28 Март 2024четвъртък20:19 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Интервю

Георги Злачев:

Перущица има какво да покаже

Има много идеи за развитието на общината, важното е някой да ги събере и да обедини града, смята кандидатът за кмет от БСП

/ брой: 198

автор:Павлета Давидова

visibility 1713

Георги Злачев е роден през 1965 година в гр. Перущица. Завършил е Техническия университет,  инженер. Работи като търговски представител в частна фирма. В момента е председател на БСП в Перущица и общински съветник от листата на социалистите. БСП реши да го издигне за кмет на общината на предстоящите местни избори 


"Притеснявам се, защото не знам още какво ще излезе като минуси и липси след настоящото ръководство на общината"

- Господин Злачев, прокуратурата проверява редица проекти в Перущица по ваш сигнал. За какви нередности сигнализирахте разследващите органи?
- Дал съм им четири лъча, по които да работят. Още колко има и колко са намерили, не мога да ви кажа. Според мен нередностите са главно с документи. Имам подозрения, че са ставали нарушения и ощетявания на общината и във финансова част, но в момента не мога да обвинявам конкретно никого.
- Какво ви притеснява в тези четири лъча?
- Община Перущица има подписани договори с фирми, които изпълняват определен вид дейност по проекти. В същото време финансирането по тях към нас като бенефициент от страна на Разплащателна агенция е много по-малко, отколкото подписаното  по проектите с работещите  фирми.
- За кои проекти точно става въпрос?
- Става въпрос за новата спортна зала, която се строи. Една от фирмите, която е подготвила документите за кандидатстване, има договор с нашия кмет за 60 хил. лв. Парите, които ние получаваме, са около 40 хил. лв. Откъде според вас ще дойдат останалите двайсет хиляди лева?
- Имате ли обяснение каква е причината за тези разминавания?
- Има си органи, които трябва да отговорят  на този въпрос.
- В медиите се появиха подозрения, че обвинявате настоящия кмет на Перущица Ради Минчев. Има ли някаква основа за подобни твърдения?
- Аз работя главно с документи. Не съм обвинявал г-н Минчев по никакъв друг начин. В началото на неговото кметуване той беше и председател на баскетболен клуб "Перущица". Две години и половина, близо 3 години, той се разпореждаше и със средствата на клуба, макар че по закон, след като е кмет, трябва да излезе от председателското място и от управителния съвет на баскетболния клуб. Този баскетболен клуб е финансиран от общината на 100%. Разбирате ли за какво говоря?
- Подаден ли е сигнал за конфликт на интереси?
- Да, бях подал сигнал до Комисията за конфликт на интереси. Повече от година оттам не ми дадоха никакъв отговор. По едно време излезе тефтерчето на Златанов, завъртяха едни неща на доста по-високо равнище и ние останахме в сянката.
- Тоест все още няма резултат?
- Не, по-късно ми написаха, че съмненията ми не отговаряли на истината и нямало конфликт на интереси. В своето собствено обяснение към комисията се вижда, че година и половина Минчев не е направил нищо за събирането на Управителния съвет, за да бъде освободен от заеманата длъжност и от отговорността. Изтъква няколко причини, че не са успели да се съберат, вече дори не ги помня с подробности, защото това беше преди много време.
- Конкретните проверки от прокуратурата засягат финансовото състояние на общината. Това няма ли да се отрази и на бъдещето на самия град?
- Всъщност, това е, което ме притеснява. Към общината няма друго населено място освен Перущица. Ние сме самостоятелна община, много малка. Икономиката, която някога функционираше на територията на нашата община, вече почти я няма. Един от най-големите ни инвеститори отиде в община Родопи, защото намери там по-добра инфраструктура, магистрала и т.н., намери си хора, разшириха производството и така... "Винпром"-ът затвори отдавна, в него в момента работят около 10-20 човека, а някога даваше препитание на повече от 600 души. Това обаче са стари неща, които в момента не са на дневен ред. Всеки бизнесмен може да иска да работи, където намери за добре, където може да си осигури необходимите специалисти. За съжаление градът ни вече няма и нормална инфраструктура, макар че има за какво да се хване човек.
- Самият вие сте кандидат за кмет от БСП. Не се ли притеснявате от наследството, което ще получите?
- Притеснявам се, защото не знам още какво ще излезе като минуси и липси. Наистина много се притеснявам.
- Споменахте за намалените икономически възможности в момента в Перущица. По какъв начин смятате да подобрите ситуацията, ако получите подкрепата на съгражданите си?
- Имаме регистрирана местна инициативна група, която повече от година и половина дава много добри резултати. Има млади хора, които имат желание да ползват европейски средства, да правят собствени насаждения.
Другата причина, която ме стимулира да се включа в кметската надпревара, е фактът, че не сме използвали почти никакви еврофондове. Вярно, в момента се строи една спортна зала, но на нея ще й трябва голям и опитен мениджърски екип, за да има постъпления и евентуално печалба. Има проекти и програми, по които не сме кандидатствали.
Перущица има история! Тя буквално е навсякъде в Перущица, но не е развита. Имаме туристически информационен център, който трябваше да бъде пуснат още през 2013 г., този център обаче още не е приет и не функционира.
Има много идеи за развитието на Перущица, важното е някой да ги събере, някой да обедини града, за да влезе Перущица отново в семейството на посещаваните исторически селища. Не казвам, че сега не се посещава, но няма лице.
- По какъв начин смятате, че можете да му дадете лицето, от което се нуждае?
- С добър екип, с контакти и срещи на по-високо равнище. Независимо кое е правителството, смятам, че градът заслужава уважение и е достоен град за показване на българщината, за показване на историята, която са преживели нашите деди. Има, има с кого да се работи.
- На един от последните си конгреси БСП прие т. нар. стандарти за ляво управление в местната власт. До каква степен те биха могли да се припокрият с приоритетите във вашата предизборна програма и конкретно на Перущица?
- Изправени сме пред голямо предизвикателство - трудно ще е да се промени радикално движението на града, като се има предвид, че вече 18 години той се управлява от десния сектор. Имахме три мандата управление на един десен кмет, сега още 4 години на кмет от ДСБ. Ще ни бъде много трудно, но е необходима смяна на посоката. Трябва да се огледат възможностите и да се използват най-добрите алтернативи, които предлага една лява политика.
- Кои от тях бихте приложили в момента, в който ви изберат? Посочете няколко конкретни леви идеи, които бихте се радвал да реализирате.
- Безработицата в града е много голяма. Трябва да се огледа финансовото положение на общината. Ако трябва ще се направят съвместни проекти с общини, които са около нас. Да се излезе и в Европа, за да се рекламира самият град - имаме какво да покажем, но имаме и какво да черпим като опит. Трябва да стимулираме и младите хора, за да усетят, че човек, след като се труди, може да печели и да бъде удовлетворен. Дори и тук, в Перущица.
- На предстоящия вот ще има и преференциален вот. Смятате ли, че листата на БСП в Перущица може да претърпи някаква промяна?
- Нищо чудно. В последния момент могат да станат някои промени, но листата е стабилна. Дори и да има размествания, това няма да промени нещата кардинално, ще се сменят няколко реда. Всички в листата са качествени хора и заслужават доверието на избирателите. Все пак нашите гласоподаватели са показали във времето, че държат както на кандидата на БСП, така и на листата за общински съветници. Смятам, че в момента тя е балансирана, можем да отстояваме това, което сме си заложили като цели занапред.
 

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ