29 Март 2024петък09:26 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

От редактора

Героизъм за един султански хамам

/ брой: 221

автор:Борис Данков

visibility 2812

Чутовен героизъм бил проявил кметът на Бургас Димитър Николов, като отклонил от общинския бюджет на морския град хиляди левове, за да бъдат бастисани Бургаските минерални бани, а на тяхно място да бъде построен и разкрасен с ориенталски рисунки и други излъскани салтанати хамамът на  Сюлейман Великолепни. На неистовите хвалебствия, отправени от Вежди Рашидов към бургаския градоначалник по време на откриването на "впечатляващия комплекс" миналата седмица, несменяемият кмет на ГЕРБ отговаря до немай къде скромно (Виж информацията в подлистника на "Пегас"), че това било само един "жест на историческа мисия към държавата", а "съвместната дейност" с Министерството на културата (Разбирай с Вежди Рашидов) вдигала самочувствието (на кого - на Димитър Николов или на българина?!), че сме били "наследници на една изключително богата антична история".
А за какво иде реч всъщност? Ами за едно наистина антично място, станало известно още 1000 години преди Христа като светилище на Трите нимфи, а по времето на римския император Траян (98 - 117 г.), наречено Аква Калиде. Тук през IV в.пр.н.е. е летувал Филип II Македонски. Антично място, назовано по-късно Термопол, където през 708 г. хан Тервел разгромява византийския император Юстиниян II. Най-после едва през 1562 г. в Аква Калиде спира турският султан Сюлейман I, който тук излекувал своята подагра и заповядал на мястото на римските терми да бъде построен султански хамам.
През 2012 г. Вежди Рашидов като министър на културата решава да бъде възстановена тази "османска светиня". За целта той осъществява поредица от контакти с турската фирма "Доуш Холдинг". Така в началото на същата година заедно с шефа на фирмата Гьонюл Талу и кмета на Бургас Димитър Николов подписват... тристранно споразумение за "сътрудничество", според което "Доуш Холдинг" предоставя "безвъзмездно" половин милион лева за изграждане на хамама на Сюлейман I. По-късно, в началото на март с.г., по време на срещата си с кмета на Истанбул Кадир Топбаш в София, Бойко Борисов огласява решението любимото място на Сюлейман I да бъдe превърнатo в... музей. По-точно - в светиня на сатрапа на българите, който има определена заслуга за тяхното ислямизиране по време на "турското присъствие". Ама че герой е Димитър Николов!

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 476

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 490

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 450

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 531

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 452

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 450

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 405

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 576

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 515

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 523

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ