28 Март 2024четвъртък15:08 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Актуално

Унгария се бори с бежанците

В повечето страни членки вече има тенденция към собствена политика спрямо прииждащите, различна от указанията на Брюксел

/ брой: 199

автор:Радко Ханджиев

visibility 2132

Група от стотина сирийци и иракчани се е скупчила за почивка в гъста гориста местност в покрайнините на сръбското село Канижа, на километър от границата с Унгария. Луната току-що е изгряла и водачът им Мохамед ги предупреждава да бъдат максимално предпазливи. Консултира се с някого по сателитния телефон, вероятно да уточни местоположението на групата, получава съответните указания, след което разпорежда всички да загасят цигарите и да изключат мобилните си телефони, за да избегнат откриването им от граничната полиция. Мъже, жени и деца тръгват в колона на север. Главите им са покрити с букови и липови клонки за прикритие. След минути пресичат в унгарска територия. Внезапно проплаква бебе. Групата притихва на място, но в далечината се чува кучешки лай и през дърветата се процежда лъч на полицейски прожектор. Предварително инструктирана, групата се разпръсква в различни посочи.
Това е само един от начините за

преодоляване на границата

към Европейския съюз. От снимките се вижда как лавината от бежанци се бори да премине в Унгария. Местата, към които се насочват, са предимно гористи или пък "слаби", тоест по ж.п. релси, където загражденията не са толкова уплътнени. Тълпите викат, скачат, яростно жестикулират, нанасят щети на телената преграда по ж.п. линията и след като успеят да пробият загражденията, продължават пешком по релсите. Полицаите са инструктирани, след като бежанците вече са стъпили на унгарска територия, да бъдат насочвани контролирано към сборния пункт. Според говорителя на правителството Золтан Ковач до края на седмица парламентът ще гласува решение войскови части да бъдат изпратени на границата за въдворяване на ред сред потока от имигранти.
Прииждащите са с различни битови и хигиенни навици, много от тях носят със себе си

остри заболявания,

съобщи д-р Юдит Палер, завеждаща Националната хигиенно-епидемиологична инспекция. Значителна част от бежанците са с краста и въшки; следват респираторните заболявания, сифилисът, хепатит-В и С и СПИН. От подложените на медицински преглед, най-висок е процентът на заболелите от хепатит-В и сифилис; под 1% са болните от хепатит-С и СПИН. Последните болести "се разпространяват главно по полов и кръвен път и заразяването би могло да стане само при близък контакт", успокоява д-р Палер.
Мохамед и неговите спътници са само малък контингент от търсещите сигурност хора. Според ООН това е най-голямото принудително преселение след Втората световна война, наброяващо днес над 60 милиона по целия свят с тенденция към нарастване. За унгарците мотивите на идващата от Африка и Азия човешка лавина са без значение. Ясно им е обаче, че бежанците се стремят да останат и трайно да се заселят на европейска територия заради икономическите, политическите и социалните облаги, които европейските страни предоставят. Повечето от тях всъщност бягат от катастрофалните условия, "създадени от политиката на военнолюбците на САЩ и европейските големи", смята мнозинството унгарци според допитвания на социологическите агенции. Нещо повече, значителен брой унгарци са убедени, че явлението с бежанците е

предизвикано по изкуствен път

До тях достига излъчена от австрийски медии информация, че богато спонсорирани американски организации, представящи се за неправителствени, финансират прехвърлянето на хора от Африка и Азия на Стария континент.
"Докато напливът от хилядите имигранти миналата събота проби македонската граница и напира към нас, а Евросъюзът призовава за спешни действия, Унгария приключва довършителните работи по изграждането на граничната преградна стена", информира седмичникът "Хети валас". Още през юни правителството на премиера Виктор Орбан предприе драстични мерки за озаптяване на бежанците. То започна изграждането на ограда по границата със Сърбия, за да се ограничи притокът на лица, търсещи убежище. Изграждането на физически бариери по външните граници на Европейския съюз не е нито незаконно, нито изключително унгарско явление. Затова унгарското правителство се ползва с подкрепата на Европейския съюз, отбелязва електронното издание World Socialist Web. Първият 150-метров участък е вече готов. Така наречената стена се осъществява съвместно от Министерството на отбраната и на вътрешното министерство. Предвижда се строителството да бъде завършено до края на ноември. Оградата ще бъде с дължина 175 км и 4 метра височина и ще струва около 6,5 милиарда форинта (21 милиона евро). Това е приблизително десет пъти повече от сегашните годишни разходи на Унгария за убежища и жилища на бежанците и сигурността по границите.
"Възстановяването на

патрулирането и огражданията

по границата не се прави с цел да се дистанцираме от Сърбия", заяви премиерът Виктор Орбан по време на унгарско-сръбския бизнес-форум миналия месец. Унгария е принудена да защитава южните си граници и тази мярка по никакъв начин не е насочена срещу сръбския народ. Унгарското правителство е на мнение, каза Орбан, че "не става въпрос за убежище, дори не за икономическата миграция, а за масово преселение, което в скоро време няма да спре".
В периода от януари 2011 г. до юни 2015 г. унгарското правителство е разходвало повече от 154 милиарда форинта (прибл. 500 милиона евро) за защита на шенгенските граници, разкрива всекидневникът "Мадяр Немзет". Според Главното управление на националната полиция 74% от отпуснатите евросредства са похарчени за закупуване на специализирани превозни средства за граничния контрол, термосензорни камери, подобряване на софтуера, курсове за професионално обучение и заплати на обслужващия персонал. Но европарите са само част от средствата, необходими за цялостната защита на границата. По-голямата част остава да тежи на гърба на унгарския данъкоплатец. За да се справи с прииждащите вълни Емиграционната служба е принудена да открие 485 нови работни места. Емиграционните служители изпълняват предимно административни задачи по проверката и настаняването на бежанците.
Според данни на правителствения информационен пул, в момента около

1000 души всекидневно пресичат

границата със Сърбия. През миналата 2014 г. в страната са регистрирани 42 хиляди кандидати за убежище, което нарежда Унгария на второ място след Швеция по броя имигранти на глава от населението. За първите седем месеца на 2015 г. напливът надхвърля 80 хиляди, което поставя страната начело в списъка на ЕС. Предизвикателството, както се вижда, е огромно. Именно това обстоятелство принуди премиерът Виктор Орбан да повиши тон пред Европейския парламент на 19 май, наричайки "квотния план" на комисията "идиотски и лъжлив" и обвини Брюксел, че незаконно лишава Унгария от правото да защитава националните си граници. Седмици по-късно правителството обяви, че ще суспендира прилагането на регламента Дъблин-III, позволяващ на държавите членки да връщат търсещите убежище обратно в страната, в която за първи път са пристигнали. Връх на всичко бе, когато Орбан гордо размаха резултатите от национално допитване: от отговорите се вижда, че участвалите един от общо осем милиона пълнолетни унгарци "предпочитат правителството да похарчи тези пари за семействата и за още неродените деца, вместо за имигранти".
Предприетите от Унгария строги мерки са изцяло в съответствие с тези на Европейския съюз, потвърди министърът на вътрешните работи Шандор Пинтер. Той подчерта, че срещу изграждането на стената не е регистриран никакъв протест от страна на Брюксел. Но правителството иска не само да не допуска бежанци през границите си, а също

да ги отстрани от градовете

Така че онова, което се прави в Будапеща, е само временно. Говорителят на Министерството на вътрешните работи уточни, че вече няма да има бежанци в населените места. Янош Лазар - шеф на кабинета на премиера Орбан, също потвърди, че бежанците ще бъдат настанявани във временни палаткови лагери, но извън населените места, главно покрай сръбската граница. По такъв начин местното население "няма да бъде притеснявано от тълпите бежанци". Освен това определени деяния, извършвани от бежанци, ще бъдат считани за криминални и извършителите им ще бъдат задържани за срок по-дълъг от 48 часа.
Впрочем в повечето страни членки вече има тенденция към собствена, различна от указанията на Брюксел, политика спрямо бежанците. Част от човешкия поток да се връща от Западна Европа в Източна Европа. Австрия връща бежанците в Словакия. Братислава заявява официално, че може да приема само християни, тъй като в страната няма мюсюлмани. Германия, Франция, Испания, Австрия, Унгария, Словакия, Гърция, Литва, Латвия, Естония определено демонстрират своя национална позиция по въпроса с бежанците. Няма да бъде изненада, ако бежанският проблем прерасне в толкова непреодолимо противоречие, че се превърне в кутията на Пандора по пътя на така жадуваното единение на европейските народи.
 

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 224

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 231

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 242

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 186

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 218

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 167

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 243

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 194

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 218

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ