25 Април 2024четвъртък16:54 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Интервю

Георги Гергов:

Нужни са почтеност и пълна промяна в Пловдив

Ще водя открита кампания, без дребнотемие и без лични нападки, категоричен е кандидат-кметът на БСП

/ брой: 200

автор:Мария Нинова

visibility 1302

ГЕОРГИ ГЕРГОВ е роден на 12 декември 1956 г. Завършил е Ветеринарно-медицинския техникум в Стара Загора и агроинженерство в Пловдив. Почетен консул на Руската федерация в Пловдив. Президент на Централноевропейския панаирен алианс (CEFA). "Доктор хонорис кауза" на Аграрния университет. Предприемач. Член на НС на БСП, председател на Градския и Областния съвет на БСП в Пловдив. Семеен, с двама синове.


"Трябва да се работи върху нов модел на града и вярвам, че мога да го направя, а  пловдивчани ще решат дали да ме изберат"
"Това е лидерска битка на хора, които могат"


- Господин Гергов, БСП ви утвърди като кандидат-кмет за Пловдив. На какво ще заложите в предизборната кампания, какви са вашите приоритети?
- Напълно логично бе издигането ми за  кандидат на БСП за Пловдив. Като лидер на партията в града отдавна се подготвям за този момент. Откровеност, почтеност и пълна промяна в администрирането и управлението на града ще бъдат моите теми и задачи, ако спечеля изборите.
- Какво трябва да се промени?
- Почти всичко. Зле говори за Пловдив това, че бизнесът, целият ни среден и голям бизнес е изнесен от града, зле е и това, че в администрацията от 20 години не е правена никаква промяна. Там си мислят, че всичко им се полага и в отношението им към хората, и в нареждането по гишетата. Трябва да има административна промяна. Моделът на управление, по който се развива Пловдив, не е това, което аз, което и пловдивчани искат да се случва. Почти всички досегашни кметове са хора, които идват от различни професионални области, но никога не са управлявали финанси. Тези хора идват и започват да харчат. Всеки може да харчи, даже и тези, които не са управлявали и пет лева. Но е изключително важно тези хора да знаят и да могат да произвеждат, да управляват пари - да знаят как да се спечелят и след това да знаят как да ги харчат. Затова смятам, че трябва да се работи върху нов модел на града и вярвам, че мога да го направя. А пловдивчани ще решат дали да ме изберат.
- Расте недоволството срещу сегашния кмет Иван Тотев.
- Недоволството е едната страна. То е натрупано в мандата му, има и много други причини, но аз не искам да ги коментирам. Оценки на сегашния градоначалник трябва да дадат жителите на втория по големина град. Но моделът, на който се залага през тези 25 години, е пагубен за развитието на Пловдив. Градът има 200 млн. лв. бюджет, изтеглен е заем 80 млн. лв. и се харчи за площадки, шадраванчета и за всичко останало, но не и за това, което трябва за развитието на града. Няма как да мислим, че сме успешни. 
- Хората не се ли впечатляват точно от тези площадки и шадраванчета?
- Хората ги гледат, но мисля, че в годините те са загубили мотивация и не виждат, че по един начин се развива София, а по друг Пловдив. В София се харчат 1,5 млрд. лв., а в Пловдив 200 млн. лв. - това не е нормално. Това е отношение към един град, който съществува от 7000 години. Не може в София да казват какво ще се случи. Кой проект от тези, които трябваше да станат в Пловдив, стана? Нима Стария Пловдив е този, който трябва да бъде? Нима Модър-Царевец се случи или входовете на Пловдив? Нямаме такова нещо. По малките квартали в града случва ли се това, което трябва да стане? Даже и предблоковите пространства и навсякъде. С определени неща се прави пиар кампания и казват, че виждате ли каква голяма работа се случва. Това не решава нещата, не е правилният подход, не е пътят за развитие на града. Коренно трябва да се смени стратегията по развитието на Пловдив. Виждам го през моите очи на човек бизнесмен, на човек врял и кипял, на човек с доказан опит. Тъй като знам, че го мога и трябва да го направя. Прекалено много обвинения се изсипват върху мен и аз искам да покажа на моите съграждани, че това не е така. Това са антикампании срещу мен, които най-лесно мога да оборя с действия. Предлагам на пловдивчани да помислят, преди да гласуват, и да знаят, че аз ще дам всичко от себе си да направя това, което трябва, за да се развива градът ни.
- Каква предизборна кампания очаквакте?
- Аз ще водя нормална, откровена кампания. А срещу мен да правят каквото искат. Толкова много се е изговорило по мой адрес, че не се притеснявам. Това само ще покаже тяхното ниво. С дребнотемия, с личностни нападки, с неща, които са под достойнството ми, няма да се занимавам. Пловдивчани знаят, че мога. Не е важно да ме обичат, важно е да направим крачката към промяна на града. Аз искам Пловдив да бъде променен.
- Каква изборна активност очаквате? Едновременно с изборите ще се проведе и референдум.
- Активността зависи от кампанията, която ще направят големите партии, лидерите. Всичко зависи от това дали ние ще ангажираме и убедим хората да си дадат гласа. Големият проблем е, че малко хора гласуват и определят житието и битието на градовете и на селата ни. Трябва всички, независимо кой от коя партия е, да се постараем да накараме хората да гласуват. Да отидем при тях и тези важни неща внимателно и ясно да ги обясним. Не с лозунги, плакати, билбордове, а с обяснение какво ще направим - без тежки програми, за които е ясно, че не са писани от кандидатите, а от екипите им. Личната среща на всеки един от нас лице в лице с избирателите ще им даде увереност какви решения да вземат. Да, без партията не може, но трябва да се гледат кандидатите. Това е лидерска битка на хора, които могат.
Предлагам промяна, откритост, защото няма какво да крия и от какво да се срамувам. Важно е хората да се обединят и да искат да се случи нещо положително там, където живеят. Не днес да минат през три гишета и да ги гледат като натрапници, а да им се усмихнат и обслужат, и да знаят, че тези зад гишетата са там с техните данъци. Хората толкова са свикнали с това лошо отношение, че и не мислят за такава промяна. Свикнали са, че трябва да се наредят на опашката, да ги гледат сърдито, ако трябва, да ги връщат по няколко пъти и въобще "кои са пък те, че трябва да ги обслужват любезно". Хората може и трябва да бъдат обслужвани по начин, по който да не си губят времето. Това го няма като задача в общината. И по темите здравеопазване трябва да се говори, и за социалната политика в града, и за бизнеса. Пак казвам, не може бизнесът да е прогонен от града. Не може софийски фирми да ни взимат основния бизнес с обяснението, че били спечелили. Нека не говорим как са спечелили, защото нали има много бизнес в Пловдив, и него да ни вземат.
- Основното обвинение към вас е панаирът в града.
- Панаирът е емблема на града ни, но никога не е бил на Пловдив, а държавно предприятие. Общината има 12% от него, които аз извоювах. Дори понякога съжалявам, че се захванах с него. Аз го спасих от групировките и ако не бях аз, много отдавна да е разпарчетосан, но аз никога няма да позволя да се развали това нещо. Така че аз съм готов да отговарям на такива кампании. Това е истината, която не се знае от пловдивчани, и затова влизам в надпреварата.

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 284

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 308

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 359

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 293

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 276

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 319

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 320

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 236

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 359

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 287

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ