26 Април 2024петък04:36 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Русия удари в Сирия

Сирийският президент поискал помощ от Москва за действията срещу "Ислямска държава"

/ брой: 225

автор:Дума

visibility 12

Руски самолети бомбардираха позиции на джихадистката групировка "Ислямска държава" (ИД) в Сирия. Новината бе съобщена от говорителя на руското Министерство на отбраната генерал-майор Игор Конашенков. "Руската авиация е пристъпила към провеждане на въздушни операции в Сирия и нанасяне на удари по наземни цели на терористите от групировката "Ислямска държава", съобщи той.
Русия е уведомила САЩ за започващите нападения с един час предизвестие, информира по-рано Ройтерс.
По-рано Съветът на федерациите, Горната камара на руския парламент , даде официалното си съгласие на президента на страната Владимир Путин за използване на руски въоръжени сили в Сирия. Предложението е било прието единодушно с 162 гласа "за". Ръководителят на администрацията на руския президент Сергей Иванов посочи пред журналисти, че ще бъдат използвани само военновъздушни сили. Той подчерта, че Москва действа по искане на президента Башар Асад срещу групировката "Ислямска държава".
"Както вече каза нашият президент, използването на сухопътни въоръжени сили във въоръжените действия е изключено", допълни още Иванов. "Военната цел на операцията е единствено въздушна поддръжка на сирийските правителствени сили в тяхното противопоставяне на "Ислямска държава", каза той и допълни, че борбата срещу тероризма трябва да става в съответствие с международното законодателство. Иванов заяви, че във връзка с това има "принципни различия" в подхода на Русия и нейните западни партньори, които не спазват международното законодателство, за разлика от Москва.
В същото време Иванов обърна внимание и на необходимостта действията на Русия да се координират с "партньорите, съюзниците и нормите на международното право". "Вие всички много добре знаете, че на територията на Сирия, Ирак, а в скоро време не е изключено и на други места в Близкия изток, се нанасят ракетно-бомбени удари от редица държави", каза Иванов, като посочи САЩ, Австралия и Франция като страни, участващи в подобни удари.
Той също така поясни, че операцията в Сирия ще бъде временна, но отказа да уточни вида на въоръжението, което ще се използва. Според Иванов "не става дума за постигане на каквито и да е било вътрешнополитически цели или удовлетворяване на амбиции, в което често сме обвинявани".
Само Русия ще участва в борбата в Сирия срещу ИД на законни основания, заяви по-рано прессекретарят на президента Владимир Путин Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС. Песков се аргументира, че провеждането на такива операции е възможно само на базата на резолюция на Съвета за сигурност на ООН или по молба на законните власти в съответната държава.
Адмирал Владимир Комоедов, председател на комитета по отбрана към Държавната дума, пък обяви с какви самолети може да участват руските въоръжени сили в операцията в Сирия, предаде ТАСС. Той изброи щурмови (по-конкретно Су-25) и разузнавателни самолети, изтребител-бомбардировачи и хеликоптери.
Попитан защо е взето решение за въздушна операция, Комоедов отговори, че на първо място такива мисии са съпровождани с минимален брой жертви, на второ - "Ислямска държава" не разполага със система за противовъздушна отбрана, и на трето - авиацията е ефективно средство за нанасяне на поражения, ако бъде използвана грамотно, особено над пустинна територия.
 

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 306

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 333

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 384

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 393

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 324

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 339

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ