26 Април 2024петък09:17 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Интервю

Михаил Миков:

Доверие се печели, когато можеш да чуеш хората

Трябва да върнем перспективата за добър живот и достойнство, която десните отнеха от всички ни, казва лидерът на БСП

/ брой: 175

автор:Юлия Кулинска

visibility 1323

Михаил Миков е роден в град Кула, Видинско. Председател е на ИБ на НС на БСП. Депутат от левицата в 38-то,39-то, 40-то и 41-во Народно събрание от 5 МИР - Видин. Избран е за председател на 42-рия парламент. Министър на вътрешните работи за периода април 2008 - юли 2009 г. Консултирал редица законопроекти във Великото, 36-то и 37-то Народно събрание.
Миков е завършил право в СУ "Св. Климент Охридски" и е преподавател по наказателно право. Има специализации по "Правата на човека" в Монпелие, Франция, "Данъчно облагане на неправителствени организации" във Вашингтон, САЩ, "Антикорупционни практики" в Рим, Италия и "Местно самоуправление" в Лисабон, Португалия.
Миков е семеен. Има син и дъщеря.


"Искаме кандидатите на БСП за кметове да са компетентни, енергични, чувствителни към проблемите на хората. Въобще - хора с изразен ляв профил и ефективна лоялност към нашите идеи"


"Местните избори са етап. В него БСП трябва да разшири влиянието си, да утвърди позициите си, да реабилитира политиката и идеите, които са свързващата спойка през всичките 124 години. Достойният резултат е свързан с увеличаване най-вече на броя гласове за листите на БСП, постигане над 1000 съветници в общините, постигане на брой кметове, които запазва позициите на БСП и дава перспектива за алтернатива на днешното управление"


"Нашата партия е една от малкото истински партии у нас за целия период на прехода. Останалите партии повече приличат на генномодифицирани проекти, които идват на бял свят, за да консумират власт, след което се реорганизират и същите лица се появяват с нови имена. Това е една от най-важните причини за повсеместното недоверие към политическата система - голямата лъжа и привидност, която създават десните, докато се домогват до властта и когато я упражняват"


- Всяка година социалистите и симпатизантите на БСП се събират на Историческата поляна под връх Бузлуджа, за да почерпят енергия и мъдрост и да се заредят от ентусиазма и силата на основателите на партията. С какво самочувствие Левицата посреща своя празник?
- Тази година ще отбележим 124 години от Бузлуджанския учредителен конгрес на БСДП. Празникът ще премине под мотото "За хората! Справедливост и солидарност!" Няма друга партия, която да е преминала през цялата история на България, в различни периоди по различен начин. Но зад голямата лява идея, зад социалистическата идея, стои много построено, стои развитие на България, стои най-вече справедливост и солидарност между хората, стои неустоимото желание за намаляване на неравенствата. Затова БСП навлиза в шестия си четвърт век със самочувствие, че е отстояла, продължила и доразвила идеите на своите основатели, че е запазила своето влияние и актуално звучене, че е създала основата за своето бъдещо развитие.
- Какви ще са посланията, които ще отправите към хората, събрали се на Бузлуджа, в навечерието на местния вот?
- Обществото е разделено. Неравенствата са убийствени. Бедността, макар че България е член на ЕС, става все по-голям проблем, демографската перспектива е тежка. В тази ситуация са необходими идеите и хората, които да ги осъществят. И БСП ги дава не само на национално равнище, но и на местно ниво, за да може българските общини да се лекуват от всички тези проблеми, които хората усещат във всекидневието си. Независимо че в момента БСП е в опозиция, се надявам управляващите да превъзмогнат своето его и да ни подкрепят и по въпроса за прогресивното подоходно облагане, и по въпроса за намаляване на ДДС върху детските пелени и храни, и по призивите ни за изработване на дългосрочна стратегия за преодоляване на демографската криза. Всичко това е в интерес на България, на всички българи.
- БСП издига кандидати за кметове в почти всички населени места на страната. Какви бяха критериите при техните номинации и успяхте ли да спазите т.нар. леви стандарти, които конгресът утвърди?
- Критериите са очертани от Националния съвет и те се спазват. Не е възможно да утвърдим някого, който не отговаря на критериите. Търсят се хора, които могат най-добре да отстояват необходимата политика за гражданите и на местно равнище, и това е лявата политика. Лявата политика, заложена в конгресното решение, и доразработена в лявата платформа, с която отиваме на изборите. Защото за БСП не е маловажно добрите кандидати да имат добра политическа платформа. Макар че последните години идеите някак си бяха изблъскани от политиката, смятам, че местното управление, както всяка друга публична власт, може да има ляв или десен профил. Не споделям ни най-малко тезата, че местните избори са сблъсък не на политики, а на технологии. Това не е вярна теза и тя се вижда достатъчно добре например в дясна София, в която продължилите близо четвърт век последователни десни решения водят до странна ситуация: бюджет от над 1,5 млрд. лева и липса на достатъчно детски градини; показно лъскав център и бедни квартали - град, който трудно може да накара хората да се усмихнат. И къде отиват всичките тези пари? В няколко дружества, близки до управлението. Само със строежа на инфраструктура на изкуствено завишени цени хората няма да бъдат по-щастливи и спокойни за бъдещето си. Разбира се, говоря за 99% от хората. Останалите, които се облагодетелстват от този десен модел, сигурно няма да споделят това, което казвам.
- Ако трябва с три думи да дадете характеристика на кандидатите за кметове на БСП, кои биха били те?
- Компетентни, енергични, чувствителни към проблемите на хората. Въобще - хора с изразен ляв профил и ефективна лоялност към нашите идеи.
- Обещавате достоен резултат за БСП на местния вот. Какво според вас означава това и как ще го постигнете?
- Местните избори са етап. В него БСП трябва да разшири влиянието си, да утвърди позициите си, да реабилитира политиката и идеите, които са свързващата спойка през всичките 124 години.
Достойният резултат е свързан с увеличаване най-вече на броя гласове за листите на БСП, постигане над 1000 съветници в общините, постигане на брой кметове, който запазва позициите на БСП и дава перспектива за алтернатива на днешното управление. Засилването на лоялността на издигнатите от нас кметове и съветници към левите ценности също е признак за по-успешното ни представителство в местното самоуправление.
- Предприехте доста амбициозна кампания за промени в организацията на БСП. Започна подмяната на членските карти с електронни, избрахте си екип от млади хора, изработват се нови сайтове на областните структури. Успя ли БСП да излезе от ступора, в който беше изпаднала след загубата на парламентарните избори, и връща ли си тя доверието на хората?
- Това не е кампания, то е процес. Процес, който е свързан и с изчистване на левия профил, и с организация, която позволява отговорността и дисциплината да бъдат важни фактори за постигане на политическо влияние. Смятам, че този процес върви доста успешно - и почти четворното увеличение на електронните членски карти, които дават нови възможности за комуникация с партийните членове, и отчетността вътре в партията, и засилването на колективното ръководство. Зачестиха заседанията на НС, при оживени дискусии, а решенията се вземат от колективното ръководство. Виждате, че нашите кандидати преминават през една изключително тежка и сложна, но абсолютно демократична процедура. Конференциите, които са протекли досега, а те са вече над 100, дават възможност кандидатурите, които се номинират, да получат подкрепата на мнозинството от партийните организации. Широките формати, в които се обсъждат и идеите за управление на общината, и качествата на човека, който ще бъде носителят на тези идеи, и на общинските съветници, които също така носят политическите послания, преминават в една изключително конкурентна обстановка.
- БСП е единствената партия, в която се позволява да има вътрешна опозиция и членовете й да могат да изразяват свободно личното си мнение. Успяхте ли да намерите баланса, да туширате междуличностните отношения в нея?
- Различните мнения са част от демокрацията, но изпълнението на решенията е също неотменна нейна част. Когато става въпрос за принципни, за идейни мотиви в дискусиите, за идейни противоречия, тогава разговорите трябва да вървят. Когато става въпрос за лични противоречия, за лични интереси, които търсят място, прикрити под формата на идейни противоречия, това не е добре. Това прави партията по-слаба и е некоректно към хилядите членове, които членуват в нея на идейна основа. Затова в БСП по традиция се отнасяме с толерантност и уважение към различните идейни и принципни позиции. Това прави нашата партия една от малкото истински партии у нас за целия период на прехода. Останалите партии повече приличат на генномодифицирани проекти, които идват на бял свят, за да консумират власт, след което се реорганизират и същите лица се появяват с нови имена. Това е една от най-важните причини за повсеместното недоверие към политическата система - голямата лъжа и привидност, която създават десните, докато се домогват до властта и когато я упражняват.
- Често пъти обвиняват БСП, че иска да окупира лявото пространство и да упражнява монопол над него.
- Такова обвинение е безпочвено - то е превратното и злонамерено тълкуване на един очевиден факт - ние сме най-влиятелната и старата партия в лявото пространство у нас. Периодично има заявки за конкуренция вляво, но досега самите автори на тези заявки с действията си сами опровергават собствените си надежди да изглеждат леви. И друг път съм казвал, че никой не може да има претенция за монопол. Ние трябва да се доказваме с работа, работа и пак работа. Денонощно да сме сред хората, за да спечелим доверието им.
 Силата и увереността се постигат чрез доверие, а то се печели, когато можеш да чуеш хората, да ги разбереш, и когато направиш това, което те очакват, за да се реализират тези идеи.
- Много от редовите членове на БСП ви обвиняват, че има пропаст между тях и ръководството на партията и депутатите, които като заемат високите постове, забравят за проблемите на обикновените хора. Има ли основание за подобни притеснения?
- Срещу народните представители априори в обществото се създава, кога справедливо, кога несправедливо, една негативна нагласа. Много бих искал партийните членове да оценяват изключително трудната обстановка, в която депутатите отстояват идеите ни. Разбира се, това е и личен въпрос и всеки сам трябва да си направи изводите. Но това се отнася не само за народните представители и за националното ръководство, това е въпрос, който всеки ръководител - на областно, на общинско равнище, трябва да си зададе и да намери отговора, който ще допринесе за повече доверие в неговата работа от редовия партиен член. В тази връзка искам да отбележа, че спрямо предходни периоди директната ми кореспонденция с членове на партията се е увеличила в десетки, дори стотици пъти. Възможност за това ми дават електронните членски карти и предимствата на общуването по електронен път - социални медии, електронна поща. Използвам случая да насърча и поощря всички наши членове, симпатизанти, а и критици, да ми пишат по всички въпроси, които ги вълнуват.  Ще се постарая нито едно писмо да не остане без отговор. Вярвам, че този процес ще се развие във времето и ще намали усещането за дефицитите, за които говорите вие.
- Често казвате, че БСП трябва да прави политики. Какво включва това понятие?
- Да, така е. БСП прави политики. Ние сме категорични, че несправедливото данъчно облагане трябва да бъде заменено от прогресивното подоходно, за да могат хората, получаващи до 1500 лв., да плащат по-малки данъци. Да получат отстъпки за това, че отглеждат деца, да облагаме бебешките стоки с по-ниско ДДС, защото демографската катастрофа е основна заплаха пред България, да потърсим решения за работещите бедни, които получават заплата, а тя не им стига за нищо и ги поставя под прага на бедността. Това са абсурди в ХХI век. Eто тази последователност трябва да личи от нашата работа.
- Вчера приключи сесията на НС. Каква е вашата оценка за мястото и ролята на БСП като опозиция в работата на парламента?
- Приключи една много успешна за БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ сесия. Приет бе най-сетне нашият закон, който ограничава доминиращото положение на търговските вериги, от което страдат българските производители, а и потребителите, но страда и държавата. В Кодекса на труда бяха приети промени, които свалят бюрократичен товар от малките предприятия с работници до 10 души, за да може те наистина да се отдадат на предприемаческата си дейност, а не само да се занимават с бумащина. Парламентарният контрол се засили. Внесохме три искания до Конституционния съд по такива важни въпроси, каквито са 16-милиардният дълг и т.нар. здравна реформа, която раздели хората на социално значими и такива без социално значение. Това са все резултати, които очертават мястото на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ като основната опозиционна сила и алтернатива на днешното дясно управление. Вчера предизвикахме дискусия по демографската криза, за която правителството нехае. Внесохме доста на брой и с високо качество законопроекти - за прогресивното данъчно облагане, за редуциране на ДДС-ставката върху детски пелени и храни, социални услуги. Това са нашите малки стъпки за справяне с тежката икономическа, социална и демографска ситуация. При доста широко рекламирания бюджетен излишък от повече от милиард време е за по-човеколюбива политика от страна на десните. Ако, разбира се, те не са загубили усещането си за реалните проблеми на хората.
Народните представители - социалисти сме последователни в отстояването на позиция против санкциите срещу Русия, както и по необходимите промени в съдебната власт.
Уточнявам, че днес голямата лява коалиция БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ включва и социалисти, и социалдемократи, и комунисти, и екологични партии и движения, и успява да съчетае в себе си широка палитра от леви формации, които най-пълно отговарят на интересите на българските граждани.
- Вашият коментар за управлението на четворната коалиция.
- Дясно, дясно и пак дясно. Това се усеща от хората и в здравеопазването, усеща се и в пенсионното осигуряване, където 67-годишна пенсионна възраст се приема за нормална, особено за българите, които не могат да намерят работа в условията на стопанска и икономическа криза. Няма как човек, чийто достъп до здравеопазване е сериозно ограничен от министър Москов и управляващите, да се надява въобще да доживее тази възраст или пък - ако я доживее - да се порадва на старините си. Така - методично и без много емоции, десните откраднаха от всички нас възможността да имаме достойни старини.
Сервилно е отношението на правителството по отношение на външнополитическите интереси на България, отсъства кураж да се отстояват националните интереси в рамките на ЕС и НАТО. Блокирани са големите енергийни проекти, които трябваше да дадат работа за предприемчивите и които трябваше да допринесат за икономическото развитие на страната. Държавата отсъства в рамките на това дясно неолиберално разбиране за устройството на света. А то тласка България към безперспективност. Такава политика отнема бъдещето пред България и пред мнозинството нейни граждани, засилва неравенствата и отнема възможността за реализация и за развитие.
- Последният доклад за младежта сочи, че младите хора са аполитични, не вярват на партии и на институции. Според проучването едва 1/3 от тях ще гласуват на предстоящия местен вот. Вашият коментар?
- Десетилетия наред младите хора бяха възпитавани в дух на аполитичност, за да не се възмущават от несправедливостта, да не се възмущават от устройството на обществото и социалните неравенства, които ги карат да поглеждат все по-често към Терминал 2. Днес ние имаме важната и неотложна задача да върнем доверието не само в БСП, но и доверието в политиката, защото тя е средството в демократичния свят, с което се реализират публичните интереси на гражданите, а не само на тясна прослойка, просперираща при днешното управление.

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 306

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 333

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 384

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 393

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 324

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 339

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ