23 Април 2024вторник17:51 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Павлова размаха пръст да не се прави кампания с европроекти

Министърката от ГЕРБ обаче не пропусна да се похвали за "разцъфналата пред очите" ни с подкрепата на европарите държава

/ брой: 230

автор:Дума

visibility 24

Регионалният министър Лиляна Павлова изрази вчера "огромно съжаление, че 90% от предизборната кампания се води за сметка на проекти с европейско финансиране". "Това не трябва да се прави, апелирахме неведнъж. Европейските проекти са за всички и не трябва да се политизират. Неслучайно периодът е 7-годишен и обхваща минимум два мандата на кметове", каза Павлова пред журналисти след заседание на комитетите за наблюдение на изтичащата оперативна програма "Регионално развитие" и новата програма "Региони в растеж" във вторник.
Същевременно управляващите не пропуснаха да се похвалят, че инвестициите, направени по старата регионална програма, са довели до увеличението на брутния вътрешен продукт на България с над 1 процент. Изявлението бе на заместник-министъра на регионалното развитие Деница Николова, също кадър на ГЕРБ. Сред другите ползи, доказани от оценки на нетното въздействие на оперативната програма чрез макроикономически модел, е увеличението на публичните инвестиции с над 15 на сто и на частните - с 2,5 на сто. Последното е ефект от финансовия инструмент "Джесика", което показва нуждата от разширяването на този вид привличане на частни вложения в публични проекти, посочи Николова.
По старата оперативна програма "Регионално развитие" (2007-2013), чийто срок за разплащане изтича в края на тази година, има общо 49 рискови проекта. Шест от тях няма да приключат в срок, защото по тях към днешна дата няма сключени договори с основен изпълнител. "Три от тях могат да бъдат спасени, тъй като са за проектиране на градове, но за другите нямаме тази нагласа, защото става дума за туристически маркетинг", заяви регионалният министър. Бенефициент по тях е Министерството на туризма, което не успяло да ги реализира и договорите за безвъзмездното им финансиране трябва да бъдат прекратени.
Високорискови са 43 проекта, чието изпълнение е 50-60%, а те трябва да бъдат въведени в експлоатация до края на годината, но това не е невъзможно, посочи Павлова. Съществува обаче опасност част от разходите по тези проекти да останат за сметка на бенефициентите им.
По думите й сред рисковите проекти са такива за градска среда, за здравеопазването, както и построяването на Северната скоростна тангента на София. Общо те са за около 400 млн. евро, но половината от сумата се пада на Северната тангента. "Смятам, че не повече от 40 млн. евро ще е сумата, която може да остане за сметка на бенефициентите", каза Лиляна Павлова.
До момента от програмата са разплатени 86% или около 2,7 млрд. лв. по над 1100 проекта. "902 от големите проекти вече са приключили. Над 450 училища, 400 детски градини, 43 университета, 72 сгради на културната инфраструктура бяха реновирани. 121 туристически атракции за над 165 млн. лв. разцъфнаха пред очите ни, над 200 млн. лв. безвъзмездно получи здравеопазването ни", не пропусна да се похвали Павлова.
 

Великденската трапеза поскъпва

автор:Дума

visibility 297

/ брой: 77

Рязкото застудяване удари реколтата от череши

автор:Дума

visibility 323

/ брой: 77

Когато ни свърши руския петрол, бензинът поскъпва

автор:Дума

visibility 305

/ брой: 77

България в еврозоната - по-реалистично е през 2026 г.

автор:Дума

visibility 273

/ брой: 77

Агнешкото в Гърция 10 евро за килограм

автор:Дума

visibility 239

/ брой: 77

Баските сепаратисти с исторически успех

автор:Дума

visibility 310

/ брой: 77

Иран запазва строгия контрол върху дрехите

автор:Дума

visibility 301

/ брой: 77

Извращения

автор:Александър Симов

visibility 313

/ брой: 77

Диверсификация

автор:Мая Йовановска

visibility 289

/ брой: 77

За 10-те постижения след Десети

visibility 283

/ брой: 77

НА ВТОРО ЧЕТЕНЕ И ГЛЕДАНЕ

автор:Лозан Такев

visibility 312

/ брой: 77

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ