20 Април 2024събота02:39 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Гърция решава съдбата си сама

Никой не може да пренебрегне посланието за решимостта на един народ, който взема бъдещето си в собствените си ръце, заяви гръцкият премиер

/ брой: 152

автор:Дума

visibility 9

Дванадесет часа гласува вчера Гърция на първия в страната референдум в последните 41 години. Гърците трябваше да решат дали да приемат бюджетните ограничения, но и помощта от ЕС и МВФ, или да подкрепят правителството в отказа му. Въпросът на референдума бе дали Гърция да приеме проектното споразумение на Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд от 25 юни 2015 година, което се състои от два документа. Първият от тях е "Реформи за завършване на текущата програма и след това", а вторият - "Предварителен анализ на устойчивостта на дълга". Текстът на въпроса от 74 думи е твърде объркващ, оплакаха се избирателите. За да се засили участието на гърците, вчера бяха намалени цените на влакове и автобуси, а движението по магистралите бе безплатно.
"Днес демокрацията ще победи. Никой не може да пренебрегне посланието за решимостта на един народ, който взема съдбата си в собствените си ръце", обяви премиерът Алексис Ципрас, който се появи на избирателния участък усмихнат. "Сигурен съм, че от утре ще се отвори нов път на народите към Европа. Не само да бъдем там, но да живеем с достойнство. Нека упражним своя вот с решителност за едно по-добро бъдеще", каза Ципрас, цитиран от световните агенции.
"Гръцкият народ има избор - подчерта той. - Мнозина могат да не се съгласят с желанието на правителството, но никой не може да игнорира желанието на хората."
Гръцкото правителство намекна за възможността да бъдат проведени предсрочни парламентарни избори след референдума. Това зависи от отговора - ако той е преобладаващо "да", тогава най-вероятно СИРИЗА ще се оттегли от управлението.
Междувременно в Европа расте тревогата, че в Гърция може да избухне хуманитарна криза след референдума. Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц обмисля вариант да се предоставят спешни кредити, за да се поддържа работата на обществените услуги там, съобщи германският в. "Велт ам зонтаг". Шулц подчерта, че правителството на левия премиер популист Алексис Ципрас е вкарало страната в задънена улица, посочва вестникът. "Но хората с нищо не са виновни за това. На тях ще им помогнем", заявил председателят на ЕП. Той има и конкретни предложения как това да стане. "Вероятно ще трябва да предоставим на Гърция спешни кредити за преодоляване на ситуацията, за да може да се поддържа работата на обществените услуги и парите да стигнат до нуждаещите се хора. За тази цел в Брюксел скоро ще има финансови средства на разположение", посочил Шулц.
Той заявил, че "хората в Гърция няма да бъдат оставени в беда". Според него ситуацията ще стане особено тежка, ако гръцкият народ отхвърли плановете за реформи на референдума. "Но ако гръцкото правителство не разполага с повече пари, защото преди това плановете за реформи на партньорите са били отхвърлени на референдума, тогава положението определено няма да се подобри. Без нови пари заплатите няма да могат да се изплащат, здравната система няма да функционира вече, ще спрат електроснабдяването и градският транспорт, важни стоки няма да могат да се внасят вече, тъй като никой няма да може да ги плаща", предупредил председателят на ЕП.
В същото време в Европа расте солидарността с Гърция. Над 2000 души се включиха в шествие в Дъблин в знак на солидарност с гръцкия народ. Протестиращите се събраха пред ирландската централна банка и преминаха покрай парламента на Ирландия и представителството на Европейската комисия. На митинга бяха произнесени речи против международните кредитори на Гърция, но също така бяха отправени призиви към гърците да останат единни, независимо как гласуват на референдума. В Лондон на площад Трафалгар се събраха 1000 човека. Във Великобритания демонстрации имаше и в Лийдс, Ливърпул, Бристол и Единбург, Манчестър.


Ренци: Италия се пребори
Италия допреди три-четири години бе другар по неволя на Гърция, но вече не е и италианците не трябва да се боят от отрицателни въздействия от сегашната криза, заяви италианският премиер Матео Ренци, цитиран от Франс прес.
"Стига сме описвали Италия като болния човек на Европа. Вече не сме това", каза той в интервю по частната телевизия ТГ5. "Италия не се бои от конкретни последствия. Макар Италия и Гърция да бяха другари по неволя, днес случаят вече не е такъв. Ние сме тези, които решават проблема, вече не сме самият проблем", отбеляза той.
"Все казваха: Италия и Гърция, Гърция и Италия. Това обаче вече не е така", добави италианският премиер. Той подчерта, че предприетите реформи и съживяването на икономиката показват, че италианците "са на страната на тези, които се стремят да решат проблема".


С бяла риза и усмихнат Ципрас пусна своя вот

Не на "Тройката" - марш в знак на солидарност с гърците в Португалия
Снимки БГНЕС

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ