28 Март 2024четвъртък14:15 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Токът за бита леко поевтинява от днес

КЕВР утвърди по-висока такса "задължение към обществото" за стопанските потребители, бизнесът заплаши с нови протести през септември

/ брой: 175

автор:Дума

visibility 40

Цената на електроенергията за битовите потребители намалява средно с 0,11%. Добавката "задължение към обществото" става еднаква за битовите и стопанските потребители и ще бъде 38 лева. Това съобщи председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов по време на брифинг след закрито заседание на комисията, която вчера трябваше да вземе решение за цените на тока, които влизат в сила от днес. Намалението се дължи на намирането на резерви, коментира Иванов.
Припомняме, че след протести на бизнеса парламентът удължи с един месец регулаторния период и така той влиза в сила от днес. Цените, които трябваше да влязат в сила от 1 юли за битовите потребители, бяха по-високи. Тогава се предлагаше сметките за електроенергия за бита да скочат заради новия модел с между 1,4 на сто до 3%. При бизнеса пък поскъпването трябваше да е между 13 и 20% за преобладаващата част от предприятията и между 4 и 13% за най-големите производства. С новото изменение на цените битовите абонати на ЧЕЗ ще плащат с 0,63% по-малко, на ЕВН - с 0,44% по-малко, а за тези на "Енерго ПРО" има повишение от 1,9%, което се дължи на спецификата на мрежата в Югоизточна България, обясни Иванов. Цената на ЕРП "Златни пясъци" се понижава с 5%. Новите цени ще бъдат в сила до 30 януари 2016 година, уточни Иванов.
С изравняването на таксата "задължение към обществото", което КЕВР реши вчера, за стопанските потребители тя поскъпва, а за битовите - намалява. Досега стопанските потребители плащаха 18,93 лв. за МВтч, а битовите - 40,21 лв. за МВтч. Сега таксата става 38 лв. и е единна. По думите на Иванов изравняването е необходимо, защото законът изисква от КЕВР да определи добавката по прозрачен и справедлив начин за всички потребители. Иванов каза, че ако останат старите цени, то до края на годината в НЕК ще бъде натрупан нов дефицит от 300-400 млн. лв. Според председателя на КЕВР след вчерашното решение бизнесът няма право да негодува, защото надбавката "задължение към обществото" ще бъде еднаква за всички.
По-рано вчера председателят на  Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) Кирил Домусчиев заяви, че ако решението на комисията не удовлетвори бизнеса, протестите ще продължат през септември. "Ако се вдигне цената, протестите ще продължат през септември и ще са доста по-интензивни. Това не са протести срещу правителството, за да няма недоразумения, защото някои хора се опитват да го яхнат този протест. Това са протести в подкрепа на правенето на реформи в енергетиката", каза Домусчиев.
От Българската стопанска камара призоваха да не се прехвърля върху бизнеса отговорността за състоянието на енергетиката. От приложените над двадесет официални позиции на БСК се вижда, че институциите бяха предупредени навреме за задаващия се колапс в енергетиката, икономиката и енергопотреблението на домакинствата, изоставащо над два пъти спрямо средните равнища в другите страни от ЕС, се казва в позицията на камарата.
 

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 217

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 223

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 207

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 179

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 161

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 232

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 186

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 207

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ