29 Март 2024петък14:24 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Кмет и премиер гузно мълчат за строеж до Борисовата градина

Столичната община унищожи поредните зелени декари на града, позволявайки изграждане на многофункционални сгради

/ брой: 200

автор:Светла Василева

visibility 4772

Докато част от столичани летуват извън града, а останалите в него се борят и ядосват с транспортни неуредици и пешеходни неволи, предизвикани от предизборни ремонти на широк фронт, в местността "Погребите" на култовия квартал "Лозенец" кротко се готви да издигне бетонна снага поредният жилищен комплекс от затворен тип. Строежът стана център на медиен интерес миналата седмица, когато депутатът от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Георги Кадиев алармира за него, обвинявайки главния архитект Петър Диков в конфликт на интереси. 
Тази история, както много други, има своя предистория и води началото си от края на миналия век. През 1997 г. известната тенисистка и депутат от СДС Юлия Берберан харесва "Погребите" за строеж на спортен център. Местността е продължение на Борисовата градина, граничи със скъпия квартал "Лозенец", оградена е от два от големите булеварди - "Никола Вапцаров" и "Симеоновско шосе" и тогава

все още не е застроена

В нея има гора и зеленина. С разрешение на Столичния общински съвет (СОС) синята депутатка получава 21 дка, като в замяна предоставя на кметството 15 панелни апартамента. По мнение на експерти, следили сделката, стойността на декар земя излиза около 14 долара. Скандалът е грандиозен и дълго време е във фокуса на обществения интерес.
Кметът Стефан Софиянски (тогава) и председателят на СОС Антоан Николов се оправдават, че общината няма възможност да строи жилища за нуждаещите се и затова е принудена да прави замени. Ниските цени под пазарните, на които се сключват сделките, са обяснени с факта, че в местността уж не може да се строи. След като първата сделка е факт, следва втора. Столичните общинари заменят 35 дка от "Погребите" срещу 18 апартамента на компанията "Пио технолоджи" за изграждане на увеселителен парк. Идва ред и на трета замяна. Тя е с трупа "Славови" за цирк, която получава 10 дка срещу неизвестен брой апартаменти. Около 27 дка от местността са продадени на японеца д-р Торао Токуда срещу 1 млн. долара (около 37 долара за кв.м) и обещанието да построи модерна болница.
Идва ред и на

скандалната фирма "Софийски имоти"

създадена уж да стопанисва и управлява столичната общинска собственост, да направи серия от сделки в "Погребите" по схемата "кон за кокошка". Една от тях е с "Елит лизинг холдинг", чийто собственик (тогава) Димитър Цеков е съдружник с боса на висаджии Васил Илиев в дружеството "Шанс - 93" ООД. Холдингът купува 22 220 кв.м срещу сумата от 1 145 000 лв., което прави по 51,50 лв. на кв. м.
След тези сделки местността, която е естествено продължение на Борисовата градина и уж отредена по Общ устройствен план (ОУП) единствено за спорт и атракциони, се сдобива с лунапарк "София Ленд" (2002 г.), тенис клуб "Малееви" (2005 г.), хотел Park Inn (2005 г.), болница "Токуда" (2006 г.), бизнес центрове, асфалтиран паркинг и прочие. Към 2006 г. тя е различна от начертаното в плана и не отговаря на него. Същата година столичният кмет Бойко Борисов назначава за главен архитект на София Петър Диков, който веднага се заема с промени в ОУП. "София Ленд" вече не функционира, но в публичното пространство се прокрадват мнения, че рано или късно

 лунапаркът ще бъде съборен

и на негово място ще се построи жилищен комплекс. От Столичната община се кълнат, че това няма да се случи, понеже предназначението на терена по ОУП не позволява жилищно строителство, и че няма да го позволят, макар да е в атрактивния квартал "Лозенец". Вниманието е съсредоточено върху "София Ленд", а не върху терените наоколо. Никой не споменава нищо и за бетоновия паркинг, който се намира навътре в парка зад атракциона и зад тенис компекса на Малееви. Не го споменава и главен арх. Диков, когато мотивира пред общинските съветници промяната в предназначението на парцела. "Убеден съм, че единственият начин да се върне част от територията в парка е да се приеме посоченото предназначение ("смесена многофункционална зона" - б.а.), което предвижда 40% озеленяване", казва той.  През ноември 2009 г. предложението му, което

разрешава и жилищно строителство

с високи параметри на застрояване в местността "Погребите", става факт. "За" него гласуват 52 членове на СОС. "Против" е единствено Георги Кадиев.
"Поправеният" ОУП от 2009 г. прави законно строителството на затворения жилищен комплекс, което се извършва в момента върху 22 дка, там, където доскоро е имало паркинг и за което алармира депутатът Георги Кадиев. Теренът вече не е на "Елит лизинг холдинг". През 2003 г. той е придобит от фирма на Румен Гайтански-Вълка "Волф имобилиен", която го продава през 2007 г. за 25,4 млн. лв. на "Билто овърсийз трейдинг" ЕООД, регистрирано на Вирджинските острови и собственост на офшорната компания "Адорна мениджмънт лимитид".
Любопитен факт е, че от 2008 г. до м. май 2015 г. фирма "Билто овърсийз трейдинг", според наличните данни на АПИС, е осигурявала едно-единствено лице. Финансовите 2012 и 2013 г. фирмата приключва със

загуба в размер на 1,5 млн. лв.

годишно. Неин управител е Васил Василев Докев. Същият през 2007 г. е управлявал "Мегалинк" ЕАД, собственост на "Нове индъстри" ЕООД, то пък собственост на "Нове холдинг" АД, чийто основен акционер е Васил Божков.
На 14 април тази година "Билто овърсийз трейдинг" получава от главния архитект на столицата разрешение за строеж  №49 за "жилищен комплекс с подземни гаражи" с местонахождение "м. Борисова градина - "Погребите" - І част, район "Лозенец". Привържениците на инвеститорите, а вероятно и на арх. Диков, както и самият той, побързаха да "оправдаят" пред медиите строителството с това, че местността "Погребите" не е част от парк "Борисова градина". Видно от информационната табела на строежа, а и от разрешението за строеж, паркът присъства в идентифицирането на района и онова, което се случва там от години, няма как да бъде назовано по друг начин освен

унищожаване на гора

и превземането й от бетон, стъкло и алуминий.
Проектант на затворения жилищен комплекс на "Билто овърсийз трейдинг" е фирма "Проин плюс" АД. През 2006 г. двамата акционери в нея - Инга Олеговна Данчева и Даниел Василев Вълканов, заедно с Петър Иванов Диков, днес главен архитект на столицата, са били съакционери в "ПроАрх" АД. Отделно от това, до 2008 г. арх. Даниел Вълканов управлява "Проин" ЕООД с едноличен собственик арх. Петър Диков. "Може и да е случайност, коментира тези връзки Георги Кадиев в студиото на Нова ТВ миналата седмица - но аз на случайности не вярвам, когато става въпрос за 22 дка в най-хубавата зона на София". Според него строителство в парка е невъзможно без санкцията на премиера Бойко Борисов и без знанието на кмета Йорданка Фандъкова. И двамата обаче мълчат. Оглушително. Вероятно очаквайки и

този скандал да потъне

сред многото други, които съпътстват всекидневието ни.
Според депутата това, което се случва в местността "Погребите" с терена от 22 дка вече бивш паркинг, ще продължи и със "София Ленд" и с подобни над 120 дка в Южния парк, също отредени за спорт и атракциони, които кротко ще бъдат преобразувани. Столичният общински съвет вече не работи, на практика е разпуснат до местните избори през октомври. Ето защо Георги Кадиев настоява за провеждането на извънредна сесия през септември и промяна на Общия устройствен план, като тези терени се преоформят като зони за озеленяване. Той е инициатор и на петиция за "Спиране на застрояването в Борисовата градина и Южния парк". Подписалите я до момента са 547 човека.


Разрешение за строеж №49/14.04.2015, издадено от гл. архитект на Столичната община на "Билто овърсийз трейдинг"

Информационна табела за строежа

Извадка от Общия устройствен план на София от 2003 г. и от 2009 г. на местност "Борисова градина - "Погребите"

Така изглежда строежът на жилищна сграда с подземни гаражи в м. "Погребите"   

Надниците у нас - най-ниски в ЕС

автор:Дума

visibility 209

/ брой: 60

Парното може да поевтинее символично от 1 юли

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 60

32 лв. за килограм агнешко, цената още ще расте

автор:Дума

visibility 187

/ брой: 60

"Български пощи" ще изплаща пенсии още поне 5 години

автор:Дума

visibility 201

/ брой: 60

Над 780 милиона души гладуват

автор:Дума

visibility 176

/ брой: 60

100 тона пластмаса във водите на Дунав

автор:Дума

visibility 182

/ брой: 60

Правозащитници възмутени от САЩ

автор:Дума

visibility 181

/ брой: 60

Гърция най-бедна в ЕС след България

автор:Дума

visibility 203

/ брой: 60

Под прага на унижението

автор:Ина Михайлова

visibility 202

/ брой: 60

Бумеранг с еврото

visibility 195

/ брой: 60

Щети за милиарди

автор:Нора Стоичкова

visibility 205

/ брой: 60

Надвисна риск от конституционна криза

visibility 165

/ брой: 60

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ