите си пред НАП

автор:Дума

visibility 261

/ брой: 73

БАКБ купува Токуда банк

автор:Дума

visibility 264

/ брой: 73

Киев провокира риск от ядрена катастрофа

автор:Дума

visibility 345

/ брой: 73

Израел търси умен отговор срещу Иран

автор:Дума

visibility 300

/ брой: 73

Китайската икономика надмина очакванията

автор:Дума

visibility 267

/ брой: 73

Започна наказателно дело срещу Тръмп

автор:Дума

visibility 261

/ брой: 73

Мътилката

автор:Александър Симов

visibility 290

/ брой: 73

За гарантиран достъп до услуги и дом за всеки

автор:Дума

visibility 307

/ брой: 73

Правим голямо ляво патриотично обединение

visibility 317

/ брой: 73

Обида за дипломацията

visibility 256

/ брой: 73

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ