29 Март 2024петък10:44 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Островът на съкровищата

Проф. Вълко Гергелчев разбулва мистерията на Българския Клондайк

Най-богата на злато в Европа, страната ни е дала находищата си на концесия, като от всеки 100 кг скъпоценен метал получава мизерните 1 кг и 440 грама - див колониален грабеж и национален позор

/ брой: 217

автор:Богдан Иванов

visibility 11691

Като дал Бог - дал: и голям талант в математиката, и рядък глас, който омайва и просълзява, и неудържим мерак да се рови в недрата на планини и долини, за да извади на бял свят невиждани съкровища.
Той е първи медалист на Кърджалийската гимназия, първенец на математическата олимпиада в Хасковски окръг, и когато кандидатства "Геология" в Софийския университет "Кл. Охридски", се представя толкова успешно на изпита по математика, че слисва комисията: предлага по три решения за всяка от задачите!
Въпреки настойчивите покани да се посвети на математиката обаче се хваща с геологията. Следва в Съветския съюз, после работи в Мадан, Кърджали, Ардино, Габрово, Звездел, Еньовче - началник на рудник и главен геолог. В Санкт Петербург прави кандидатска дисертация с достойнствата на докторска, постъпва без конкурс като отличен специалист в Геоложкия институт на БАН и в Комитета по геология.
Има голям принос в разработването на Националната програма по прогнозиране, търсене и проучване на находищата на благородни метали у нас. С изследванията си помага да бъдат открити нови златоносни залежи в Ада тепе, Западен Сърнак, Ташлъка, Новоселци, Маджарово...
Доктор на науките, професор. Един от най-добрите специалисти по златото, но и един от най-яростните критици на родните управници, които през последните 25 години продадоха безценни български природни богатства на чужденци за жълти стотинки!
Има рядък глас - тенор, който отива към баритон. Пее руски, италиански, френски, испански песни. За руските песни казва, че те са истински феномен в музикалното изкуство: човеколюбиви, родолюбиви, с великолепни мелодии, които разкриват необятната широта и благородство на славянската душа.
Участва в концерти, тържества и довежда публиката до захлас. Със същия успех се представя и като изпълнител на арии от оперети. Освен това на главни роли в оперетите "Фраскита" от Лехар и "Роз Мари" от Фримл в Кърджалийския оперетен театър.
Горд е със записи и с дискове, но особено с приятелството си с проф. Иван Хлебаров, ленинградски възпитаник, професор по история на музиката с редица монографии, прекрасен пианист. Шегува се, че двамата са единственото в света дуо от професори и доктори на науките.
Негови руски учители в геологията казват, че няма какво да го мислят - дори някога златото да му обърне гръб, пак не би останал без хляб, защото гласът му ще го храни!
Сами не знаят колко са прави - макар и отскоро вече 80-годишен, проф. Гергелчев още е пленен от магията на музиката и се зарича: върне ли си България природните богатства, той ще пее, без да спира, най-хубавите си песни!


- Проф. Гергелчев, при вашите многобройни експедиции в търсене на Българския Клондайк случвало ли се е да намерите буца злато?
- Да.
- Колко голяма?
- Колкото картоф.
- И какво е усещането да държите такова съкровище в ръцете си?
- Не съм мислел за съкровище. Надявах се с такива буци злато да докажа, че у нас има много богати залежи и ако те бъдат разработени, може да се направят хиляди добрини за хората.
- А не ви ли е минавало през ум, че подобни буци злато биха решили за миг всичките ви проблеми?
- Даже не съм си представял.
- Продължим ли нашия разговор за приказни богатства, не смятате ли, че в недрата на България има поне по една голяма буца злато за всеки българин?
- Абсолютно! Сигурен съм! По прогнозни изчисления от 2001 г. на наша територия златото е 13 000 тона! По прогнози от 2011 г. - около 20 000!!!
- На стойност?
- В момента то би струвало от 520 милиарда долара до 1 трилион и 100 милиарда!!!
- Това е цяла планина пари - чудовищна сума!
- Тя би довела България до пълно благоденствие!
- Добре де, но тогава защо не сме много богати, а точно обратното?
- По прогнози за златни залежи и по минерални води България е на първо място в Европа.
- И въпреки това...
- И въпреки това сега сме най-бедните - огромен парадокс! 
- Как да го обясним, професоре?
- Една от причините е кражбата на златото - както от чуждестранни частни компании, така и от български.
- Къде се добива злато днес у нас - там, където са копаели още по времето на Римската империя, или на нови места?
- Най-вече на нови места.
- Кои?
- Челопеч, подготвя се за добив находище "Хан Крум" край Крумовград, в Елаците, в Асарел-Медет, в Маджарово, Лозен.
- Кажете най-богатите ни находища.
- Челопеч и "Хан Крум". Там на един хоризонт са получени фантастичните 100 г злато на тон!
- С какво качество е нашето злато?
- С високо качество.
- Държавата днес разработва ли златни залежи или всичко е дадено на концесия?
- Ако щете - вярвайте, но наистина всичко е дадено на концесия! Ние сме единствената държава в Европа, която няма държавен добив на стратегическите ресурси злато и сребро - заплаха за нашата сигурност и национален позор!
- Щом говорим за концесии, нека в такъв случай посочим точни числа: от 100 кг добито злато например колко остава за България?
- 1 килограм и 440 грама...
- Добре ли ви разбрах - от 100 кг чисто злато, добито от българска руда, концесионерите дават на държавата килограм и половина?!
- Точно така. И то в левове...
- Та това е варварски грабеж! Излиза, че в ХХІ век ние сме една жалка, мизерна колония!
- Както искате го наречете - такава е истината.
- Чак не ми се вярва - българи да подпишат толкова безумни договори.
- Подписали са...
- Не е ли такова деяние предателство и гавра с отечеството?
- Тези договори са подписани при Филип Димитров и Иван Костов. Двамата трябва да бъдат съдени на открит процес, в центъра на София, пред цяла България!
- Колко са концесиите за добив на злато, проф. Гергелчев?
- 4-5.
- А за добив на други полезни изкопаеми?
- Над 300 - български и чужди!
- Възможно ли е те да бъдат развалени?
- Напълно - стига политическите сили да се разберат помежду си.
- Но сега няма съгласие по този проблем между тях?
- На противоположни становища са: БСП и "Атака" подкрепят развалянето на концесиите, ГЕРБ, ДПС, Патриотичният фронт и Реформаторският блок са против. За АБВ ще видим...
- Значи българското разделение и тук е в сила?
- Докато политиците не дойдат на един акъл, няма как да стане. Протакане, колебание, угодничество, а времето лети и всички губим страшно много, защото това е злато от българската земя.
- Като казвате "земя", обяснете какво съдържа една златна жила.
- Българските руди са поликомпонентни.
- Нека обаче всички добре да ни разберат.
- Правилно. Ще посоча определена златна жила или залеж. Но те не съдържат само злато, хайде да прибавим към него сребро, олово, а и още 40 компонента!
- Тези съставки могат ли да бъдат отделени?
- Разбира се. И мед, и сребро...
- Какъв е механизмът за добив?
- Най-напред се правят геоложки проучвания, за да се установи точното място на златоносното находище. После следва отнемане на горния пласт почва на дълбочина 20-30 до 100 метра. След туй рудата се изгребва и се пренася с камиони до обогатителната фабрика. Там се вади концентратът и остава хвостът.
- Колко е концентратът?
- Около 40 грама на тон. Средно.
- А 100 грама?
- 100 грама на тон е много високо съдържание и се случва рядко. Доц. Васил Атанасов дава информация за 100 грама на тон от находището в Челопеч по контролна проба в ЮАР.
- В момента вие говорите за добив на злато по открит способ?
- У нас така се работи в Асарел-Медет и на Елаците - по открит способ.
- И колко злато се добива годишно от българската руда?
- 10-15 тона - най-голямата част идва от Челопеч.
- Като сметнем какви пари биха влезли в бюджета от добив на злато, защо държавата не се намеси и не поеме разработването на златните находища - толкова ли е скъпо?
- Твърдението на някои държавници, че въвеждането в експлоатация на златните находища не ни е по силите, е напълно невярно, тъй като повечето от тях ще бъдат експлоатирани по открития способ, който е най-евтиният в света - при него няма галерии, няма комини.
- Вече изследвана ли е цялата територия на страната?
- Не цялата. Как да стане това, щом преди двайсетина години беше закрита Националната геоложка служба?
- Колко са потвърдените залежи?
- 400-500 тона.
- А предполагаемите?
- Както посочих по-горе - около 20 000 тона. Те са прогнозирани въз основа на едно от най-големите постижения на науката през ХХ век - Световната рифтова система, която дава много ефикасна възможност да се разкриват нови залежи. Европейската нова глобална тектоника е потвърдена в моята докторска дисертация, получила положителни отзиви от университети и институти с огромен авторитет - във Вашингтон, Москва, Париж, Петербург, Будапеща... В Украйна.
- Очаква ли се при бъдещи изследвания да бъдат намерени нови находища?
- Има всички основания. Завършени са 27 металогенно-контролни карти по методиката на ЦНГРИ, Институтът по златото в Москва, която е призната в цял свят за много резултатна.
- Откриването на нови златни находища би ли ни дало повече кураж да развалим сегашните концесии?
- Струва ми се, че вече има воля, но на народните представители им липсва достатъчно информация, за да вземат такова решение.
- Може би ги плашат огромните обезщетения, които следва да платим?
- Обезщетенията са едно наум. Там има широко поле за сражение между силни адвокатски кантори и то най-вероятно би продължило години. Но ние държим в ръка много силен коз - извънредно тежките нарушения при добива на злато - обезводняване, цианиране, арсениране на околната среда - направени от чуждестранните концесионери. Тези нарушения биха ни дали голямо предимство в съдебната битка.
- Някои твърдят, че държавата ни поради липса на средства ще приложи първобитни технологии за добив на злато и ще съсипе природата. Но ако в бъдеще се използва най-модерна технология с извличане на всички компоненти, това би ли опазило околната среда достатъчно убедително?
- Без съмнение! Известни са твърде ефикасни начини за извличане на арсена и вече у нас е внесена такава апаратура от ирландска фирма, обаче още не е пусната в действие, макар че е внесена от години. Натриевото цианиране може да се замени с тиокарбамид с пълен успех - без никакво замърсяване. Доказва го в изследванията си и големият наш специалист в златодобива доц. С.Станев.
- Кога за последно са поставяни тези проблеми пред управляващите?
- За последно - преди месец-два, но напразно. Макар че години наред не сме спрели ни за миг да говорим за златодобива и на всички правителства сме давали подробни изложения.
- А техният отговор?
- Нито един министър-председател, нито един държавник не е взел под внимание апела на геолозите. При това няма сериозен държавен контрол върху добива на злато: какво се получава, какви други компоненти се изнасят от България и в какви количества.
- Ще продължим, но да не забравя: разбрах, че е създадена Асоциация на златотърсачите в България. Това са любители с мерак за приключения, или...
- Добивът на разсипно злато у нас е на повече от 200 години. Наричат го още наносно злато. Страст, приключение, авантюра дори има тук. Най-често занимание за хора, които искат да си починат, да си направят удоволствие, да се откъснат от света по един различен, особен начин. Пък и да изкарат някой лев, защото в почти всички реки у нас има разсипно злато. Точно затова две англичанки, пътешественички, казват през 1860 г.: "Тази страна (България, б.а.), ако има свястно правителство, ще бъде земен рай!"
- Ако обаче няма свястно правителство, всеки сам да взема такъмите и да нагазва в реките, вместо да чака държавата, нали?
- Нещо такова се получава...
- След това отклонение да ви попитам: разбрахте ли кой е Българският Клондайк - та вие 50 години изследвате земите ни?
- Челопеч! Най-богатото наше находище! Първоначалните залежи, проучени още през 1958 г. от проф. Антон Ушев, са 1,1 млрд. тона руда с 2200 тона злато в нея!
- Да предположим все пак, че се намерят неколцина свестни държавни мъже. Колко време е нужно, за да започне сериозен добив на злато от държавата?
- Максимум 1-2 години от проучените находища в Източните Родопи и в Централните Родопи, а в Западния Балкан малко повече - 3-4 години. Но досега там неправилно се търси злато по северозападните разломи - те са среброносни. Златоносните са с посока север-юг.
- И още колко време е нужно, за да хване в ръка поне една буца злато колкото картоф всеки българин и да живее по-добре?
- Около 5 години при условие, че България има Национална геоложка служба, която да проучва и нови находища. Днес специалисти от Министерството на икономиката смятат, че те са Национална геоложка служба, но това е пълна заблуда, понеже само се опитват да отчитат добитото злато, олово, цинк и мед, сребро, а една Национална геоложка служба следва да прогнозира, да търси и да проучва нашите природни богатства.
- Както правят другите.
- Вижте комшиите, румънците. Не само националната им геоложка служба дупчи всяка педя земя за полезни изкопаеми, но към нея работи огромен институт с 2000 специалисти! 2000! Навремето ние имахме съвместни теми с тях, със Словакия, Чехия, Унгария, Гърция и СИВ.
- Е, тогава, за да оправдаем нашето безумие, страхливост и робска психика, какво да кажем, освен: "Не в златото е щастието!"
- Ще кажем съвсем друго: "Златото върти света!" и не бива повече да чакаме, а трябва да действаме далновидно, но и дръзко, че никой няма да ни поднесе златото на тепсия, понеже сме големи симпатяги, нали?


Виктор Юго за златния век


Веднъж великият френски писател Виктор Юго казал:
- Златен век е бил оня, през който златото още не е било познато.   


Къс самородно злато


Златни кюлчета, получени от българска руда, обогатяват чужди компании

Схема на златните и сребърните рудни пояси и зони в България
 

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 498

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 511

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 464

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 555

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 474

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 466

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 424

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 605

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 544

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 548

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ