24 Април 2024сряда00:17 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Лъжовният Орфей

/ брой: 198

автор:Альона Нейкова

visibility 75

Провалът на юбилейното 50-о издание на "Златният Орфей" всъщност може да се нарече диагноза с предизвестен край. Агонията на организаторите на музикалния конкурс се усещаше поне седмица преди окончателното признание от фондация "Генко Генов", че финансирането на проявата, с извинение, не е осигурено. Призивите да се пращат есемеси, обявяването от телевизионния екран на банкова сметка за спасяването на фестивала и предложенията да се пуснат ВИП билети по 1000 лева не хванаха дикиш. Пари така и не се намериха. Напълно очаквано.
То човек за хляб като тръгне, не излиза без необходимата сума в джоба. А праводържателите на провеждането на една от знаковите за България песенни надпревари не са си направили простата сметка откъде и при какви условия ще вземат няколкостотин хиляди лева, за да осъществят амбициозната идея за възраждането на "Златният Орфей".
И едва броени дни преди обявеното начало на фестивала проумяха окончателно, че силно желание, гол ентусиазъм и многобройни обещания не стигат. И мистериозно се заговори за тайнствени спонсори, предлагащи незнайно какви суми с неясен произход при неприемливи условия. И като в поп балада потекоха уточненията за правата на марката, които били предоставени на НДК и БНТ. И смутено трябваше да се направи опит да се парират в телевизионен ефир претенциите на изпълнителите, отложили всякакви ангажименти, за да акостират на Слънчев бряг. И с половин уста най-после бе вербализирано, че няма нищо подписано черно на бяло... Като се има предвид как всички тези словесни еквилибристики се правят от хора, които се занимават с провеждането на конкурса от 1993 до 1999 г., очакваше се, че би трябвало да са наясно с цялата логистика на подобна проява. Но не би.
Стана кристално ясно, че резилът е пълен и изглежда необратим. И извиненията на организаторите за неоправданите очаквания на българското общество и напразните надежди за възраждането на "Златният Орфей" само наляха масло в огъня. Защото дадоха на едни стимул да злорадстват, че знаковият конкурс от времето на соца не може да бъде съживен, не само след 16-годишно прекъсване, а вовеки веков. А на други - пореден повод да се кахърят, че реалността на днешната бездуховност провали идеята за ренесанс на българската естрадна песен.
Има защо от фондацията "Генко Генов" да поемат цялата скандална тежест на отговорността за неосъщественото юбилейно издание на "Златният Орфей". Твърденията обаче, че не може да се говори за окончателен крах на конкурса, са абсолютно голословни. Защото дори и да се намери ясен и прозрачен спонсор, без каквито и да било претенции и условия, надали ще може да се възстанови излъганото доверие и на евентуалните изпълнители, и на вечната публика.

Великденската трапеза поскъпва

автор:Дума

visibility 408

/ брой: 77

Рязкото застудяване удари реколтата от череши

автор:Дума

visibility 447

/ брой: 77

Когато ни свърши руския петрол, бензинът поскъпва

автор:Дума

visibility 421

/ брой: 77

България в еврозоната - по-реалистично е през 2026 г.

автор:Дума

visibility 374

/ брой: 77

Извращения

автор:Александър Симов

visibility 441

/ брой: 77

Диверсификация

автор:Мая Йовановска

visibility 411

/ брой: 77

За 10-те постижения след Десети

visibility 398

/ брой: 77

НА ВТОРО ЧЕТЕНЕ И ГЛЕДАНЕ

автор:Лозан Такев

visibility 428

/ брой: 77

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ