26 Април 2024петък15:23 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Отвсякъде по нещо

След хипи и юпи иде царството на мапи

През следващите 10-20 години зрелите, благоденстващи, авангардно настроени хора, които са на 50-60 години, а изглеждат на 40 и искат още много да дадат на живота и много да вземат от него, ще стават все повече.

/ брой: 30

автор:Дума

visibility 1318


- Най-напред се появиха хипитата, после дойде ред на юпитата, а сега е настанало времето на мапитата - казва Амелия Адамо, главна редакторка на списание "М".
Мапи, в превод от английски, ще рече зрял, благоденстващ, авангардно настроен човек. Той е на 50, 60, дори 65 години, но изглежда на 40, най-много - 45. Децата му са отраснали и живеят вече отделно, той е доволен от постигнатото в живота, тялото не го предава, изглежда в добра форма, поддържа се, в тон е с новите технологии, не е загубил интерес към живота, към удоволствията, към пътуванията. Изплатил е апартамента, вилата, сменя колата си през 5-6 години, готов е да похарчи малко пари за лукс.
Енергичен, общителен, позитивно настроен, такъв човек има желанието да се наслаждава на живота. Той принадлежи към все по-голямата компания на мапитата, които следващите едно-две десетилетия ще оформят в много страни категория от активни и с вкус към забавленията хора.
Най-напред думата мапи се появява в Швеция. Там те вече са толкова много, че имат собствено списание - "М". Главната редакторка на изданието Амелия Адамо смята, че мапитата са не само твърде любопитни, любознателни и ерудирани, но те искат пълноценно да участват в живота, смятат се още за много необходими, впускат се в нови и нови начинания и проекти и често държат непременно да са в центъра на събитията.
Със своята пенсия, с някои допълнителни доходи и спестявания, те се намират в по-добро положение от младите, които се борят с живота, за да се утвърдят, изплащат къща, отглеждат деца.
В същото време мапитата твърдят: Пенсията не е край, а начало - сега започва нов интересен живот, пълен и с удоволствия , и с много неща за откриване...


Замразил една цяла Антарктида...



През 1947 г. английското семейство Джордж и Айви Ашли купува хладилник от компанията "Инглиш илектрик". Оттогава до днес уредът работи безотказно и с него си служат вече три поколения от семейството. През това време от 64 години хладилникът нито веднъж не се е повредил и нито веднъж не е бил ремонтиран. В него на няколко пъти  е сменяна само крушката за вътрешно осветление.
Семейство Ашли има основание да се гордее - техният хладилник днес е на особена почит, тъй като специалисти го определят за най-стария хладилник във Великобритания, който е работил непрекъснато. За него на шега казват, че през това време той е произвел лед и студ, колкото за цяла една Антарктида...


Кучето Чейзър умно като дете


Алекс, най-интелигентният папагал на света, може да говори, знае 100 думи, казва цели изречения и доживява 32 години, което за неговия вид е дълбока старост.
Сравнено с него, кучето Чейзър (бордър коли) е още по-голям ум: то знае как се казват 1022 предмета. Кучето не само ги разпознава, но може да ги разграничава по употреба и по форма. Нещо повече - то е в състояние да разграничава глаголи от съществителни!
Колито е обучавано от двама психолози и за да постигне рекорда, са били необходими три години. Преди него шампион също е било куче коли, което е знаело 200 думи.
Кучето Чейзър е обучавано да разпознава играчки. За трите години "училище" то е усвоило имената на 1022 играчки. Смайващото е, че щом някой от двамата треньори изговори коя играчка иска, кучето веднага я намира между многото и я донася. Тези интелектуални възможности на Чейзър съвсем точно определят неговото равнище на развитие - точно колкото на 3-годишно дете!


1 ябълка за здраве и 1 - за красота



От французите е тръгнала тази приказка: "Една ябълка сутрин за здраве и една вечер - за красота". Те отлично знаят, че ябълките лекуват, зареждат с енергия и свалят излишните килограми.
Известни са от 5000 години и произхождат от Северозападните Хималаи, като през Мала Азия стигат до древна Гърция, древния Рим и цяла Европа. Има 30 основни вида и 7500 култивирани сорта.
Колкото и невероятно да звучи, тези плодове намаляват риска от рак на белите дробове, простатата, храносмилателните органи, подобряват белодробните функции. Предпазват от инфаркт, високо кръвно, сърдечни болести, помагат в борбата с остеопорозата, облекчават главоболието, предпазват от простуда.
На цвят са различни, на вкус са различни, на големина и тегло са различни. Преди време бе съобщено, че благоевградчанинът Пламен Коларски е отгледал ябълка-рекордьор, която тежи 742 грама и има обиколка 43 см. Така той е надминал собствения си рекорд отпреди 7 години - 720-грамов плод от сорта "Джонатан".
Любопитно е, че ябълковото дърво на Коларски родило заедно със 742-грамовия плод още един гигант - ябълка с тегло 540 грама. Трудолюбивият земеделец има шампионско отличие и при картофите - преди 8 години той е отгледал картоф с тегло 1420 грама!


Ново име - нов късмет


Преди 9.IХ.1944 г. разрешавали смяна на имената. Тогава много популярна в Хасковско станала историята с едно семейство - от Юрдекови то се прекръстило на... Орлови!
Подобни мераци има и в далечен Тайван. Там всяка година около 120 000 тайванци сменят имената си. Правят го, за да се отдалечат от нещастията, които ги сполетяват, за повече късмет, здраве и за тъй бленуваното от всички хора щастие.
В Тайван името на всеки се състои от три китайски йероглифа. Обикновено се сменя един от тях, а понякога и два. Третият обаче, който изразява фамилното име, задължително се запазва.
Смяната на имената в Тайван се превръща в мода и дори в истерия. Тъй като на човека е присъщо вечното недоволство, той е податлив на мистицизъм и на внушение. Затова мнозина отиват най-напред при астролог - астрологът трябва да ги насочи и да ги посъветва как да променят съдбата си. Смята се, че новото име може да промени съдбата на човека и да донесе благоденствие.
Една консултация с астролог струва от 100 до 260 щатски долара. Като се знае, че в Тайван е разрешено на всеки да смени два пъти името в живота си, такава консултация не е непосилно бреме.


Зъбите пазят нашите спомени?!



Шведски учени са направили твърде интересен експеримент: те анкетирали 1962 души на възраст от 35 до 90 години, които по различно време от живота си са загубили различен брой зъби. Какво се оказало? Оказало се, че колкото повече зъби е загубил всеки от анкетираните, толкова по-лоша е неговата памет.
Ръководителят на експеримента дори казва: "Изглежда, че всеки загубен зъб отнася със себе си част от спомените ни!"
Целта на изследователите сега е да разберат колко зъба може да загуби човек, без да се опасява, че ще загуби и паметта си с тях. Също: какво въздействие върху паметта имат зъбите, разрушени от кариес, как влияят на паметта зъбните протези и импланти.
Изводът е категоричен: "Всеки трябва много да мисли, преди да се раздели с болен зъб!"
 

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 207

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 224

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 193

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 245

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 222

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 154

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 235

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 216

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 193

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 217

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ