20 Април 2024събота05:42 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

В Европа заговориха за лимит на бежанците

Вътрешни министри призовават за ограничаване на имиграцията "в името на националния интерес"

/ брой: 230

автор:Дума

visibility 31

Вътрешният министър на Германия Томас де Мезиер призова правителството да ограничи броя на бежанците, идващи в страната, с което засили натиска върху канцлера Ангела Меркел, която отказа да подкрепи ограничаването на броя им, съобщи агенция Ройтерс.
Безпрецедентният наплив на хора е предизвикателство за възможностите на страната, а на отделните провинции им е все по-трудно да се справят с настаняването и грижите за увеличаващия се брой имигранти от Близкия изток, Азия и Африка. "Именно заради това трябва да ограничим броя и да намерим баланс", каза Де Мезиер по време на дебат с жители на Щутгарт.
Той заяви също, че възможностите на Берлин са ограничени и поставянето на таван на бежанците би превърнало кризата по-скоро във възможност, а не в предизвикателство. Министърът също така повтори предложението си всички европейски държави да поставят таван и квоти за прием, за да споделят тежестта на имигрантската вълна.
Баварските съюзници на Меркел, с които тя управлява в консервативен алианс, я обвиняват в това, че несъзнателно окуражава идването на повече бежанци в Германия, като публично заявява, че страната няма лимит за прием на бежанци. Редица консервативни политици в страната също призовават Берлин да наложи ограничения на броя на пристигащите бежанци.
Вътрешният министър на Великобритания Тереза Мей също призовава за ограничаване на имигрантския наплив, като според нея той влияе негативно на училищата, болниците, жилищното строителство и заплатите, пише британският в. "Индипендънт". "Когато имиграцията е прекалено висока, когато темпото на промяна е твърде бързо, то тогава е невъзможно да се изгради издръжливо общество", казва още тя.
Нейната твърда позиция идва след съобщенията, че броят на имигрантите за година е 330 000 души - най-високите нива от началото на статистиката.
Междувременно германски медии поискаха полицейска защита, след като журналисти бяха нападнати по време на антиислямски протест на организацията ПЕГИДА. Журналисти, които са отразявали редовната понеделнишка демонстрация на групата, са били нападнати физически миналата седмица, след като на предишни демонстрации многократно са били обиждани и наричани "лъжлива преса". На демонстрацията един от репортерите е бил ударен в лицето, а друг негов колега - ритан.
Регионални медийни групи и журналистически асоциации от Саксония, Саксония-Анхалт и Тюрингия излязоха с общо изявление, в което призоваха за слагане на край на насилието.
"Постоянните лозунги за "лъжлива преса" тровят атмосферата и не могат повече да бъдат приемани", се казва в общия текст. "Тези, които нападат и раняват журналисти, трябва да бъдат изправени пред правосъдието", се казва още в него.
Антиислямската група "Патриотични европейци срещу ислямизацията на Европа" (ПЕГИДА) се появи на обществената сцена преди около година и на техни протести са се събирали до 25 000 души, въпреки че тяхната популярност впоследствие намаля. Но с очакванията на Германия да приеме до 1 млн. души от Близкия изток, Азия и Африка антиислямските настроения отново се засилиха. Този път в понеделник ПЕГИДА събра близо 9000 души, които протестираха в Дрезден срещу бежанците, заливащи Германия и Европа. Протестиращите казаха "не" на плановете на германските власти да приемат стотици хиляди имигранти (1,5 млн. до края на 2015 г.) и поискаха затваряне на границите. Издигнати бяха лозунги срещу канцлера Ангела Меркел, смятана от демонстрантите за основен виновник за ситуацията, наречена "етнически геноцид срещу германците".

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ